perjantai 20. helmikuuta 2015

Suomalaisen luonnon lumossa

Olen mukana Facebookin monissa valokuvausryhmissä. Ryhmissä on mukana monia uskomattoman taitavia valokuvaajia ja heidän kaikkien kuvia katselen mielelläni. Kiinnitin eräässä ryhmässä erityisesti huomioita todella kauniisiin kuviin Suomalaisesta maisemasta. Moni on kommentontoinut samojen kuvien kohdalle, että miten niin näyttäviä, raikkaita ja teräviä kuvia on mahdollista saada aikaiseksi. Sama asia kiinnosti minuakin ja hetken mietittyäni rohkaistuin ottamaan yhteyttä valokuvien kuvajaan. Ilokseni hän suostui minun haastateltavakseni ja pääsen esittelemään myös teille näitä uskomattoman upeita kuvia.

Mies kuvien takana on Asko Kuittinen.

Olisi Asko mukava tietää, mikä sinua inspiroi valokuvaamisessa?

Maisemakuvauksessa minua inspiroi tämä Suomen kaunis luonto ja sääolojen monimuotoinen ilmeikkyys ja värikkyys, jota haluan taltioida ja ikuistaa. Jo pienenä poikana minua kiinnosti kovasti luonto ja kaikki sen eläimet. Kevätiltoina niin usein porkkauduin veneen kanssa Kotjärven rantoja pitkin ihastellen muuttolintujen paluuta ja kevätiltojen kuulautta. Jo tuolloin oli mukana ihan vaan sellainen "halppis" filmikamera, jolla räpsin kaikkea luonnosta ihan omaksi iloksi. Joskus tuli ihan jopa onnistunut otos.

Joitain vuosia sitten myös maalasin maisemia öljyväreillä, kuvaaminen on kuitenkin vähän niin kuin kulkenyt mukana koko ajan mielessä. Loppuvuodesta 2013 päätin sitten kokeilla ihan tosissani kuvaamsta ja sain hommattua ensimmäisen järkkärikameran., joka oli Samsung NX1000 ja siinä 20-50mm linssi. Siitähän se sitten opiskelu alkoi ja kuvaamiseen muodostui se tietynlainen nälkä.
Millaisella kalustolla on mahdollista saada aikaiseksi näin näyttäviä ja raikkaita kuvia?

Kamerana alkuun oli tuo Samsung NX1000 ja siinä 20-50mm linssi. Tuon jälkeen oli N20 ja 18-55mm linssi. Nyt vuoden vaihteessa sain hankittua Samsung NX1, siinä edelleen 18-55mm linssi, jolla nykyisin pääsääntöisesti kuvaan. Objektiivi pitäisi vielä päivittää parempaan. Omistan myös 50-200mm objektiivin, mutta sitä käytän vain jos yritän kuvata jotain eläintä kauempaa, hyvin harvoin. Suotimia en käytä ollenkaan, kerran kokeilin polarisaatiosuodinta, mutta se muuttaa värimaailmaa oleellisesti ja tuo myöskin linssiheijastuksia enemmä, joten luovuin kokeilusta. Sen kummempaa kokemusta ei ole suotimista.
Miten sitten saadaan kuviin noin upea kirkkaus ja syväterävyys?

Sehän on vaan ihan tosiseikka, että pelkästään kameran kapasiteetti yksin ei vaan kykene tuottamaan riittävän selkeitä, teräviä ja valaistukseltaan kirkkaita kuvia, eteenkin suoraan päin aurinkoa kuvattaessa. Kuvan varsinaiset lopulliset säädöt täytyy tehdä kuvankäsittelyohjelmalla, itse käytän Lightroom 5 ohjelmaa, joka on mielestäni riittävän pätevä työkalu kuvan säätöihin. Varsinkin vasten aurinkoa kuvattaessa kamera ei kykene mitenkään erottelemaan auringon kirkkauta ja etu alaosan tummuutta. Esim. tällaiset seikat tulee sätää kuvankäsittelyohjelmalla.

Kameran säädöissä pyrin pitämään aina vastavaloon kuvatessa ISO arvon 100 ja f/luvun mahdillisimman suurena esim. 18 - 22 eli pieni aukko, näin saadaan riittävästi syväterävyyttä ja tummien alueiden kohinaa pienemmäksi. Ehdottomasti kannattaa kuvata RAW muotoisena, koska tuossa muodossa kuva kestää huomattavasti enemmän säätöä ja kohinaa on myös vähemmän. Valoitusajalla sitten säädän valoituksen asteen pari miinukselle, tällöin on vähemmän "puhkipalamisen" mahdollisuutta kuvan kirkkaimissa kohdissa. Kamerassa pixelimäärä tulisi olla vähintäänkin tuo 20, koska tämäkin vaikuttaa tuohon tummien alueiden kohinaan.

