perjantai 30. lokakuuta 2015

Canon EOS M3 - järjestelmäkameran ominaisuudet pienessä paketissa

Sain juuri ennen kesälomamme alkua tilaisuuden Canonilta saada lainaan EOS M3 minijärjestelmäkameran. Minun oli aina tehnyt mieli kokeilla "minijärkkäriä", joten kauaa ei tarvinnut miettiä kun tartuin tilaisuuteen. Mukana tuli vielä minulle kaikkein mieluisin "yleisobjektiivi" vaihtoehto testattavaksi, 18-55 mm zoom.


Oman järjestelmäkamerani lisäksi minulla on käytössä Canonin PowerShot SX 260 HS niitä tilanteita varten, kun ei halua ottaa mukaan järkkäriä. Pokkarikamera menee jopa taskun mukaan ja tässä kyseisessä mallissa on mukava laajakulma ja 20 kertainen zoomi. Mutta mutta...  sillä ei voi ottaa RAW kuvia, eikä siihen voi vaihtaa objektiivia. Niin ja tässä minun mallissani ei ole Wi-Fiä, josta on tullut minulle todella tärkeä ominaisuus kamerassa. Olin katsellut tällaisia minijärkkäreitä ja nyt sain vihdoin kokeilla sellaista ihan käytännössä. Kiitos Canonille tästä tilaisuudesta!


EOS M3 oli nimensä mukaisesti minijärkkäri. Kamerasta löytyy järjestelmäkameralle tutut säädöt ja kuvia voi ottaa myös RAW muodossa. Tässä peilitömässä kamerassa on 24,4 megapikselin APS-C-kokoinen CMOS-kenno. Kamerassa on laaja ISO-herkkyysalue, 100-12800 jolla pystyy hallitsemaan kohinaa jo mukavasti. EOS M3 kameraan voi vaihtaa objektiiveja. Kameraan sopivista EF-M mallin objektiiveissä on valittavana 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM:n lisäksi tällä hetkellä myös EF-M 22mm f/2 STM, EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM ja EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM. Tästä valikoimasta on mahdollista löytää oikea objektivii monenlaisiin kuvaustilanteisiin.


Kameraan on saatavana Mount Adapter EF-EOS M sovitin, jonka avulla siihen voi liittää myös Canonin muita EF ja EF-S objektiiveja. Itse kokeilin kameraa 60mm:n macrolla ja tältä se näytti. Minijärkkäristä oli löytynyt jo kaikki hyvän kameran elementit, wi-fiä myöten. Ainut, mitä kaipasin ja mitä siinä ei ollut, oli etsin. Nostin kameran monta kertaa silmän eteen, kunnes muistin, että etsintä siinä ei ole. Pian totuin kuvaamaan ilman sitä. Canonin tuotesivuilta sain myöhemmin selville, että kameraan saa lisävarusteena elektronisen etsimen EVF-DC1.


Kameran takana oleva kosketusnäyttö kallistuu ylöspäin 180 astetta ja alas 45 astetta. Tämä helpottaa kuvaamista monissa eri kuvakulmissa. Omassa järjestelmäkamerassani näyttö kääntyy myös sivulle, joten sitä ominaisuutta jäin hieman kaipaamaan. Näytön valikko on tuttu muista Canonin valikoista.


Miltä kamera tuntui käytössä? Kun käytin kameraa ja kävelin sen kanssa luonnossa, mietin monta kertaa, että miksi ihmeessä raahaan omaa painavaa järjestelmäkameraani mukana? Ja sen lisäksi vielä aina vähintään kolmea painavaa objektiiviä. Kamera oli todella kevyt ja näppärän kokoinen. Kun teimme retken Maarianhaminasta Tukholmaan Gröna Lundiin, päätin heti, että otan vain tämän kameran mukaani. Kuvia Tukholman reissusta voit katsoa täältä. Mitä enemmän kuvasin kameralla, sitä enemmän siihen rakastuin. Ihana kapistus kerta kaikkiaan! Muiden satunnaisten kuvien lisäksi kuvasin myös reisumme kuvat Tammisaaresta ja Sommaröstrandista pelkästään tällä kameralla.


