lauantai 16. tammikuuta 2016

LUX Helsinki 2016

Viikko sitten viikonloppuna oli viimeiset hetket nähdä LUX Helsinki 2016 valotaideteokset. Viikon pakkasista huolimatta oli tapahtuma innoittanut monia katsojia. Onneksi viikonlopuksi pakkanen hieman hellitti (tosin lumisadetta saatiin sitten tilalle), joten myös me kävimme katselemassa teoksia. Sosiaalinen media on ollut pulloillaan toinen toistaan kauniinpia kuvia tapahtumasta. Tässä minun versioni. Pääsin samalla harjoittelemaan pimeällä kuvaamista =D.
Ateneum oli valaistu tapahtuman aikana komeasti, mutta juuri siihen hetkeen tuli lunta sen verran, että en saanut julkaisukelpoisia kuvia. Tämä teos oli puolestaan Ateneumissa sisällä. Teoksen nimi on 11,5 Hz ja teoksen takaa löytyy Kai van der Puij. Teoksessa nähdään miten valon avulla ja pyörittämällä hyppynarua saadaan aikaiseksi erilaisia muotoja. Tämä taideteos liikui.


Yksi parhaista teoksista minun mielestä oli Tuomiokirkon Ilon kuvia. Tässä teoksessa kahdeksan taiteilijaa oli suunnitellut jokainen yhden kuvan. Näitä kuvia heijastettiin vuorotellen kirkon pintaan. Teos käsitteli ilon tunnetta eri näkökulmista. Teosksen olivat tehneet: valokuvaaja Stefan Bremer, valokuvaaja Eeva Hannula, taidemaalari Henna Jula, mediataiteilija Heta Kuchka, taidegraafikko Visa Norros, taidemaalari Maiju Salmenkivi, valosuunnittelija Petri Tuhkanen ja taidemaalari, sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen.


Ilon kuvia oli teos, jonka pääsi näkemään parhaiten. Lauantaina oli liikkeellä niin paljon porukkaa, että osa taidenautinnoista jäi hieman ruuhkan vuoksi vajaaksi. LUX tapahtumasta löytyi kartta heidän sivuilta, mutta sitä ei tarvittu. Riitti kun vain seurasi ihmismassan mukana. Osassa kohtaa massa vei suorastaan mukanaan.
Kaikista eniten jäi huonolle katselulle Sofiankadulla ollut teos He olivat täällä. Teos olisi ollut ihana nähdä kunnolla, mutta juuri tällä kohdalla ihmismassa vei ihan itsestään eteenpäin. Ihmiset pääsivät ihan teosten viereen, joten valokuvaaminen oli sula mahdottomus. Nämä jäivät hieman jopa harmittamaan. Teoksen oli tehnyt taiteilija Alexander Reichstein. Hänen mukaan "ihmiset eivät kotoa koskaan jäljettömiin".
Pohjoisespalla sijainnut teos Medicine City oli vaikuttava. Se oli valaistu sisältäpäin ja näytti ensi silmäyksellä tavalliselta kaupunkimaisemalta. Mutta se olikin tehty lääkepakkauksista. Taiteilijat Antti Pussinen ja Martta-Kaisa Virta ovat valmistaneet teosta yhdessä kuusi kuukautta.

Esplanadin puistoon oli karannut kauniita valaisimia. LUX:in tiedotteessa kerrottiin, että ne "istuiva puistoon niin hyvin kuin olisivat olleet siellä aina." Ihan samaa mieltä! Minusta ne voisivat jäädä sinne =D. Teoksen takana on TILT-ryhmä ja sen nimi oli Lampounette. Lamput olivat jopa seitsemän metriä korkeita.
Erottajan ja Bulevardin risteyksessä sijaitsevan parkkihallin sisäänkäynnin yläpuolella oli teos nimeltä Nowhere. Teoksen takaa löytyy on Nathalie Chanbart.
Vanhassa kirkkopuistossa oli näytillä mitä erikoisempia lyhtyjä. Teos Lantern Park syntyi usean taiteilijan voimin. Puistossa oli nähtänä noin 250 erilaista, toinen toistaan erikoisempia lyhtyjä. Näitä katsellessa meni mukavasti aikaa, sillä ne olivat ihania!


Valoilla saadaan hurmaavia tunnelmia aikaiseksi.
Annankadulta löytyi Café Citikka josta sai ostaa kuumia juomia ja pientä suolaista ja makeaa purtavaa.
Hauskin ja ehkä idearikkain teos oli minusta tämä Cloud. Se oli kuudestatuhannesta hehkulampusta koottu interaktiivinen veistos. Lampuista roikkuvat ketjut oliva kuin sadepisaroita ja niitä vetämällä sai yleisö sytyttää ja sammuttaa valoja. Tästä teoksesta tuli hyvälle tuulelle! Teoksen takana ovat Caitlind r.c Brown ja Wayne Garrett."Sataa sataa ropisee..."


Annantalon julkisivua koristi Immanuel Paxin teos Maailma jossa elämme. Talon seinää koristavat liekit heräsivät henkiin, kun yleisö sai kulkea valon edestä ja olla näin mukana osana taideteosta. Koko tapahtuman kaikki teokset ja lisää tietoa näistä teoksista on nähtävillä tapahtuman virallisilla nettisivuilla täällä.

50 kommenttia:

 1. Ihanan kattava kokonaisuus LUX:sta. Ihailen sinun tapaasi myös selvittää ja kirjoittaa aiheesta kuvien lisäksi. Taisit olla aika myöhään liikkeellä. Itse olin kotona jo klo 19 jälkeen eikä silloin vielä ollut lumisadetta. Ja esim Vanhan kirkon puiston valot näin valosaan aikaan, eikä ne olleet lainkaan samanlaisia kuin mitä sinä näit. Monta asiaa jäi minulta näkemättä, esim. tuo pilvi, Medicine city ja sitikka-auto. Todella paljon oli ihmisiä (lehdessä puhuttiin illan aikana olleen 200 000 kävijää !). Kiitos näistä kuvista ja kävelystä kanssasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itsellesi Orvokki =). Ruuhkaa riitti ja se osittain vähän harmitti vaikkakin mukavaa on että ihmiset innostuvat näistä ettei turhaa laiteta teoksia näytille =).

   Poista
 2. Mahtava tapahtuma. Valoilla saa tehtyä paljon kaikenlaista. Hienot kuvat, ilmeisesti jalusta oli mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset JPK. Jalustaa en jaksanut kantaa vaan kokeilin ensi kerran kamerassani (Canon EOS70D) olevaa asetusta yökuvaus käsivaralta. Toimi ihan kohtoollisen hyvin. Ainut hankaluus oli, että kun se otti neljä kuvaa kerrallaan ja pinosi niitä niin siinä aina hetki vierähti ennen kuin näki millainen kuva tuli.

   Poista
 3. Vau hienoja kuvia! Minäkin olin tuolla sunnuntaina, mutta ihan kaikkia juttuja en tainnut bongata, tuo pilvi jäi ainakin katsomatta -harmi! Tervetuloa blogiini (Nauran auringolle) katsomaan minun kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Matkatar! Ja hei, tulen ehdottomasti vierailulle, sillä on mukavaa nähdä muiden ottamia kuvia samasta tilaisuudesta =).

   Poista
 4. Me olimme liikkeellä sunnuntaina ja väkeä oli poskettomasti. Tai oikeastaan riemastuttavan paljon, jotenkin ilahdun aina kun porukka vaivautuu liikkeelle, sillä se on paras kiitos kaikille niille, jotka tapahtumia järjestää. Väki takaa jatkuvuuden =)
  Meillä jäi näkeminen vähän puolitiehen kun samalla koulutettiin Urho-koiraa liikkumaan väkijoukossa. Hienosti meni, mutta vei silti suurimman osan huomiosta. Kuvatkin jäi ottamatta, mutta täältähän minä ne nään. Kiito siis! =)
  Ja hienoja kuvia tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itselelsi Myy. Tuo oli kyllä hyvä paikka opettaa koiraa väkipaljoudelle sillä sitä siellä todella oli =D.

