perjantai 8. maaliskuuta 2013

Colosseo


Tässä se viimein tulee. Rooman tunnetuin matkailukohde Colosseum, italiaksi Colosseo. Itsekin odotin tänne pääsyä kuin lehmä uutta kesää konsanaan. Ja olihan se odottamisen arvoinen!

Colosseun on Rooman valtakunnan suurin amfiteatteri, jonne mahtui kerralla 40 000 – 50 000 katsojaa.





Colosseumista on säilynyt vain pieni osa, sillä kiveä on vuosisatojen aikana ryöstetty rakennusmateriaaliksi.Jäljellä olevat rauniot ovat kuitenkin vaikuttavat! Colosseumin pinta-ala on 2,4 hehtaaria.




Keskellä oleva raunioiden rakennelma on areenan alla olleen käytäväsokkelon jäännös. Rooman valtakunnan aikana areenassa oli puulattia ja sen päällä vesitiivis öljykangas ja hiekkaa. Areenan neljää pääsisäänkäyntiä käyttivät etupäässä gladiaattorit ja ruumiinkantajat.





Colosseumin historian aikana areenalla surmattiin kymmeniätuhansia eläimiä, joita hankittiin kaikkialta Rooman valtakunnasta. Eläimet siirrettiin Colosseumille häkeissä ja ohjattiin areenan alla olevia käytäviä pitkin hisseihin. Niillä eläimet nostettiin areenalle lattialuukuista.

Verta ei aina vuodatettu sillä kesytetyt eläimet esiintyivät kouluttajiensa kanssa tehden taitotemppuja. Pantterit vetivät areenalla vaunuja tai leijonat sieppasivat elävän jäniksen suuhunsa ja päästivät sitten jänsi paran vahingoittumattomana ulos. 



Eläinten lisäksi esiintyjinä oli ammattigladiaattoreita. He olivat rikollisia, orjia tai sotavankeja, jotka taistelivat kaksin toisiaan vastaan tai eläinten kanssa. Aseistus, vaatetus ja säännöt olivat tarkat ja niitä valvottiin kaiken aikaa.

Kahden taistelijan ei aina tarvinnut taistella kuolemaansa saakka, vaan molemmat saattoivat päästä lähtemään hengissä areenalta. Tosin yleisö ja ennen kaikkea keisari määräsi peukuttamalla, pitikö voittaja gladiaattorin iskeä hävinneen kurkkuun tappava teräaseen pisto. Peukuttaminen keksittiin jo siis Rooman valtakunnassa =). Haavoittunut, mutta urheasti taistellut gladiaattori saattoi saada pitää henkensä, jos keisari ja muu yleisö arvosti hänen kykyjä. Mitä jos yleisö ja keisari olivat eri mieltä, voittiko keisarin mielipide?






 Ja jälleen löytyy kuvattavia yksityiskohtia paljon =).








Kaikkia käytäviä ei käytetty ihmisten ja eläinten siirtoon. Osassa johdettiin vettä, jolla areena täytettiin meritaistelunäytöksiksi, joissa rikolliset taistelivat kuolemaan saakka pienikokoisilla sotalaivoilla matkien meritaisteluja.




Konstantinus Suuren kolmiaukkoinen triumfikaari sijaitsee aivan Colosseumin vieressä, lounaispuolella. Kaariportti on 21 metriä kokea ja vaaleaa marmoria. Riemukaari rakennettiin juhlistamaan Milviuksen sillan voittoa. Uskotaan, että Konstantinus kääntyi taistelun jälkeen kristinuskoon. Sittemmin keisari surmautti vaimonsa Faustan kuumaan höyrykyöpyyn.




Iltaisin Colosseum ympäristöineen on valaistu kauniisti. Ahkerat "matkamuisto" myyjät päivystävät myös ilta-aikaan. Myyjät ovat melko sitkeitä tyyppejä, heistä ei meinaa kertakaikkiaan päästä eroon.


Sisältä Colousseumista löytyy museo, jossa näkee mm. miltä rakennus näytti aikaana, pienoismalli siitä, kuinka eläimiä siirrettiin hisseillä jne. Tämä on Rooman ehkä ykkönen must see paikoista!


2 kommenttia:

  1. Aivan mahtavia kuvia! Kiitos! t. Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suur kiitos itsellesi kommentista ja hyvää naistenpäivää =)

      Poista