Vanhentuneille raketeille ja soihduille löytyy onneksi käyttöä, sillä vanhentuneilla raketeilla ja käsisoihduilla voi harjoitella niiden käyttöä.
.
Hätämerkin antaminen muutoin kuin hädässä ollessa on rangaistavaa. Valmistajien hätämerkinantovälineet eroavat toisistaan käytöltään. Sitä varten muun muassa veneilyseurat ja Suomen meripelastusseuran jäsenyhdistykset järjestävätkin hätämerkinantovälineiden käyttöharjoituksia vuosittain.
Helsingin Meripelastusyhdistys ja Espoon Meripelastajat järjestivät hätämerkinantoharjoiukset Helsingin Jollakkessa Matosaaressa.Nyt olisi siis oiva tilaisuus harjoitella, kuinka hätäraketti ammutaan ja kuinka käsisoihtua käsitellään. Harjoitteluunkin raketeilla pitää olla tietty voimassaoloa aika, joten jopa harjoituksiin käyttökelvottomat raketit ja soihdut sai tuoda paikan päälle asianmukaiseen hävitykseen.
Etenkin hätäraketin ampumisen harjoittelu on tärkeää, jotta hätätilanteessa osaa toimia oikein eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille. Usein hätä sattuu pimeässä, jolloin ei ole mahdollisutta alkaa lukemaan kuinka hätärakettia käytetään (eikä siihen hädän tullen ole oikein aikaakaan). Kun on kerran kokeillut, niin homma menee "käsituntumalla" kun on tosi kyseessä.
Kun merihätä sattuu kohdalle, ammutaan ensin ilmaan hätäraketti. Laukaise aluksi yksi hätäraketti ja odota n. 3-5 minuuttia, ennen kuin laukaiset seuraavan.Hätäraketti ammutaan aina veneestä ulospäin ja ylöspäin, jotta se nousee mahdollisimman korkealle. Näin sen voi auttajat havaita kauempaakin. Näetko kuvassa pienen laskuvarjon?
Kun olet ampunut hätäraketit rauhalliseen tahtiin, aloitetaan käsisoihtujen käyttö. Soihtuja kannattaa jättää riittävästi tilanteeseen, jossa olet itse havainnut pelastusyksikön ja voit ohjata sen paikalle käsisoihdun avulla. Soihtua pidellää aina veneen ulkopuolella, jotta se ei sytytä venettä palamaan.
Valoisan aikaan käytetään merkkisavua viimeisenä ohjaamaan auttajat paikalle. Savu heitetään veteen (se kelluu). Voit myös käyttää savua tuulen suunnan osoittamiseen ilma-alukselle.
Harjoituksissa saimme todella hyvän opastuksen välineiden käytöön. Saimme vinkkejä mm. siitä, minkä merkisiä soihtuja kannattaa ostaa. Turvallisuudesta oli harjoituksissa huolehdittu esimerkillisesti.
Matosaaren maisemia.
Turvallista viikon jatkoa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti