perjantai 15. tammikuuta 2016

Veljmies, Siskotyttö ja Oksapoika

Kuopion keskustassa on kolme tunnettua patsasta, joiden kuvaamisesta minulle on tullut suorastaan pakkomielle. Muutama vuosi sitten patsaat loistivat poissaolollaan torialueen remontin vuoksi. Voi miten iloinen olinkaan kun Veljmies oli eräänä vuonna tullut takaisin. Vaan pieni pettymys oli, kun sen ympärillä oli aidat. Kurkottelin silti patsaasta kuvia ja esittelin Veljmiehen blogissani täällä. Tällä kerralla oli aidatkin otettu ympäriltä pois.


Veljmies on vuodelta 1959  Heikki Konttisen tekemä pronssinen veistos ja se sijaitsee Kuopion torilla kauppahallin itäisessä päädyssä suihkulähten ympäröimänä.
Tällä kerralla oli paikalla myös kauppahallin länsipäädyssä sijaitseva Siskotyttö.


Tämä pronssinen veistos on Taru Mäntysen käsialaa vuodelta 1984. Patsas ilmentää savolaisen torimyyjän muotokuvaa. Helsingissä lakitetaan Havis Amanda kauppatorin laidalla vappuna, Kuopiossa saa Siskotyttö samaan aikaan lakin. Tällä kerralla hän oli saanut havuseppeleen kutreilleen.
Hetken zoomailin, että mitä tämä tyttö pitää kädessään, kunne tajusin, että sehän on vanhan ajan vaaka. Muistan, että mummolassa meillä on ollut samanlainen.
Tämä vekkuli kaveri oli minulle myös uusi tuttavuus. Hän on Oksapoika. Meillä on sellainen lastenkirja kuin Olli Oksamies ja kirjan tarina tuli heti mieleeni =D. Kirjaa luettiin paljon silloin kun Juniori oli pieni. Tallella kirja on vieläkin.

Oksapoika on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen käsialaa. Kun aloin selvittää netistä veistoksen tekijää ja syntyperää, luin, että Oksapoika on yksi Kauhasen seitsemästä veistoksesta, suurin niistä. No niin, siis kuusi muuta meni minulta aiva ohi. Toki ne olivat osa pienempiä ja osa sijaitsi korkealla pylväässä. Joten, nyt tiedän mitä teen kun menemme seuraavan kerran Kuopioon. Etsin nämä kuusi ja kuvaan =D.


Pekka Kauhanen on tunnettu useista julkisista teoksista ja löytyipä sieltä minulle yksi jo entuudestaan tuttu. En vain ole tiennyt, että se on Kauhasen tekemä. Samalla sain tietooni patsaan nimen, Taidepoliisi. Patsas sijaitsee Espoossaa Tapiolassa Pohjantien ja Ahertajantien kiertoliittymässä. Pitääkin käydä se joku päivä kuvaamassa =). Taidepoliisi ohjaa yleisöä WeeGee talossa sijaitsevaan taidemuseo Emmaan.

14 kommenttia:

 1. Lindo e belas fotografias.
  Um abraço e bom fim de semana.

  VastaaPoista
 2. Patsaissa on jotain niin mielenkiintoista, inhimillistä. Valot ja varjot näkyvät selkeästi ja niiden pinta muuttuu eri valoissa ja säämuutoksissa. Ehkä niissä on jotain mystistä ja pelottavaakin. Hieno taidemuoto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todella on. Minusta on kiva katsela aina patsaita ja myös kuvailla =).

   Poista
 3. You did great zooming in on the sculptures. They are beautiful!

  VastaaPoista
 4. Oksapoika on minulle ihan uusi tuttavuus. On ilmeisesti tullut sen jälkeen, kun enemmän liikuin Kuopiossa. Taidepoliisin ohi olen ajanut tänäänkin muutaman kerran :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksapoika oli minullekin ensimmäinen kerta kun näin hänet =).

   Poista
 5. Veljmies ja Siskotytö ovat upeita! Oksapoika on aika kamla patsas. Ihan kuin joku olisi runnonut keihäitä sen sisälle. Valokuvina kyllä hienoja. Siskotytön kasvokuva on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marle. Ihan jännä ajatus on, että miksi on oksia poikaan laitettu =D.

   Poista
 6. Tykkään veli ja sisko patsaasta.
  Oksapoika häkellyttää, on kyllä hyvin persoonallinen.

  Lapsuudessani Meillä oli tuollainen vaaka jolla kalla käynnin jälkeen punnittiin usein saaliin painoa.

  Hyvää viikonloppua! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa viikonloppua myös sinulle =).

   Poista
 7. Ihanat kuvat näistä kivoista ja kuuluisista patsaista. Löysit uuden puolen niistä.

  VastaaPoista