Kun vaihdoin kamerani NX20, jossa oli pixeleitä 20, tuohon nykyiseen NX1:seen, jossa pixeleitä 28, niin tuossapa oli jo huomattava ero. Kuvan mustimmatikin kohdat kestävät avata puuroutumatta. Tässä nyt joitakin seikkoja niistä hyvin monista, mitkä vaikuttavat kuvan lopulliseen selkeyteen, terävyyteen ja kirkkauteen.Suunnitteletko kuvausreissut etukäteen vai kulkeeko kamera aina mukanasi?

Hyvinkin usein suunnittelen kuvauskohteeni mielessäni ennalta, missä mahdollisesti olisi milläkin hetkellä mitäkin, miltä suunnalta esim. auringonvalo käy. Onko aurinko laskeva vai nouseva, näissä on huomattava sävyero, vai onko keskipäivän kirkkaus. Olisiko mahdollisesti ollut jossain lammella vaikka lintuja jättäen rantaveteen sulkia ym. Auringon valon ja värin huippuhetket ovat vaan niin todella lyhyitä hetkiä, tuntuu että niistä melkeinpä aina myöhästyy. Toki tulee myös ihan yllättäviä kuvaustilanteita ihan puun takaa. Vaikkapa matkalla suunnitellulle kuvauskohteelle huomaa ja oivaltaa jotain hienoa ja lopputulos voi olla huippu kuva!Kuvaat paljon juuri Suomalaista maisemaa. Mikä siinä sinua kiehtoo?

Suomalainen maisema on vaan mielestäni todella kaunis, sen kaikki eläimet, maiseman monimuotoisuus, siinä oleva värien runsaus eteenkin syksyn ruskassa, vuodenajat, jotka tuovat sitä moni-ilmeisyyttä. Haluan kuvata ja ikuistaa tätä kaunista maisemaa ja tuoda myös tätä esille. Nykypäivän kiireisessä, tulostavoitteellisessa ja rahansanelemassa maailmassa ei kovinkaan moni huomaa luontoa ja sen kauneutta lainkaan, vaikka olemmehan kaikki myös osa sitä! Toisin sanoen haluan tuoda kuvillani esille vaihtoehdon tämän päivän kiireelliselle elämänmuodolle.

Mitä valokuvaaminen on antanut sinulle?

Valokuvausharrastus on antanut minulle irtaantumista arjesta, myöskin onnistumisen tunteen hetkiä sekä uutta positiivista näkemystä Suomen luontoon.
Mitä vinkkejä haluaisit antaa muille valokuvausta harrastaville?

Kuvaa just sitä, mitä oma mielesi sanoo. Pidä oma tyylisi, jonka tunnet itsellesi parhaaksi ja miellyttävimmäksi. Vaikka tulisi välillä lunta tupaan, pyri kuitenkin oppimaan kritiikistä. Opettele / kokeile rohkeasti eri asioita, kuten kamerasi eri säätöjä, kuvakulmia, sommittelua, joka on hyvin ollennainen osa kuvan lopputulosta. Kuvaa RAW muodossa. Opettele kuvankäsittelyohjelma esim. Lightroom on hyvä, johon löytyy ihan You Tube:sta opetusvideiuta, itse opettelin alkuun sieltä. Ja alkuun riittää kun oppii ihan perus säädöt.

Paras palkintohan tässä on se omasta mielestä täydellinen kuva, jota kohti mennään ja opiskellaan ja jota myöskään itse en ole vielä mielestäni onnistunut saavuttamaan. Ehkäpä juuri tämä onkin se juttu, mikä pitää "kuvausnälkää" yllä!Tämän postauksen kaikki kuvat ovat Askon ottamia, kiitos Asko, että sain esitellä ne lukijoilleni. Lisää Askon upeita kuvia pääset ihailemaan hänen Suomalaisen maiseman Facebook sivuilta.

Lämmin kiitos Asko ajatuksistasi valokuvaamisesta, sekä kannustavista neuvoista. Olen todella otettu, että lähdit mukaan tähän haastatteluun. Uskon, että moni aloitteleva ja vähän edistyneempikin valokuvauksen harrastaja saa näistä kommenteistasi uusia ideoita ja rohkeutta kokeilla mm. luovia kuvaistiloja kamerassaan.

