sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Aavemainen näky

Merenrannalta jatkoimme luonnopolkuapitkin kohti Mankin jokea. Aurinko tuli vain enemmän ja enemmän esiin, joten ulkona oli upea sää tuulesta huolimatta. Ja metsän siimeksessä tuuli ei aina edes tuntunut kovalta.




Polun varrelta löytyi tuomi, joka oli kasvanut monihaaraiseksi. Aluksi kun sitä katsoi, se näytti ihan tavalliselta tuomelta. Juniori meni puun luo ja ihmetteli kovaan ääneen, että "mitä tää on?" Siinä vaiheessa minäkin kiinnoistuin, että mistä on kysymys.


Mitäs sanotte, eikö näytäkin melko aavemaiselta! En ollut ikinä nähnyt moista näkyä ennen. En ainakaan tässä mittakaavassa. Puu oli todella iso ja kaikki sen haarat olivat tämän seitin peitossa. Mieheni osasi kertoa minulle kuka on tällaisen jälken takana. Tuomenkehrääjäkoi.


Ja jos oikein tarkkoja ollaan, on tämän takana nimen omaan tuomenkehrääjäkoi perhosen toukka. Perhosen toukat elävät suurina ryhminä tuomessa ja kehräävät puuhun harsomaisen kudoksen. Välillä harsomainen kudos peittää vain oksia ja lehtiä, ja välillä koko puun, tai tässä tapauksessa puut.




Tuomenkehrääjäkoi perhosen toukat elävät erittämänsä seitin suojassa ja syövät tuomen lehtiä. Saattaappa käydä jopa niin, että ne tyhjentää koko puun lehdettömäksi. Ensin syödään kimpassa yksi oksa tyhjäksi ja sen jälkeen siirrytään seuraavaan oksaan. Järjestelmällistä, sanoisin =). Onneksi puu selviää siitä, sillä se kasvattaa uudet lehdet myöhemmin.




Tuomenkehrääjäkoin toukkia ja tätä harsokudosta voi havaita tuomessa alku- ja keskikesällä. Kun toukat ovat syöneet tarpeeksi, ne koteloituvat kutomansa seitin uumeniin. Loppukesästä kotelosta kuoriutuu tuomenkehrääjäkoita. Se on valkoinen pieni perhonen (siipienväli 20-24mm), jolla on mustia pilkkuja.




Naaras munii noin kuusikymmentä munaa, joista toukat kehittyvät. Näin suuren kudelman tekemiseen tarvitaan varmasti valtava määrä toukkia. En tiedä, haluaisinko nähdä sellaista määrää toukkia yhtä aikaa, vaikka en matoja toki pelkääkkään =D.

10 kommenttia:

  1. On aavemaista :-) En ole nähnyt tuollaista tähän aikaan vuodesta. Alkukesästä olen löytänyt Janakkalasta venesataman liepeiltä samantapaista - silloin lohdutuksena oli kuitenkin se runsas vihreän määrä, jota riitti muissa puissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta kun näin tässä mittakaavassa. Oli ihan vaikuttava =).

      Poista
  2. Pahan näöistä tuo seitti.
    On sitä ollut joinakin vuosina kesän aikana paljonkin, eli kaikki tuomet on valkoisen keton peittämiä. Aika lohduton näky. Mutta onneksi se on kai sellaista perioditapaista, eli ei joka vuosi.
    Hieno puusarja.
    Sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Orvokki! Minulle oli tosiaan jostain syystä ensimmäinen kerta kun näin näin kunnolla. Varmaan sellaisia pienempiä kudelmia olen nähnyt aikaisemmin, mutta että kokonainen puuryhmä =). Ihanaa sunnuntaita myös sinulle!

      Poista
  3. Oulussa oli noita yhtenä vuonna joka tuomessa... Heh, itse asiassa nuohan näyttävät melkein kuin revityiltä sukkahousuilta, oops... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on ollut sitten iso kanta perhosia liikenteessä =). Jostain syystä en ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan ja olin aika vaikuttunut. Sukkahousut... no nyt kun sanoit, niin kyllä ne vähän siltä näyttävät =D.

      Poista
  4. Aika hurjan näköinen tapaus! Hienoa, jos puu selviää siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli =). Netissä onneksi kerrottiin monessakin paikassa, että puut selviävät, tekevät uudet lehdet tilalle.

      Poista
  5. Muistan lapsuudesta, että juuri tuollaisia puita oli runsaasti reitillä, joka vei uimarannalle. Lapsen mielikuvitus lähti todella liikkeelle moisten seittiverhojen takia. Harvoin vaan noita harsoja näkyy näin talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =D voin vain kuvitella miltä on tuntunut! Meidä juniori kiljaisi ja sai jalat alleen kun ällyytettiin hänelle, että puun juurella asuu jättiläishämähäkkin =D

      Poista