torstai 31. maaliskuuta 2016

Hirvikartano

Ollessamme pääsiäisen vietossa Keski-Suomessa, kävimme tutustumassa aivan ihanaan paikkaan, Ravintola Hirvikartanoon. Paikka löytyy, kun ajaa Jämsässä Himokselta kymmenen kilometriä metsään, Hirvivuoren juurelle.






Ravintola Hirvikartanon päärakennus on vanha kartano, joka takaa todella lämpimän ja kodikkaan tunnelman.


Kartanon eteisessä pääsee fiilistelemään heti "hirvijuttuja". Seinältä löytyi hirvensarvia. Sain kuulla, että hirvi pudottaa sarvet joka vuosi. Naaras ja nuori uroshirvi ovat puolestaan sarvettomia. Mietin heti, että mitä ne ovat sitten ne lapiosarvet, joista metsästäjät aina puhuvat? No selvisihän sekin, uroshirven sarvet ovat joka vuosi entisiä suuremmat. Suurimmillaan silloin kun uroshirvi on noin kymmenen vuoden iässä.






Pidin kovasti eteisen talonpoikais sisustustyylistä. Muistoksi oli mahdollista osataa hirviaiheisia tuliaisia kotiin viemisiksi.


Tupaan oli katettu pöydät valmiiks kahdelle seurueelle. Me emme syöneet tällä kerralla, mutta vakuutan, että seuraavalla kerralla aivan varmasti. Niin herkulliset ja makuhermoja kutkuttavat tuoksut tulivat keittiön puolelta.




Ravintola Hirvikartanossa tarjoillaan heidän sanojen mukaan "konstailematonta maalais-gourmet ruokaa". Moni raaka-aine tulee läheltä, se jos mikä takaa puhtaan ja aidon makuelämyksen. Vai miltä kuulostaa esim. katiskan saalis; voissa paistettua kuhafilettä puolukkakastikkeella, tillikermaperunaa ja juureksia. Tai hirvenkäristystä perinteiseen tapaan, sitruuna risottoa, marinoituja Kitkan muikkuja tai hirvivoudin bravuri, ihan vain muutaman listalta mainitakseni. Minulle ainakin tuli jo vesi kielelle!






Ihastelin kartanon sisustuksen kauniita yksityiskohtia. Kaikki oli todella hyvällä maulla tehty.





Sen lisäksi, että Hirvikartanolla saa vatsan täyteen hyvää ruokaa, sillä on tarjolla myös todellinen elämys. Ravintolan lisäksi paika on pieni eläintarha. Heillä on tällä hetkellä (3/2016) kolme hirveä, pari poroa ja muutama täpläkauris.


"Hei, minä olen Matti-Esko ja tykkään todella paljon ihmisistä. Olen tullut tänne Hirvikartanoon Ranuan eläinpuistosta. Täällä kartanossa minusta pidetään hyvää huolta ja saan tavata monia mukavia vieraita".


Kuvitelkaa eteenne iso eläin ja kertokaa se kymmenellä. Matti-Esko oli valtavan kokoinen ja komea. En olisi ikinä uskonut, että hirvi voi olla noin sympaattinen eläin. Matti-Esko tykkäsi kovasti rapsutuksesta ja omistajan mukaan hän tulisi mielellään syliin, jos vain mahtuisi =D. Minä olin hetkessä myyty tämän komean uroksen edessä!





Hirvellä on "nenässä" tuollainen karvaton kolmio, turpapeili. Sen avulla hirvi haistaa kaiken kolmen kilometrin päähän, miettikää! Oli aivan ihanaa tutkailla tätä upeaa eläintä näin läheltä.


 Otettiin me vähän Matti-Eskon kanssa leipääkin, sain samalla häneltä suukon! Voi että miten pehmoinen nenä oli. Matille on tulossa piakkoon oikea morsian Ähtärin eläinpuistosta, jes! Ei ole kenenkään hyvä olla yksin =D.


Olisin voinut viettää Matti-Eskon kanssa koko loppupäivän, mutta lähdimme katsomaan vielä poroja ja täpläkauriita. Ja ai niin, ruokalistalla olevaa hirvikäristystä ei tehdä omista eläimistä, ne lihat tulevat metsästäjiltä. Nämä hirvet ovat lemmikkejä, eikä lemmikkejä syödä.






Porot olivat myös aivan ihania ja sympaattisia eläimiä. Tosin ne tuntuivat niin pieniltä komean uroshirven jälkeen =D. Niin nätisti ottivat makupaloja kädestä, kun sain niitä tarjoilla heille. Pehmeä oli "nenä" heilläkin. Tiesittekö, että poro on peuran puolikesy muoto, jonka ihminen on ottanut kotieläimekseen.






Eikä nuo söpöydet poroihinkaan vielä lopuneet. Ihania olivat myös nämä täpläkauriit! Heille pääsi antamaan myös herkkuja. Eläimet osasivat käyttäytyä hyvin, heitä on koulutettu siten, että ei saa nousta ihmistä vasten.


Mums mums, hyvälle maistuu heinä. Suomeen täpläkauris tuli 1930-luvulla, silloinhan sen nimi oli kuusipeura. Keskiajala näitä kauniita eläimiä tuotiin linnojen ja kartanoiden pihaan koristeeksi ja metsästettäväksi.






