maanantai 8. kesäkuuta 2015

Kun luotto objektiivi meinaa sanoa sopimuksensa irti

Tänä keväänä on tullut eteen se tilanne, että luotto-objektiivini meinaa sanoa sopimusken irti. Olen aikanaan hankkinut tämän objektiivin käytettynä ja sen bajonetti on jo huollossa kertaalleen vaihdettu. Nyt kakkula on alkanut herjata, että ei ota välillä yhteyttä kameraan. Lisäksi se on todella pölyinen sisältä, joten jouduin sen pohdinnan eteen, että maksanko objektiivin huollosta vai panostanko uuteen? Tulin pohdinnassani siihen tulokseen, että tässä kohtaa olisi parempi panostaa uuteen. Ja siitä ne haasteet sitten alkoivat!


Edellinen objektiivini oli Canon zoom lens EF-S 17-85mm f/4-5.6. Olen tykännut siitä todella paljon, vaikka se ei olekkaan valovoimaisuuden huipulla. Objektiivista on tehnyt erityisen mieluisan se, että siinä on sekä laajakulmaa, että mukava määrä zoomia. Objektiivi on käynyt todella mainiosti sellaiseen nk. yleiskuvaukseen luonnossa ja kaupungilla. Jälkeenkin olen ollut vallan tyytyväinen, kun ei ole ollut paremmasta tietoa =D.


Olin siis päättänyt hankkia uuden, vastaavanlaisen. Tässä kohtaa halusin kuitenkin panostaa lisää valovoimaan ja objektiivin laatuu. Kuvaan niin paljon luonnossa ja ulkona, että sään ja pölyn kestävyys olisivat myös avain asemassa uutta valittaessa. Ja sitten internetin salattuihin syövereihin tutustumaan valikoimaan. Jestas sentää... tuli valvotua yö jos toinen... paljon oli vaihtoehtoja mutta äkkiseltään tuntui, ettei juuri sitä mitä haluaisin. Jos oli laajakulmaa, puutui zoomi ja toisin päin. Luin, vertailin, kirjasin ylös, taas luin ja meinasin tulla hulluksi!


Vaan sitten marssin Rajalaan. Sieltä sain paljon tietoa objektiiveista, niiden tekniikasta, laajakulmista, zoomeista ja ennen kaikkea valovoimasta. Myös Kipparini oli minulle suurena apuna, kun pähkäilin tämän haasteen kanssa. Hän antoi minulle faktoja siitä, missä tilaneessa objektiivin mistäkin ominaisuudesta minulle tulisi olemaan iloa. Hän jos kuka on hyvin perillä siitä, missä ja miten kameraani käytän =D.


Loppumetreille valikoitui kaksi mahdollista objektiivia. Canon EF16-35mm f/4 L IS USM ja Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM. Minun onni oli että sain haalittua molemmat objektiivit ystäviltäni lainaan. Canon EF 24-70mm f/2.8 L objektiivista lainassa oli sen ensimmäinen versio. Hyvin nopeasti selvisi kumpi tulisi olemaan se minun seuraavaa "luotto-objektiivi". Canon EF16-35mm f/4 L IS USM laajakulma oli ihana ja objektivii piirsi kauniisti. Lisäksi siinä olevan kuvanvakaimen avulla olisi ollut mahdolista kompensoida valovoimaa. Mutta se, mikä siitä puuttui oli juuri tuo zoomausalue. Se ei tulisi minulle riittämään. Tai ainakin joutuisin opetteleman uuden tavan sillä kuvata. Te, ketkä olette seuranneet blogiani pitkään, tiedätte, että tuppaan olemaan sellainen yksityiskohtien kuvaaja =D. Ja silloin jos milloin on zoomista apua.
Niinpä oli selvää, että Canon EF 24-70mm f/2.8 L tulisi olemaan valintani. Ihan vähän jouduin tinkimään laajakulmasta, mutta viikonlopun testi (kuten osa tässä postauksessa olevista kuvista ) osoitti, että se olisi tarpeisiini riittävä. Zoomausalue ei ole vanhan veroinen, mutta hyvin lähellä. Tässä pähkäilyssä minulle selvisi, että EF sarjasta ei löydy vastaavaa kuin mitä vanha oli. Haluan kuitenkin uuden objektiivin olevan nimenomaan EF sarjaa (ja L). Objektiivi tulisi sopimaan myös täysikennoiseen kameraan, mikäli sellaisen tulevaisuudessa ostaisin.


