torstai 11. helmikuuta 2016

Kun vanhan on aika väistyä

Syksyn mittaan pääsin seuraamaan erään rakennuksen purkutöitä. Se oli toiminut monta vuotta toimistorakennuksena. Vanhan rakennuksen purku tuntui samaan aikaan haikealta ja toisaalta jännittävältä. Eniten minua hämmästytti se, miten nopeasti kaikki tapahtui. Ei mennyt montaakaan viikkoa kun se oli poissa!


Taloa kutsuttiin Esson taloksi, sillä siinä on aikanaan toiminut Esson pääkonttori. Tässä kohtaa talosta puuttuu jo puolet.


Ilmeisesti tällaiset purkutyömaat ovat graffittien tekijöiden mielestä kovin jännittäviä paikkoja, sillä niitä ilmestyi heti kun takaseinää alkoi hävitä edestä. Vaarallista touhua, sanon minä. En uskaltaisi. Toivottavasti ei kenellekkään ole sattunut mitään.


Jännittäväksi purkutöiden seuraamisen teki nämä massiviset työkoneet. Minulle tuli mieleen Jurassic Park, koneet näyttivät ihan dinosauruksilta =D.


Vahvoilla leuolla ne irriottelivat osia talosta.Namskis vain ja pala kerrallaan talo pieneni kuin piparkakkutalo konsanaan.
Hetken mietin, että miksi rakennustyömaalla suihkutettiin vettä, kunnes tajusin, että betonirakenteet tietenkin pöllyävät purettaessa. Näin pöly ei lähtenyt leviämään ympäristöön. Asiallisesti toimittu.
Poissa on ja tällä hetkellä tilalle rakennetaan jo kovaa vauhtia uutta. Tämäkin maisema on ollut jollekkin se niin kutsuttu lapsuuden maisema ja nyt se on poissa. Tai no ainakin muuttunut. Ei nyt sentää koko maisema ole maan tasalla =D. Tällainen purkaminen tuntuu jotenkin radikaalilta toimenpiteeltä. Vaan kai sen on joku asiantuntija miettinyt, että tämä on taloudellisesti järkevä ratkaisu, purkaa vanha ja tehdä uusi. Jännittävää on nähdä millainen pytinki tulee tilalle.

18 kommenttia:

 1. Hienoa dokumentaatiota. Toivottavasti purkumateriaalit käytetään hyväksy eivätkä kerrytä kaatopaikkakasoja. Tuon LoopLoop -graffitin maalaajalla on ollut kadehdittavan tarkka käsi. Harmi, että graffitimaalarit eivät käytä taitojaan johonkin hyödyllisempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kvilttaaja =). Katselin, että lajittelivat purkutyön aikana mm metallijuttuja samaan kasaan, joten luulen, että ainakin osa on kierrätetty =).

   Poista
 2. Onpa hyviä kuvia :) Ja tosiaan hienoa dokumentaatiota. (Hui tosiaan noita graffitintekijöitä - vaarallista ja tyhmääkin puuhaa, vaikka jälki on kylläkin usein kaunista ja värikästä).

  Itse olen kaiken vanhan perään, joten en kyllä tykkää tästä suomalaisesta meiningistä. En myöskään ymmärrä, miksei voitaisi rakentaa alunperin kauniita rakennuksia, vaan tylsiä neliöitä. Noh, raha ratkaisee. Lisäksi meikäläiset "vanhat" talot eivät usein ole kovinkaan vanhoja ja silti jo purkukuntoisia. Ihaillen olen katsellut suurkaupungeissa vanhoja, kauniita rakennuksia, jotka ovat yhä käytössä, eikä kenelläkään tulisi mieleenkään purkaa: Lontoo, Pariisi, Rooma, Barcelona, New York... Suomalaisista uudemmista alueista pidän esim. Vantaan Kartanonkoskesta, söpöjä taloja :)

  Lähti sivuraiteelle, oho! Kiva postaus oli taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nunu =). Itse pidän kovasti myös vanhemmista rakennuksista ja samaa mieltä, että nämä hieman uudemmat vanhat on liian pliisuja neliöitä =D.

   Poista
 3. Hienoja dokkarikuvia. Minä kuvasin Malmin sairaalan purkua ja uuden rakentamista, tuossa vieressä kun on. Purkua kuvatessa tuli mieleen ihan samat ajatukset Jurassik Parkia ja dinosauruksia myöten. Malmille ei ilmestynyt graffitteja, mutta Hertsikassa kuvasin yhden rakennuksen purkua ja sinne kyllä syntyi graffitteja mitä oudoimpiin paikkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marle =). Ilmeisesti noissa graffittien tekemisissä osa jännitystä on juuri se, että pitää mennä hieman vaarallisiin paikkoihin =D.

   Poista
 4. Tilalle taitaa tulla asuintalo. Espoo muuttuu niin kovaa vauhtia ihan muutamassa vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, asuintaloja hyvinkin.Talon alakertaan tulee ilmeisesti liiketilaa =).

   Poista
 5. Aika hurjaa. Kyllä siinä maisema kokee melkoisen muutoksen.

  Nämä sun kuvat on ihan supertarkkoja. Saanko udella lataatko ne täysikokoisena bloggeriin ja valitset sitten suurimman kuva koon (loppuuko bloggerista jossain vaiheessa tallennustila?) vai pienennätkö niitä etukäteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina =). Tämän postauksen kuvat on otettu taskupokkarilla ja kännykkäkameralla =D. Laitan täysikokisena mutta valitsen sen olikohan se nyt erittäin suuri. Tuota tallennustilaa olen miettinyt kanssa, että tuleeko jossain vaiheessa vastaan. Muutan myös html koodista pari arvoa, joka selvästi poistaa kuvista bloggerin tekemän "parannuksen". Siitä itseasiassa tulossa huomenna postaus =).

   Poista
  2. Googlailin vähän ja ilmeisesti Bloggerista voi loppua tallennustila. Olen itse tehnyt niin, että pienennän kuvan oikean levyiseksi ja sitten lataan sen blogiin ja valitsen "alkuperäinen koko", koska bloggerin isoin koko ei ole tarpeeksi leveä. Täytyy ehkä kuitenkin vielä pohtia tätä asiaa. Kiitos selvennyksestä!

   Poista
  3. Kiitos Elina itsellesi! Ihan varmasti minun tulee laitettua kuvat aivan turhan suurena. Varmasti pienemmätkin palvelesivat ihan hyvin =).

   Poista
 6. Excelentes fotografias e bom trabalho.
  Um abraço e continuação de uma boa semana.

  VastaaPoista
 7. Hämmentävää ja mitä kaikkia muistoja taloon mahtuikaan. Onneksi on valokuvat! Mukavaa iltaa Katinka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia, onneksi on muistoja ja kuva muistoja =D.

   Poista
 8. Tosi hieno seuranta. Harvoin sitä sattuu, että purkuminen on lähistöllä niin että sitä voi seurata. Yleensä sen rakennuksen poistumisen huomaa vasta kun sitä ei enää ole. Kivat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Tämä oli todella hauskaa seurata vaikka hieman haikea mieli tulikin =).

   Poista