   Poista
 5. Párekin Palvelijatar16 tammikuuta, 2016 14:44

  Sinulla on loistava kuvasilmä ja tiedät miten kamera toimii. Joko olet koonnut kuviasi kirjaksi asti? Ainesta olisi jo paksuunkin kuvateokseen asti. Pystyisit mainiosti itse myös tekstittämään kuvasi. Taitavaa työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset! Nuo kuvakirjat on käynyt kyllä mielessä että voisi teettää kuvista kuvamuistoja omaan hyllyyn =D. Mutta en ole päässyt vielä ajatuksista tekoihin.

   Poista
 6. Mielettömän hienoja kuvia, olisinpa ollut tuolla. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksi. Olis kiva jos kävisit kylässä myös Aurinkokujalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset ja mukavaa että liityit lukijaksi =). Toivottavasti viihdyt näiden minun jorinoiden parissa =D. Ja ilman muuta tulen vierailulle. Mukavaa nähdä muiden ottamia kuvia.

   Poista
 7. Kivoja taideteoksia ja tosi hyvin olet onnistunut ottamaan niistä kuviakin. Onneksi olkoon! kiva, että voi katsoa tällaisia juttuja edes blogista, kun ei itsellä ole ollut mahdollisuutta lähteä noita livenä katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Kirlah =). Testailin ensimmäistä kertaa kameran yökuvaus asentoa käsivaralta kuvattaessa. Kameran olen omistanut jo kohta kaksi vuotta =D. Vaan parempi myöhään kuin ei milloikaan =D.

   Poista
 8. Arvaa vaan kuinka olen odottanut näitä kuvia! Pimeällä kuvaaminen näyttää onnistuvan yhtä hyvin kuin valoisallakin. Tosi upeita kuvia. Näiätä näytin vieraillemmekin ja ihastelua saivat kovasti. Tuo Cloud oli suosikkini, mutta kaikkein paras Tuomiokirkon tapulin päädyssä ollut teos. Kuvasitko sitä ollenkaan vai onko siitä tulossa oma postaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset Marle =). Kuvasin kyllä myös sotä Tuomiokirkon tapulin päätyä ja se oli loistava teos myös. Vaan siinä kohtaa tuli just niin pajon lunta, että en kelpuuttanut kuvia blogiini =D.

   Poista
 9. Enää ei harmita etten päässyt paikan päälle, sillä sinun ja orvokin ansiosta pääsin nauttimaan näistä upeista kuvista ja tunnelmista omalta kotisohvalta käsin =D
  Hienostihan sinä onnistut pimeässäkin kuvaamaan, toisin kuin eräät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Ansku =). Tuon onnistumisen takana oli kyllä jaappanialaiset insinöörit jotka olivat kehitelleet tuon yökuvaus toiminteen kameraani =D.

   Poista
 10. Mukavaa oli katsella Lux tapahtuman kuvia ja hienoja valotaideteoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teokset oli tosi kivoja ja varmasti tulee lähdetyä seuraavallakin kerralla katsomaan.

   Poista
 11. Tosi hyviä kuvia. Osaat kuvat hyvin pimeässä. Mä en ehtinyt LUXiin vaikka piti, mutta edellinen viikko oli tosi kiireinen ja viikonlopun olin töissä, joten kiva, että pääsin myös sinun mukana katsomaan noita teoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset CurryKaneli. Suurin pelastus oli kameran yökuvaus asento. En ollut koskaan kokeullut sitä aikaisemmin =D.

   Poista
 12. Aivan mahtavat kuvat Lux-tapahtumasta. Kiitos, kun jaoit tunnelmaa meillekin.

  VastaaPoista
 13. Aivan käsittämättömän upeita kuvia, näitä kelpaa katsella, koska itse en päässyt paikalle. Mukavaa viikonloppua Katinka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tiia ja ihanaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 14. Meikäläinen on talviunessa näköjään ja kaikki tapahtumat menee ohi. Onneks saa nauttia tapahtumasta täällä bloggerissa. Hienot kuvat. Valo ja varsinkin valo maalaus on lähellä sydäntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Harry. Minäkään en ole aikaisemmin koskaan käynyt näissä tapahtumissa mutta nyt tulee kyllä lähdettyä seuraavallakin kerralla =D.