Valokuvauksellista viikonloppua kaikille!


31 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä oli kiintoisa postaus! Tuota raw:tä pitäisi itsekin opetella, kunhan vain ehtisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi =). RAW kannattaa opetella. Minullakin teki ensin vähän tiukkaa, mutta kyllä se siitä sitten lähti =D.

   Poista
 2. Upeita kuvia todellakin!!
  Hienoa, että sait häneltä tämän haastattelun, herätti paljon pohdintaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, eikö ollutkin. Olin myös itse kovin ilonen kun Asko suostui, sillä minusta nämä kuvat olivat esittelemisen arvoisia todella =).

   Poista
 3. Olipas kivaa vaihtelua tämä postaus! Hienot kuvat ja näissä on tosiaan löytynyt kuvaajalla se oma tyyli! Mukava myös kuulla kuvaajan ajatuksia haastattelun muodossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit =). Minä pyörittelin tätä ideaa jo pari kuukautta kunnes rohkaistuin ottamaan Askoon yhteyttä. Minuun hänen kuvat ovat tehneet todella vaikutuksen.

   Poista
 4. Uskomattoman upeita kuvia! Miksi turisteille myydään rumia ja vanhanaikaisia Suomi-postikortteja, kun joku osaa kuvata maamme luontoa näin upeasti! Askosta voisi tehdä Suomen oma jovikuvaaja, joka tallentaisi maamme kauneuden ja jonja kuvilla Suomea voitaisiin esim markkinoida Uuden-Seelannin veroisena luontomatkailumaana!

  Kiitokset Katinkalke kivasta postauksesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itsellesi Merenneito =). Ja olen niin samaa mieltä kanssasi. Askon kuvilla saisimme markkinoitua Suomea paljon paremmin maailamma. Meillähän on yhtä ihana ja kaunos maa ja luonto kuin mitä hänen kuvissa on!

   Poista
 5. Täällä yksi Askon vankkumaton ihailija! Kaikki hänen ottamansa kuvat ovat mielestäni huippuhienoja.
  Opiskeltavaa riittää kunhan saan nämä hoitajaopinnot ensin päätökseen ;)
  Raw, lightroom 5, säädöt, kuvakulmat jne.....
  Tämä oli mielettömän hieno ja mielenkiintoinen postaus, kiitos Katinka! Valokuvauksellista viikonloppua sinullekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku =). Meitä taitaa olla jo aika monta Askon ihailijaa =D. Silti ajattelin hänen kuvia ja ajatuksi esitellä, että ne ketkä eivät ole hänen kuvaustyyliin vielä tutustuneet, tutustuvat nyt =).

   Poista
 6. Hieno postausidea! Ja kiitos tiedon jakamisesta teille molemmille :-). Mietin kuumeisesti uuden kameran hankintaa, ja kaikki tiedot ovat nyt hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itsellesi Viherrys. Uuden kameran hankkiminen onkin aina melko jännittävää =D. Tarjontaa kun on melko paljon ja koodiviidakko kahlattavana. Onnea etsinnälle, jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, minkä valinnan teet =D.

   Poista
 7. Mielettömän upea postaus!
  Kiitos sinulle ja Askolle!

  VastaaPoista
 8. Kiitos ja kumarrus teille molemmille tästä mielenkiintoisesta postauksesta :) Kuvat hivelevät silmiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset sinulle Elina, kuvat ovat minustakin aivan ihania!

   Poista
 9. Todella mielenkiintoinen postaus! Tosin puoliakaan en ymmärtänyt noista kuvausasetuksista, eli opeteltavaa on :-)
  Haaveissa kuvaus kurssille pääsy ja kunnollisen kameran hankkiminen.
  Mutta kiitos tämä oli tosi mielenkiintoinen!! (toistan siis itseäni) Ja kuinka upeat kuvat!!!

  Ihanaa viikonloppua Katinka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itsellesi Tuitiina =). Valokuvausmaailmassa koodeja ja käsitteitä vilisee. Ensin ne on kaikki sekaisin päässä, mutta kyllä ne sieltä alkavat jäsentyä, pikku hiljaa. Ja mitä enemmän oppii sen jännittävämpää kuvaaminen on, ainakin minusta!

   Poista
 10. Tästä upeasta valokuvaajasta kuullaan varmasti jatkossa vielä paljon. "Merenneidon" kanssa samaa mieltä, että Askosta Suomen luonnon hovikuvaaja, ja valokuvat markkinoimaan Suomen upeata luontoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä =). Askon kuvilla tulisi meidän todella kaunis Suomalainen luonto esille oikein esille.

