sunnuntai 30. elokuuta 2015

Smakbyn

Kulinaristista nautintoa hakevan veneilijän kannattaa suunnata Kastelholman vierasvenesatamaan, sillä läheltä löytyy huippukokki Michael Björklundin Smakbyn ravintola. Kastelholma tarjoaa siis silmänruoan lisäksi myös kulinaristista vatsantäytettä.




Ruokasali oli iso, joten asiakkaita mahtui paljon yhtäaikaa ruokailemaan. Silti kannattaa varata pöytä, mikäli haluaa tulla illalla syömään, niin suosittu paikka oli. Itse pidin ravintolan kalustuksesta ja tunnelmasta kovasti. Vaikka se oli iso, oli se osattu kalustaa hyvällä tavalla intiimin oloiseksi.

Smakpyn ravintolassa tarjoillaa lounasta klo 11-15. Tämän jälkeen paikka oli tunnin tauolla ja klo 16 aloitettiin tarjoilemaan Àla carte annoksia. Ravintola panostaa vahvasti lähiruokaan sekä Ahvenanmaalaiseen ja poihjoismaiseen ruokakulttuuriin. Läheltä tuotettuja tuotteita käsitellään suurella rakkaudella.


Me kävimme syömässä eräänä päivänä lounaan. Ruoka oli todella hyvää ja annos oli reilu, mutta meitä palvelut tarjoilia sattui olemaan hieman amatööri. Hän kantoi vesilasit pöytäämme siten, että niputti ne kaikki (3 kpl) yhteen käteen siten, että sormet olivat lasin sisällä. Lasin pintaan jäi kunnollinen sormenjälki, sisäpuolelle. Ei tehnyt mieli lasista enään vettä juoda. Tiskiin laseja voi kantaa kyseisellä tavalla, mutta ei asiakkaalle pöytään. Tämän lisäksi hän toi pöytään astia, jossa oli veitset ja haarukat, mutta servetti vain yhdelle henkilölle! Muutenkaan hänellä ei ollut ilmeen perusteella vuoden paras päivä menossa. Ymmärrän toki, että isot asiakasmäärät tekevät kiiren, mutta silti tulisi asiakkaat minun mielestä palvella hymyssä suin.


Avonaisesta keittiöstä pääsi seuraamaan kokkien reipasta ja intohimoista työskentelyä.





Smakbynstä löytyy myös tislaamo, jossa valmistetaan viiniä, liköörejä ja erilaisia hedelmäviinoja. Tislaamotilassa järjestettiin maistiaistilaisuuksia. Tilaisuudessa pääsee maistelemaan viiden jalon juoman kera myös ahvenanmaalaisista aineksista koottuja makuja makulautaselta. Eikä hintakaan ole päätä huimaava, vain 25 euroa (2015).


Itse ihastelin näitä pulloja, miten ihmeessä ne oli tehty. Tämä oli päärynälikööriä ja siksi pullon sisällä oli päärynä. Kirsikkaliköörissä oli kirsikka jne. Nämä olivat todella hurmaavia!




Kun vatsa ja sielu oli ravittu, ei paikasta tarvinnut lähteä tyhjin käsin kotiin. Ravintolan yhteydessä oli puoti, jossa myytiin heidän omia herkullisia tuotteita. Löytyi mm. näkkileipää, lammasmakaraa, hilloa, sinappia, limonadia jne. Ruokatuotteiden lisäksi myynnissä oli käsitöitä ja keittokirjoja.






 Pikkuisia venevajaminiatyyrejä.





Tiskirätin ei tarvitse olla tylsä, vaan se voi olla trendikäs ja siinä voi ola sanomaa =D.


Tällä samalla idealla valmistetun "keksipurkin" sain pari vuotta sitten ihanilta työkavereiltani joululahjaksi. Idea on hauska, purkissa on kaikki aineet valmiina, sekoitat vain ohjeen mukaa aineet ylensä vatkattuun kanamunaan tai margariiniin.