Nyt kun valinta oli tehty, marssin jälleen Rajalaan. Oli viimeinen haaste käsillä. Panostanko valovoimaan vai kuvanvakaimeen? Panostanko objektiivin uudempaan malliin vai tyydynkö vanhempaan? Entä ostanko käytetyn vai ihan uuden? Paljon on valintoja tehtävänä, kun haluat ostaa uuden kakkulan =D. Yksi iso kysymys valinnassa vielä oli, että panostanko nyt 800 euron edestä vai kärsinkö kaksitonnia? Tämä jos mikä valvotti mukavati yöllä, jolloin vallankin meillä naisilla on tapana rakoa asioita =D. Mietin, että jos nyt tyydyn halvempaan ja vanhempaan, vaivaako asia minua jatkossa (tunnen itseni, kyllä se vaivaisi!).


Onneksi on Rajala. Asiat ratkesivat asiantuntevan myyjän kanssa vartissa. Sain vahvistuksen ajatuksilleni ja siihen, että kun nyt panostan siihen, minkä oikeasti haluan, tulen olemaan kauppaan pitkän aikaa tyytyväinen. Nyt kun olen toipunut moraalisesta rahantuhlaus krapulastani, niin voin tunnustaa, että se kaksi tonnia meni! Mutta sillä sain todella pitkäaikaisen ystävän. Lisäksi objektivii tulee olemaan se, jolla eniten kuvaan, eli ne kaksi tonnia eivät pölyty kameralaukussa. Myyjä lohdutti minua, että hänen ystävän naisystävä oli ostanut käsilaukun joka maksoi 2800 euroa, joten siinä vaiheessa minun hankinta kuullosti jo ihan edulliselta =D.


Tässä hän nyt on =D. Uusi luotto-objektiivini Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM!


Tästä tuli nyt tällainen paljon tekstiä ja vähän kuvia postaus, mutta toivon, että tästä pähkäilystä voisi olla iloa jolle kulle muullekkin, joka on saman edessä, vanha hyvä sanoo sopimuksen irti ja vastaavaa uuta ei ole enään markkinoilla. Se oli alusta asti selvää, että objektiivin tulee olla Canon. Ai miksi? Älkää kysykö, asiaa ei pysty järjellä selittämään. Olen tottunut kuvaamaan Canonilla ja luotan Canonin laatuun. Se vaan on niin että joku on Hondan mies ja minä olen Canonin nainen =D. Kiitos Jani (Rajalasta), että autoit minua tässä vaikeassa valinnassa. Olen vakuuttunut siitä, että tein oikean valinnan.

Kaikki postauksen kuvat on otettu Lauttasaaresta. 

26 kommenttia:

 1. Onnea uudelle putkelle. Mielenkiintoinen valinta, omaan kuvaukseeni 24mm olisi kroppirunkoisella aivan liian ahdas maisema- ja kaupunkikuvauksessa. Ymmärrän, että sinun kohdallasi se ei ole niin kriittistä, koska kuvaat pääasiassa merellä, jossa etäisyyttä on yleensä enemmän kuin pellolla, puistossa tai kadulla. Kun et kerran kysynyt, niin voin näin jälkikäteen viisastella, että itse olisin ottanut kokeilulistalle kovasti kehutun mutta halvemman Sigma 17-70mm F2.8-4 C-series OS DC HSM Macron. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi =). Auts, älä käännä puukkoa haavassa =D. Tässä on nuoltu haavoja mukavasti kun tuli laitettua taas rahaa palamaan. No, minulle tuo on sellainen "loppuelämän" objektiivi =D =D. Tuo Sigma sinäänsä kuullosti kyllä hyvältä.