   Poista
 11. Kiitos. Tämä on opettavainen postaus, jonka luin huolella ja ihailen kuvia, jotka ovat vertaansa vaille.

  VastaaPoista
 12. Uskomattomia kuvia, todella kauniita! Kyllä suomalainen luonto on upea, kun sen oikein oivaltaa ja osaa kuvata!
  Kiitos sinulle ja Askolle tästä opettavaisesta postauksesta. Asko Kuittinen - hänestä kuullaan vielä, ovat nämä niin upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itsellesi Tuulia! Minusta näissä on mm. niin upeat sommittelut ja kuvakulmat, että oli ihan pakko esitellä myös teille =).

   Poista
 13. Todella upeita kuvia ja mielenkiintoinen haastattelu, johon paneudun myöhemmin kunnommalla (= paremmalla ajalla). Ihana, että sait haastattelun ja teit mukavia kysymyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Palaan itsekin ihan varmasti tänän postaukseen monesti, nimen omaan noita asetuksia ihmettlemään =D.

   Poista
 14. Siinä tuli monta hyvää käytännön ohjetta. Tuo HDR-tekniikkahan näissä on kaikissa kuvissa mukana ja tosi hienoa jälkeä on varsinkin vastavaloon saatu. Tuon megapikselien ja kuvanlaadun välinen yhteys ei tosin ihan itselleni aukea, yleensä ammattimalleissa se megapikselimäärä kun pyritään pitämään maltillisena...

  Mielenkiintoisen pieniä olivat myös nuo aukkolukemat. Itselleni joskus opetettiin, että juurikaan F16 pienempää ei normikuvauksessa kannata käyttää objektiivin difraktion vuoksi. Täytyypäs kokeilla tuossa itsekin, jos nämä nykyiset linssit kestää paremmin... Kuten sanottu, hyvää jälkeähän on aikaan saatu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JPK. Juuri niin, itsekin laitan kyllä noita asetuksia kokeilun alle. Jännittää nähdä millaista jälkeä saan aikaisensi =D.

   Poista
  2. Hei ! pitänee myös minun itseni kommentoida tähän väliin että en käytä HDR tekniikkaa , kaikki kuvani ovat yhden valotuksen raw. muodosta lightroomissa säädettyjä .
   ja tuosta pixelimäärästä kerroin vain sen , minkä olen itse käytännössä huomannut ja saanut selville .

   -- Asko --

   Poista
 15. Mielenkiintoinen postaus, kiitos Katinka ja Asko. Erityisesti höyhenkuvat ovat huikean kauniita, sadunomaisia valotukseltaan.

  Olen niin samaan mieltä Askon kanssa tästä: "Nykypäivän kiireisessä, tulostavoitteellisessa ja rahansanelemassa maailmassa ei kovinkaan moni huomaa luontoa ja sen kauneutta lainkaan, vaikka olemmehan kaikki myös osa sitä." Onneksi valokuvauksen suosion lisääntymisen myötä moni myös kiinnittää entistä enemmän huomiota ympäröivään maailmaankin.

  Tuohon JPK:n kommenttiin diffraktiosta kommentoisin sen verran, että kaikki säännöt on tehty rikottaviksi ainakin valokuvauksessa. :) Valokuvaukseen liittyy monia "normeja" (sommittelu, valotus, syvyysterävyys jne.), joista etenkin kursseilla/ valokuvausopuksissa kerrotaan ja hyvä niin, jotta perusteet tulevat tutuiksi. Itse sanoin aina kursseillani, että nämä säännöstöt on hyvä tiedostaa ja harjoitella niitä käytännössä, mutta niitä ei tarvitse noudattaa joka kerta - onnistunut otos voi olla yhtä lailla epätarkka, klassisessa mielessä valotuksellisesti haasteellinen ja sommittelun perusteita rikkova. Omasta mielestäni kuvan tärkein ominaisuus on se tunnelma, joka kuvasta välittyy katsojalle - se millä keinolla tämä toteutuu ei vaadi normeja ja jokainen katsojakin tietysti näkee/ tulkitsee ja kokee kuvan eri tavoin, valokuvaaja vain toimii ikään kuin keskustelun avaajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Vedenneito! Se on juuri näin kuin kirjoitit, säännöt on tehty rikottaviksi ja aina kannattaa kokeilla luovuutta =). Ihanaa, että olemme Askon kanssa saaneet näin ihanaa keskuselua aikaiseksi =D.

   Poista