Olin todella iloinen, että sain mahdollisuuden testata kameraa. Ainut huono puoli oli, että tällaista kameraa alkoi tehdä mieli. Tässä mieliteossa haaste on, että hintaa minijärkkärillä on jo kohtuullisen hyvän normaalin järjestelmäkameran verran. Tämä kamera onkin mielestäni todella hyvä vaihtoehto silloin, kun kuvaaja haluaa järjestelmäkameran ominaisuudet pienemmässä ja kevyemmässä paketissa. Taskuun tämä kamera ei mahdu (tai no, jos on oikein iso tasku) kuten pokkarikamera mahtuu, mutta toisaalta tämä vie puolestaan muussa kassissa paljon pienemmän tilan kuin mitä järjestelmäkamera veisi. Ja siis se paino, tämä on kevyt =D.

Voit lukea lisää tämän ihanan kameran ominaisuuksista ja teknisistä tiedoista, sekä lisävarusteista Canonin sivuilta täältä

24 kommenttia:

  1. Kiitos minijärkkärin esittelystä. Mielenkiintoiselta vaikuttava laite.

    VastaaPoista
  2. Todella mielenkiintoinen esittely! Minä en varmaan muuta kameraa edes tarvitsisi kuin tämän kyseisen minijärkkärin. Ominaisuuksia näyttäisi olevan ihan riittävästi meikäläisen taidoille ja tarpeille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, saattaisi riittää minullekin. Ainostaan 400 mm:n putkea en saisi korvattua, mutta muut kyllä kaikki. Oli todella ihanan kevyt ja pieni =).

      Poista
  3. Kiintoisalta vaikuttaa!

    Olen itse "jämähtänyt" sonyyn, koska on tullut hankkia kaksi runkoa ja niihin useampi objektiivi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen puolestani jämähtänyt Canoniin =D.

      Poista
  4. Uma bela máquina a minha é uma 450.
    Um abraço e bom fim de semana.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen esittely :)

    - Suvi -

    http://kuvallinen.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi =). Kävin vierailulla blogissasi ja sielt löytyi kauniita kuvia! Liityin heti lukijaksesi =).

      Poista
  6. Täältä yksi sivusta seurannut lukija vilkuttelee :) Oi että, tuo vaikuttaisi ihanalta kameralta <3 Itse raahaan mukanani Canonin 550D:tä, ja olisipa kyllä ihanaa selvitä vähän kevyemmällä setillä... Kiitos esittelystä ja kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa että seuraat =D. Minulla muuten on myös Canonun 550D (ensimmäinen järkkärini) ja se on aivan ihana kamerta. Mutta joo, isoja ja painavia nämä oikeat järkkärit ovat. Tämä on ihan todellinen vaihtoehto.Kävin vierailulla blogissasi ja oi miten ihania tarinoita ja kuvia sieltä löytyikään! Liityin heti lukijaksesi. Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  7. Hyvä testiraportti. Minijärkkärit ovat kyllä tosi käteviä, olen itsekin päässyt hieman testailemaan. Etsimen puute noissa on se, mikä itselleni on se pahin puute. Normaaliolosuhteissa se ei välttämättä vielä niin haittaa, mutta jos esim. aurinko paistaa krkkaasti takanäyttöön jo perusmyötävalokuvauksessa, sommittelukin, puhumattakaan muusta, on vaikeaa. Toinen on se, että kameraa ei saa takanäyttökuvauksessa tuettua lähelle kasvoja, mikä haittaa ja kasvattaa tärähdysvaaraa pitkällä putkella kuvattaessa. Tuossakin ilmeisesti ulkopuolinen etsin laitetaan salamakenkään?

    Mutta hyvä peli silti aivan varmasti silti ja kätevä varsinkin kooltaan. Säätöjäkin näyttää olevan käden ulottuvilla oikein hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi ihan samaa mieltä tuosta etsimestä. Se olisi tosi hyvä. Todellakin ainut puute tässä kamerassa. Keveys ja pieni koko tekivät kamerasta muuten kätevän. Ja säätöjä todella oli ja niitä oli kuvaustilanteessa helppo käyttää.

      Poista
  8. Kiitos kivasta esittelystä, Katinka! Kamera näyttää mielenkiintoiselta. Ja tuo keveys kiinnostaa. Sellainen pieni kysymys, saako tuohon kameraan itselaukaisimen?
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula. Kaukolaukaisin on saatavana. Canoninlla on myös sellainen sovellus älypuhelimen, jossa puhelinta voi käyttää mm. kameran kaukolaukaisemina. Sen lisäksi kamerasta saa siirretyä kätevästi myös kuvia puhelimeen. Kätevä ominaisuus kun haluaa tehdä varmuuskopion tai somettaa kuvilla heti =D. Puhelin ja kamera on yhteydessä toisiinsa wi-fillä. Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
    2. Hienoja ominaisuuksia! Some-maailmassa joskus tarpeellisia :) Tätä pitää käydä oikein käteen sovittelemassa.
      Kiitos Katinka!

      Poista
    3. Hei Katinka! Olen tätä kameraa tsekannut netistä. Sitä on olemassa kaksi melkein samannäköistä.
      Toisessa kamerassa lukee IS STM kit (halvempi versio) ja toisessa lukee IS ST hybridikamera -> tämä jälkimmäinen on 100 euroa kalliimpi kuin tuo IS STM kit -kamera. Kumpaa koekäytit?
      Kiitos vielä!

      Poista
    4. Luulen, että kyseessä on sama kamera, sillä kamerassa on Hybrid CMOS AF III -järjestelmä tarkennukseen. Objektiivin kanssa kalliimpi on Premium Kit -kamerapaketti jossa tulee kameraan yhteensopiva nahkasta valmistettu kotelo, hihna sekä 16GB:n muistikortti. Itselläni oli tesauksessa juuri tällainen paketti. Mutta kamera on käsittääkseni sama. Asia kannataa vielä varmistaa myyjälä.

      Poista
  9. Hello Katinka,
    A nice camera. He looks well.

    Many greetings,
    Marco

    VastaaPoista
  10. Heippa! Löysin blogiisi sattumalta, ja ihastuin heti kauniisiin kuviin. Olet todella taitava kuvaaja. Huomasin myös huiman kehityksen vuosien varrelta (selasin blogia taaksepäinkin hyvän matkaa). Minua kiinnostaisi, että oletko vaihtanut kuvauskalustoa? Vai oletko hyödyntänyt kuvankäsittelyohjelmaa entistä paremmin? Vai mikä on salaisuutesi?:)

    Millä objektiivilla muuten yleensä kuvaat maisemia?

    Kiitos myös tästä esittelystä, itselläni 550 Canon ja se on kyllä kieltämättä melko painava. Nyt alkoi houkuttaa tämä kevuempi vaihtoehto...

    Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitokset Mia =). Olen aloitellut itseasiassa samalla kameralla kuin mikä sinulla on nyt, eli EOS 550. Vaihdoin kameraa pari vuotta sitten mutta en antanut tuota rakasta 550 pois. Se on ihana kamera. Hankin tuolloin EOS 70D:n ja rakastan sitä. Tosin koska on järkkäri se on painava. Pikku hiljaa matkan varrella olen hankkinut hieman parempia objektiivejä. Sen minkä olen oppinut, niin kamera kalusto ei tee hyviä kuvia, vaan taito miten sitä käyttää. Ja nyt sitten paljasta, että en ainakaan omasta mielestä saa vieläkään kaikkea irti omasta kalustosta, sillä joudun todella paljon käsittelemään kuvia jälkikäteen ja se on todella aikaa vietää. Joskin melko mielenkiintoista. Käytän kuvien käsittelyyn Adoben Lightroomia ja rakastan sitäkin. Olen käynnyt pari kurssiakin, jotta saisin siitä mahdollisimman paljon irti. Tosin opeteltavaa on siinäkin vielä ja paljon. Mutta sehän se tässä koko valokuvausharrastuksessa onkin juuri parasta, että voi kehittää itseään melkein loputtomiin. Objektiiveinä minulla on kaikki Canonin alkuperäisiä. Nk yleisobjektiivi on 24-70 mm. Sitten luonnossa on mukana 100-400 mm jolla yritän osua mm. lintuihin =D. Lisäksi käytän macrona kiinteää 60mm. Näillä kyvailen kykyisin kaikkein eniten ja ne ovat yleensä aina mukana. Objektiiveistä voisin vinkata sen verran että Sigmalta löytyy laatua ja valovoimaa (johon kannattaa panostaa) hieman huokeammalla hinnalla. Olen käynnyt myös parilla kuvauskurssila hakemassa hieman oppia harrastukseen. Kuvaaminen on todella ihanaa. Mukavia kuvaushetkiä myös sinulle =).

      Poista
    2. Kiitos samoin!

      Mia

      Poista