torstai 7. maaliskuuta 2019

Astronominen kello - Praha

Yksi kuuluisa nähtävyys ja ainakin minusta ehdottomasti näkemisen arvoinen, on Prahan astronominen kello (Pražský orloj). Kello sijaitsee Vanhankaupungin (Staré Město) raatihuonen seinällä. Kellon on otettu käyttöön vuonna 1490 ja se on yksi maailman parhaiten säilyneistä astronomisista kelloista. Itse kellon lisäksi Staré Měston aukio on todella näkemisen arvoinen.





Kuten monella muullakin aukiolla, täältä löytyy kauniita rakennuksia, ravintoloita ja kahviloita, missä istahtaa ja katsoa paikallista elämää (ja lepuuttaa jalkoja =D).  


Aukiolla oli tarjolla erilaisia performansseja, joista alla oleva nuorukainen otti yleisen hauskasti mukaan esitykseen. Hauska ilmiö on se, että kaikki seurasivat esitystä mielenkiinnolla, mutta kun esityksen jälkeen lähti "hattu kiertämään" hävisi suurin osa vähin äänin paikalta =D.

 



Raatihuone, jonka eteläisellä seinällä kello sijaitsee.






Toinen tuuri, mikä meillä kävi sään lisäksi tällä matkalla oli se, että kello oli ollut remontissa ja vain pari viikkoa aikaisemmin se saatiin valmiiksi. Tästä oli oikein kymppiuutisissa maininta. Remontin jälkeen kello hohti uutuuttaan ja se oli verhottu ohiella verkolla. Olisi ollut harmi, jos pulut olisivat päässeet heti istuskelemaan ja, no tiedätte kyllä mitä =D.








Kellossa on kolme osaa. Ylhäältä katsottuna on "Apostolien kävely. Kerran tunnissa (tasatunnein) kaksi sinistä luukkua avautuu ja apostolit tulevat kurkistamaan luukuista.



 Keskimmäinen osa kertoo kuun ja auringon asennon taivaalla.



Alimmaisena on kalenteri, josta näkee kuluvan päivän, kuukauden ja eläiradan symbolin. Yritin tulkita kellon antamia tietoja, mutta huomsin, että ensin pitänee tutustua vähän enemmän astronomiaan =D.


Kellotaulun viereltä löytyy neljä patsasta, jotka kuvaavat uhkakuvia: turhamaisuutta kuvaa peiliin katsova mies, ahneutta puolestaan rahapussin kantaja, kuolemaa kuvaa luuranko ja vääräuskoisuutta turkkilainen. Tasatunnein nämä neljä hahmoa liikkuvat. Niiden lisäksi taulua koristavat neljä muuta hahmoa: astronomi, kronikoitsija, filosofi ja enkeli


Kellolla on hieman ikäväkin tarina. Kun kello tuotiin paikoilleen, oli se niin hieno, että kaupungin virkaa tekevät päättivät, että kellon tehnyt kelloseppä piti sokeuttaa, jotta hän ei näkisi tehdä enää toista yhtä hienoa kelloa.


Oman kokemukseni mukaan astronominen kello on ehdottomasti must see listalla. Kellon edestä löytyy mukava kahvila jossa voi nauttia virvokkeita ja odotela tasatuntia, jolloin pääsee näkemään apostolit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti