maanantai 20. kesäkuuta 2016

Risti Louekarilla

Selailin lauantain sadepäivänä edellisvuoden valokuvia. Kyllä, emme olleet merellä, sillä viikonlopuksi oli luvattu about koko viikonlopun kestävää sadetta, ja sitä se todella oli. Valokuvien selailun lisäksi saimme kipparini kanssa viimein hankittua kunnon sadeasut koko venekunnalle. Olimme haaveilleet niistä jo useamman vuoden =D. Nyt saa sitten kesällä sataa, ei tunnu missään. Palataan niihin kuviin. Viime syksykesällä ajelimme merellä Espoon edustalla ja näin ensimmäisen kerran Louekarin puuttoman saaren. Sellaisia on merenrannat täynnä. Se mikä tästä saaresta tekee erityisen, on siellä oleva risti.


Risti alkoi kiinnostamaan minua kovasti ja onneksi Kipparini löysi siitä lisää tietoa netistä. Risti on tehty puusta ja lukemani tiedon mukaan siinä on joskus ollut ovaalin muotoinen muistolaatta. Laatassa on ollut kolmen vainajan nimet ja päivämäärä, joka oli heinäkuun lopulta vuodelta 1941. Sota-aikoja on tuolloin eletty.


Muistolaatta on poissa, harmi. Mitä sitten on oikein tapahtunut, että risti on pystytetty juuri tälle Louekarin saarelle? Sen kaltaista tietoa oli internetin syöverissä, että nimet olisivat kuuluneet kolmelle saksalaiselle lentokonepilotille. Tiedä sitten, että onko näin. Tässä kohtaa taitaa historia pitää salaisuutensa ja me voimme vain arvailla asian oikeaa laitaa.
Oli tarina mikä hyvänsä tälle karun kauniille ristille, kovasti se laittoi ajattelemaan. Keitä tuolloin on ollut liikkeellä? Onko saaristo näyttänyt silloinkin yhtä kauniilta? Onko sen kauneutta ennättänyt kukaan ihailemaan sodan tuoksennassa? Ja kuka vei muistolaatan? Vai irtosiko se vanhuuttaan ja tuuli huuhteli mereen. Risti sentään on vielä jäljellä muistuttamasta menneestä ajasta. Jos kenelläkään teistä on tästä rististä lisää tietoa, niin kuulisin todella mielelläni =).

10 kommenttia:

 1. Minkälaiset sadeasut hankitte? Meillä on sekalainen kokoelma kaikennäköistä saderompetta, mutta ihailen kyllä niitä, joilla on ihan tarkoitusta varten hankitut varusteet - tosin moottoriveneellä nyt onnistuu useimmiten välttämään ne ihan kaikkein kamalimmat kelit, ja kippari nyt saa aina istua sateelta suojassa sillä aikaa kun minä ja lapsi väkerrämme köysien kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostettiin sellaiset Helly Hansenin oikeat sadetakit eikä mitkään vettähylkivät diipadaapat jotka sitten jossain vaiheessa kuitenkin alavat vuotaa =D. Minä se todellä häärin siellä venen kannella kun Kipparini ohjaa, joten ostin niin isot että menevät farkkujenkin päälle (housut). Ei muuta kuin asu päälle ja sateeseen =D.

   Poista
 2. Kiintoisa ja samalla surillinen paikka.

  Risti on ilmeisesti saksalaisten merisotilaiden. Liikkuu myös juttuja, että se saksalaisten lentäjien, mutta kertoman mukaan varastetussa laatassa on ollut Saksan merivoimien tunnus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi tiedosta. Tuon historiasta olisi todella mukava lukea enemmänkin.

   Poista
 3. Excelente trabalho e belas fotografias.
  Um abraço e boa semana.
  Andarilhar

  VastaaPoista
 4. Pysäyttävä näky se on tuollainen risti. Näkyi se sitten tien varressa kuten joskus, tai saarella, mikä on varmasti vielä harvinaisempaa. Ei varmasti ainakaan ole ilman syytä siihen pystytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta. Risto kertoo omalla eleettömällä olemksellaan silti paljon =).

   Poista
 5. Karunkaunis, se minullekin tuli näistä kuvista mieleeni. Herättää hurjan uteliaisuuden, halun saada tietää taustoja, miksi ja kuka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samoilla linjoilla kanssasi =D.

   Poista