   Poista
 2. Onnea uudelle putkelle! Uskon, että teit hyvän valinnan.

  Ei ole helppoa uuden putken tai kameran valinta. (Itse haeskelen hyvää kompktikameraa järkkärin rinnalle, tällä hetkellä Canon PowerShot G1 X Mark II on vahvasti harkinnassa...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa =). Kyllä se meinasi harmaita hiuksia saada aikaiseksi. Onneksi olen vaalea niin harmaa eivät erotu niin helposti =D. Tuo Canonin Powershot on varmasti hyvä. Itselläni on "käsilaukkukamerana" Canon PowerShot SX260 HS joka on ollut varsin mainio peli järkkärin rinnalla.

   Poista
 3. Saman objektiivin osto-ongelman edessä olen. Ihan en ole päässyt unettomien öiden vaiheeseen, mutta pohdintavaihe on päällä. Kiitos hyvistä vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa jos vinkeistä on sinulle iloa. Minä voin ihan rehellisesti sanoa, että pari yötä tuli pyörittyä näiden asioiden äärellä. Olen tosin sellainen luonne, että tuppaan ratkomaan öisin asioita =D. Onnea sinulle objektiivin hankintaa.

   Poista
 4. Onnea uudelle putkelle ja hyviä kuvaushetkiä!

  Minullakin on edessä uusien objektiivien hankinta. Kamera on Sony, ja täysin ehjä, joten se rajaa valikoimaa siihen sopiviin objektiiveihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Sussi. Sonyyn taitaa olla olemassa ihan mukava valokoima eri vaihtoehtoja. Ei muuta kuin asiantuntevan myyjän juttusille niin varmasti löydät etsimäsi vaihtoehdon =).

   Poista
 5. Varmasti rahat meni oikeaa osoitteeseen. Nämä kamera ostokset on sellaisia, että mielestäni kannattaa panostaa laatuun. Mulla on todennäköisesti uuden rungon osto edessä. Mutta kai sekin tulee olemaan Canon. Mäkin taidan olla sellainen Canonen-nainen =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli =). Canon on ollut itselleni hyvä vaihtoehto. Aloittelin ESO 550D:llä ja nyt on ollut reilun vuoden käytössä EOS 70D johon olen suorastaan rakastunut. Se on juuri oikea runko minulle joka kuvaa luonnossa ja vauhdissa (= veneen kyydissä) =D.

   Poista
  2. Mulla on juuri nyt se EOS 550D ja olen pohtinut tota 70D. Singaporesta olisin saanut 5D:n tosi edullisesti. Ei vaan ollut säästössä rahaa niin paljon, että olisin raaskinut ostaa :).

   Poista
  3. Itse olen ollut 70D kameraan todella tyytyväinen. Oliko tuo 5D täyskenno? Kannattaa miettiä tarkkaan, mitkä ovat juuri ne tilanteet jossa sinä käytät kameraa. Missä kuvaa, luonnossa, studiossa jne. Varmasti löydät juuri sinulle sopivan mallin =).

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoinen postaus! Tämän kaivan esille sitten kun on aika ostaa uusi objektiivi eli ehkä vielä tämän vuoden puolella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku. Kyllä tämä oli vaikea tehtävä, mutta nyt yhden viikonlopun uudella putkela kuvatessa alkaa päätös vahvistumaan, että oikean valinnan tein =).

   Poista
 7. Uuden objektiivin hankinta on prosessi, joka on samaan aikaan ihanan kutkuttava, mutta toisaalta melkein mieltä raastava! Niin ja rahapussia keventäväkin. :) Itselläni on EF 16-35mm f/2.8 L II USM ja EF 24-105mm f/4 L IS USM. Logiikkaa en enää niin tarkasti muista, mutta tyytyväinen olen ollut. Onnea uudelle putkelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tillariina =). Tuo 24-105 oli mielessä myös, mutta omistan myös 70-300 niin menee vähän sen välimaastoon. Voi olla, että kun rikastun ja köyhtymästä lakkaan, että hankin myös tuon 16-35. Ja tuo sinun kuvaus objektiivin hankinnasta oli todella osuva. Se oli juuri sitä =D. Into piukeana etsit ja googlaat vaihtoehtoja ja sitten kun huomaat, että joudut sen kalleimman vaihtoehdon ostamaan, mieltä raastaa ja rahapussi kevenee =D.

