torstai 7. maaliskuuta 2013

Basilica di San Pietro in Vaticano

Via della Conciliazione johtaa Castel  Sant'angelon luota Pietarin kirkon aukiolle. Passintarkastukseen ei joudu, eikä tulliin, mutta Pietarinkirkon edessä sijaitsevalle isolle aukiolle mentäessä siirrytään Italista Vatikaanivaltioon - Stato della Città del Vaticano. Vatikaani on pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio.






Suurin osa Vatikaanin asioista keskittyy paavin toimintaan katollisen kirkon päänä ja jää siten turistien ulottumattomiin. Kuitenkin tänä vuonna koko maailma pääsee seuraamaan erittäin historiallista tapahtumaa, Paavi Benedictus XVI erosi virastaan. Vastaavaa on tapahtunut historiassa vain kerran aikaisemmin, yli 600 vuotta sitten! Tästä tullaan puhumaan pitkään.


Vatikaanivaltiossa on kaksi mahtavaa nähtävyyttä: Pietarin kirkko - Basilica di San Pietro in Vaticano ja Vatikaanin museot - Musei Vaticani. Pietarin kirkko.


Pietarinkirkon rakentaminen kesti yli 120 vuotta, 20 paavia ja ainakin 10 eri arkkitehtiä. Ei ihme, että lopputulos on niin upea kuin se on. Pietarinkirkon aukion keskellä oleva obeliski on aukion vanhin muitomerkki. Sen toi Egyptistä Rooman keisari Caligula vuonna 36 ja se siirrettiin nykyiselle paikalleen 1586.


Fasadin yläreunalla on 13 lähes kuusi metristä kuvapatsasta. Keskellä oleva on Jeesus Kristus,  loput ovat Johannes kastaja ja 11 apostolia. Pietari puuttu, mutta kirkon julkisivun yläreunassa oleva latinankielinen teksti kunnioittaa apostoleista ensimmäistä, eli Pietaria.



Pietarinkirkon kupoliin on mahdollisuus kiivetä ihailemaan upeita maisemia. Muutamalla eurolla on mahdollisuus päästä hissillä katolle, josta matka jatkuu portaita pitkin itse kupolin sisällä. Portaat ovat kapea ja matka on joiltakin kohti jopa jännittävä! Kupoliin noustaan ja sieltä poistutaan eri reittiä, joten vastaantulijoita ei tarvise pelätä - onneksi, sillä ohittamaan ei kunnolla mahtuisi.


Katolta löytyy matkamuistomyymälä (yllätys yllätys) ja kahvila.



Kupolin näköalatasanteelta pääsi kurkistamaan paavien puutarhaan ja hallintopalatsiin. Vatikaanin puutarhaan on mahdollista päästä tutustumaan, mutta puutarhakierros pitää tilata etukäteen.






Ja sitten sisälle. Jotta pääsee vierailemaan Pietarin kirkkon, pitää pukeutumiseen kiinnittää huomiota. Juhlapukua ei tarvita, mutta olkapäät ja polvet tulee olla peitettynä. Asiasta löytyy opastusta kirkon pihalta. Ennen sisään pääsyä kuljetaan turvatarkastuksen läpi.



Sisältä kirkosta löytyy nähtävää niin paljon, että pieni ihminen meinasi olla ihan pöyrryksissä. Katossa on toinen toistaan kauniimpia kupoleita uskomattomineen maalauksineen.




Patsaita on satoja. Vatikaanin museossa oli myytävänä kirja, jossa esiteltiin patsaat.




Pietarinkirkon kuuluisin aarre on Michelangelon valkomarmorinen Pietà, joka esittää Neitsyt Mariaa sylissään kuollut poikansa. Pietà on ainut teos, jonka Michelangelo signeerasi. Teos on eristetty turvalasilla, sillä sitä yritettiin aikanaan vahingoittaa.



Perimätiedon mukaan Pietarinkirkko on rakennettu paikalle, jossa apostoli Pietari ristiinnaulittiin ja johon hänet haudattiin. Häntä pidetään Rooman ensimmäisenä piispana ja paavina. Pietarin haudan uskotaan olevan Pietarinkirkon pääalttarin alla. Kirkon sisältä löytyy Pietarin pronssinen veistos. Hänen oikean jalan etuvarvas on kulunut vuosisatojen mittaan, sillä  pyhiinvaeltajat ja muut vierailijat haluavat koskettaa ja suudella sitä. On olemassa uskomus, jonka mukaan suutelemalla Pietarin jalkaa saa anottua lyhennystä ajasta, joka on odotettavissa kiirastulessa ennen kuin pääsee taivaaseen. Ajan lyhennyksen anojia riitti ihan tasaiseksi jonovirraksi asti.



Pyhän pietarin avaimet löytyvät monista kuvista ja taideteoksista. Kristinuskossa Jeesus luovutti Matteuksen evankeliumin mukaan apostoli Simonille taivasten valtakunnan avaimet tehden tästä Pietarin. Katolisen kirkon näkemyksen mukaan Pietarista tuli kaikkien apostolien johtaja Jeesuksen luovuttaessa tälle avaimet.



Tässä vielä muutamia yksityiskohtia aukiolta.







Pietarinkirkon vierailulle kannattaa varata paljon aikaa. Itse kirkon lisäksi katsottavaa löytyy paavien museosta. Kirkon lattian alla on paavien hautakammioita. Sisäänpääsy sinne oli jotenkin erityisen vaikeassa paikassa, mutta se kannattaa etsiä, paikka oli vierailun arvoinen!

2 kommenttia:

  1. Kivaa, nyt korkeanpaikankammonenkin pääsi kurkistamaan Pietarinkirkon katolle! Ja hitsi, ensi kerralla on kyllä ryhdistäydyttävä ja kivuttava sinne ihan omin jaloin maisemia ihailemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen todella lämpimästi, maisema oli sen arvoinen, vaikka ylhäällä olikin melkoinen tungos, "parveke" ei ollut mikään suuren suuri.

      Nyt eletään jännittäviä aikoja ja odotellaan uuden Paavin julksitusta =)

      Poista