Kävimme kotiseutumuseokierroksen jälkeen keskiviikkona ystäväperheen kanssa piipahtamassa Smakpynssä vilvoittavalla oluella. Samala halusimme maistaa ahvenanmaalaista pannukakkua. Kyseinen pannukakku eroaa perinteisestä pannukakusta melkoisesti. Se tehdään tyypillisesti mannasuurimoihin tai riisiin. Pannukakku tarjoillaan kermavaahdon ja luumuhillon kera. Mikäli ei pidä luumuhillosta, oli monessa paikassa tarjolla vaihtoehtoisesti vadelma- tai mansikkahilloa. Minä otin aidon version luumulla ja tykkäsin.


Joten, tässä yksi syy lisää tulla Kastelholmaan. Pääset lukemaan lisää Smakpystä heidän omilta nettisivuilta. Sieltä voit fiilistellä mm. ruokalistaa ja ruokafilosofiaa.

24 kommenttia:

  1. Vau, mikä paikka!! Mahtava kerrassaan tuo likööripullo! Oliko arvokaskin??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinta oli päälle 65 euroa, joten ei tullut ostettua =D. Paikka oli minustakin ihana.

      Poista
  2. Aivan huikeita kuvia - jäin koukkuun blogiisi

    http://wildchildin.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Hieno paikka!

    tarjoilija ei kyllä tainnut olla ammattilainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli hieno. Luulen, että tarjoilija oli kesäapulainen, mutta tuolla asenteella ei kyllä tarjoilinauralla pitkälle pötkitä =D.

      Poista
  4. Upea paikka ja mitä kaikkea ihanuutta on tarjolla, tuo likööripullo on huippu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullot olivat uskomattomia, melkoisia taidonnäyteitä.

      Poista
  5. Oi, vaikutti ihanalle... ja vielä gift shop! Nuo pullot ovat kyllä hauskoja ja maistelukierros voisi olla hauska lomapäivän pieni ohjelmanumero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli tosi kiva, voin suositella sitä todella. Ja se oli vielä ihan lähellä satamaa. Tuolla shopissa meinaa seota helposti =D.

      Poista
  6. Kiitos, mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista
  7. Ihana postaus! Annoit paikasta niin hyvän kuvan, että vesi tuli kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marle, paikka oli kaikkien kehujen arvoinen =).

      Poista
  8. Ihana paikka. Tuo pullo on upea. Voisi melkein ostaa pelkästään pullon takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli todella ihana ja nuo pullot suorastaan taidottaita =).

      Poista
  9. Onpa upea paikka ja upeat kuvat! Tekisi mieli heti lähteä tuonne herkuttelemaan ja tekemään ostoksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansku. Jos menette joskus Kastelhomaan niin kannatta ilman muuta piipahtaa myös täällä.

      Poista
  10. Mikähän ihme siinä on, että kaikki pieni on aina äärettömän söpöä? Nuo pikkuiset venevajat saivat ihan äänen mielessäni muuttumaan kimakaksi.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa totta! Kaikki pieni on todella äärettömän söpöä, mikähän siinä tosiaan on =D.

      Poista
  11. Smakbyssä pitäisi ehdottomasti päästä käymään. Michael Björklund oli kolme tai neljä vuotta sitten meidän mökkisaaren kaupan pihalla maistattamassa herkkuja. Erittäin mukava ihminen. Armastus sai häneltä keittokirjaan nimikirjoituksella.
    Mutta tuo tarjoilija teki kyllä todellisen emämunauksen. Aivan kamalaa.
    Erittäin ihanat kuvat kuitenkin olet paikasta ottanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos CurryKaneli, paikka oli todella käymisen arvoinen. Tarjoilija oli selvästi kesäapu, mutta toki hänen kanssa olisi voinut käydä läpi perusasiat =D.

      Poista
  12. Aivan mahtavia kuvia tavaroita, kaikkea tunnelmaa.<3 Se sormet lasin sisällä ei ollut kyllä kiva juttu... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, paikassa meinasi mennä ihan sekaisin. Olisin voinut ostaa vaikka mitä mukaan =D.

      Poista