   Poista
 15. Tosi hyvät kuvat teoksista! Tuomikirkko näytti tosi upealle näissä. Arvostan, että tällaisia yleisölle avoimia kaupunkitapahtumia viitsitään järjestää. Kiva blogi!

  Tervetuloa myös 100% outdoor blogiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Kati =). Ihan samaa mieltä, mukavaa että järjestetään ja vaikka väen paljous meinasi välillä vähän ottaa hermoon, olen silti iloinen että niin moni lähti näitä taideteoksia katsomaan. Tulen ilman muuta vierailulle blogisi, nimi kuulostaa lupaavalta =D.

   Poista
 16. Hello Katinka,
  Very special pictures.
  So nice and amzing to see the lights with figures on that building.
  You've photograph all very well and it's nice to see all results.

  Many greetings,
  Marco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks a lot Marco. I had a good opportunity to practice shooting in the dark =D.

   Poista
 17. Kastinka, todella hienoja kuvia. Kiva että pääsee näin etäältäkin nauttimaan Hesan LUX festarista. Olen diggaillut sinun kuvia niin kauan kuin aloitin seuraamaan blogiasi. Toivottavasti saan nauttia myös kuluvanakin vuonna :) Hyvää viikonalkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset Wild Child =). Mukavaa että olet viihtynyt näiden minun jorinoiden parissa. Ja jatkoa kyllä piisaa tänäkin vuonna, kunhan vain saa kuvausaiheita =D. Mukavaa alkavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 18. Todella koukuttavia... Hieno kuvasarja!!

  VastaaPoista
 19. Kiitos, olipa kiva nähdä kuvat tuosta hienosta tapahtumasta. Upeat kuvat!

  VastaaPoista
 20. Vau näitä kuvia. Erityisesti iski nyt tuo Suurkirkon valaistus. Vaikea noista olisi valita suosikkiaan, upeita teoksia kaikki.
  Toivottavasti pääsen joskus kokemaan tuon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Kirjailijatar =). Itse pidin myös ehkä eniten tuosta Suurkirkosta. Ensi vuonna varmasti järjestävät uudelleen. Tämä oli minulle ensimmäinen kerta kun menin katsomaan, ja ensi vuonna menen aivan varmasti uudelleen.

   Poista
 21. Vau, oletpa saanut hienoja kuvia tuolta! :) Nyt kyllä harmittaa, etten tullut käyneeksi siellä, hmph. Itse aion kyllä varmasti seuraavalla kerralla mennä katsomaan, oi, jos vielä onnistuisi löytämään sellaisen rakosen, että saisi katsella rauhassa ilman ruuhkaa - en ole väentungosten ystävä :D Tuo Cloud on ihan huippu!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Nunu =). Itsekin meinaan mennä ensi vuonna ehdottomasti uudelleen. Voin kertoa, että vänetungos oli välillä jopa hieman hermoja raastavaa, joten aion myös kyllä miettiä uudelleen että mikä olisi oikea ajankohta teosten katselulle =).

   Poista
 22. Upeita kuvia! Harmittaa, että missasimme tuon Cloudin, mutta sainpa ihailla sitä sinun blogissasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Suvi =). Ensi vuonna sitten on uusi mahdollisuus =).

   Poista
 23. Kiitos tästä! Näin minäkin pääsin kokemaan osan tuosta tapahtumasta. Pysähdyin tänne pitkäksi aikaa.
  Upeat kuvat ja varmasti upea tapahtuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itsellesi Saara =). Tapahtuma oli todella upea.

   Poista
 24. Tuomiokirkko näyttää todellakin kivalle näissä kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kiva, mukavasti erilainen kuin ennen =D.

   Poista
 25. you have a beautiful creativity here!
  It's nice!! I will your follow with pleasure .. Bye j.hamn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks a lot Jens =). I like visit also your blog. Have a good day!

   Poista