   Poista
 8. Luin mitä suurimmalla mielenkiinnolla pohdintojasi uuden putken hankinnasta. Haaveilen itse myös, mutta luen ja vertailen objektiiveja yhä.
  Ovatko tämän postauksen kuvat uudella putkella otettuja?
  Todella hyviä kuvia oli vehkeet mitä vaan.
  Onnea ja paljon onnistuneita kuvauksia uutukaisellasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii =). Kuvat oli todella 24-70mm f/2.8 sillä ensimmäisellä versiolla otettu, paitsi nuo kaksi viimeistä oli otettu kamerakännykällä =D. Tarkkaan kannattaa harkita, ettei tule "harhalaukausta" sillä sen verran rahaa niistä joutuu pulittamaan. Jos objektiivi olisi tullut marginaalisempaan kuvaamiseen, en olisi laittanut rahaa noin pajoa hyllylle seisomaan. Mutta kun tiesin, että tämä on se jolla tulen eniten kuvaamaan, niin annoin palaa =D.

   Poista
 9. Järkyttävän vaikeita valintoja nämä kamera-asioihin liittyvät ratkaisut ;) Mulla on käytössäni Tamronin 28-75 f2.8. Vaikka muita objektiiveja on kertynyt pilvin pimein, on tuo kameran nokalla useimmiten. Tein juuri heräteostoksen ja hankin käytetyn manuaalitarkenteisen 8 mm objektiivin. Siinä vasta laajaa kulmaa! Itse painin täyskennosien kameran hankinnan kanssa -6D vai Mark III, tiedän tuskan valinnan vaikeudessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano älä muuta. Kyllä meinasi ottaa koville ja parin päivän aikana en muuta ajatellutkaan kuin objektiiveja =D. Rungon valinnassa on tärkeintä minusta ennen kaikkea se, miten ja mitä kuvaat. Itse olin menossa aikaaan ostamaan 6D:tä mutta myyjä vakuutti minulle että se ei ole minun runko, kun kuuli, missä ja miten pääsääntöisesti kuvaan (luonnossa, liikkuvassa tilanteessa veneessä jne jne). En kuvaa juurikaan ihmisiä enkä studiossa lainkaan. Ostin tuolloin EOS 70D:n ja se oli juuri oikea minulle.Onnea rungon hankintaan =).

   Poista
 10. Onnea uudelle objektiiville, hienoja kuvia taasen Katinka, näitä on aina ilo katsoa. Laittaa toivomaan, että tahtoisin edes uuden kameran. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tiia K =). Ei muuta kuin kamera kauppan, siellä niitä uusia kameroita on =D.

   Poista
 11. Onnea uudelle putkelle. Parasta tehdä niinkuin tunne sanoo, ja unohtaa järkipuheet. Sinä sait haluamasi ja uskon että siitä on iloa sinulle kaaaaun, ja saamme nähdä upeita kuvia jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokku =). Ja tiedä nyt niistä hyvistä kuvista.... mutta ainakaa se ei ole enään välineistä kiinni =D.

   Poista
 12. Sama juttu täällä, mutta mulla suurin kriteeri olisi pieni koko, kevyt, mutta erinomainen piirto. Oma 17-40mm f/4L on himppasen liian pimeä. Sigma 17-70 taas ei kelpaa! Nyt kuvaan sigma 35mm f1.4, joka on sopiva kooltaan. 18-35mm sigma olis perfect, mutta se koko ja paino... on vaikeaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän täsmälleen miltä sinusta tuntuu =D. Kun tietää mitä haluaa ja just sitä sitten ei ole olemassakaan ja pitää alkaa tekemään kompromisseja. Tsemppiä valintaan =).

   Poista