Hirvikartano on monipuolinen paikka. Sitä voi vuokrata myös yksityiskäyttöön tai vaikkapa firman juhliin. Kartanon päärakennuksen lisäksi löytyy myös tunnelmallinen kota. Täällä voisi viettä sukujuhlia tai vaikkapa synttäreitä.




Kuten itse kartanossa, myös täällä oli otettu jokainen yksityskohta hienosti huomioon. Pehmoiset lampaantaljat suorastaan kutsuivat syliinsä. Kodassa on talvellakin lämmintä, ihan lattiaa myöten. Eikä täällä tarvitse syödä herkkuja sylistä päreen päältä, vaan tarvittaessa saadaa oikeat pöydät käyttöön.








Ravintola Hirvikartano on jäämässä nyt pienelle tauolle, mutta kesällä ovat auki jälleen täysillä. Listää tietoa tästä upeasta paikasta ja mm. aukioloajoista voit lukea heidän nettisivuilta täältä. Sivuilta löytyvät myös hyvät ajo-ohjeet. Opasteita oli matkan varrella niin paljon, että jopa tällainen blondi autoilija löysi hyvin perille. Hirvikartanon nettisivuilla on myös kattavasti tietoa eläimistä.


Joten jos liikut Jämsän suunnalla, poikkea ihmeessä täällä. Matkaa on vain kymmenen minuutin verran Himokselta. Lupaan, että saat sellaisen eläimellisen elämyksen, ettet vielä keskaan ennen ole kokenut. Matti-Esko jäi ainakin minun sydämmeen ikuisiksi ajoiksi =D.


42 kommenttia:

  1. Voi miten ihana paikka ja mitä karvakavereita! Ainakin tällaisen eläinrakaan sydän suli aivan totaalisesti, aivan huippu postaus! Matti-Esko oli niin komea kaveri, että kyllä varmasti jokaisen blondin polvet notkahtavat hänen edessään;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä blondilla oli polvet vetelenä vielä seuraavanakin päivänä =D.

      Poista
  2. Eipä enää tuon lähempää voi hirveen tutustua, aika hienoa.
    Upea kuvasarja mielenkiintoisesta paikasta, täytyy laittaa osoite muistiin.

    Kiitos esittelystä, Katinka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Sirpa. Ja jos liikut "huudeilla" niin poikkea ihmeessä Hirvikartanoon =).

      Poista
  3. Ihan mieletön paikka! Sisustettukin niin, että tykkäisin tuollaisesta meidän kotona. Voi Matti-Esko <3

    VastaaPoista
  4. Wau, hieno paikka! Olisi tosi hienoa päästä noin lähelle hirveä.

    Kiitos, tosi kiva postaus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Sussi. Tuo Matti-Eskon tapaaminen on mielessä vielä vanhainkodissakin, niin upea hetki se oli =D.

      Poista
  5. Hieno paikka! Tuonne täytyy joskus lähteä oikein ajan kanssa ja jäädä ehdottomasti myös syömään.
    Wau, mikä komistus tuo Matti-Esko ja ihania pehmoturpia taisivat olla kaikki muutkin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä "agendalle". Suorastaan jumalainen tuoksu tuli keittiöstä ja tuo Matti-Esko, i h a n a =D.

      Poista
  6. Tuollainen paikka alle sadan kilometrin päässä itsestäni. Onhan tuosta ohi monestikin tietämättä menty. Tuollahan täytyy käydä. Jo ihan tuon eläintarhankin vuoksi. Kivalta paikalta näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin suositella lämpimästi. Otat jokupäivä ja teet sinne retken =D.

      Poista
  7. Hello Katinka,
    Nice pictures!!
    What a wonderful house and great to get a look inside.
    Nice pictures with the deears and what a lovely reindeer. So funny.

    Many greetings,
    Marco

    VastaaPoista
  8. Párekin Palvelijatar31 maaliskuuta, 2016 17:13

    Lämmin kiitos jälleen upeasta postauksesta. Kyllä olisi hienoa päästä tuonne käymään.

    VastaaPoista
  9. Onpa todellakin nätti paikka! Meillä on tuossa lähellä n. 3 km:n päässä kotieläinpiha, jonne tiketti on vain 5 euroa, mutta ympäristö niin ränsistynyt ja kalsea, ettei sinne oo ainakaan vielä tehnyt mieli. Sielläkin on pari poroa aitauksessa. Matti-Esko on suloinen. Minä ja joku hänen sukulaisensa meinattiin törmätä toisiimme tuossa syksyllä. Minä istuin autossa. Tiedän tasan tarkkaan mihin yltää hirven turpa autoni vieressä. Juuri sivuikkunan yläosaan! Kauniit ja hyväpiirtoiset kuvat! Millä putkella kuvasit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Tillariina. Voin vain kuvitella miltä hirvi näyttäisi auton konepellillä. Onneksi et ottanut häneen sen pahempaa kontaktia. Nämä kuvat oli otettu Canonin EF 24-70mm f/2.8 L II USM. Kuva jossa hirvi on kauempana on otettu Canonin EF 100-400 f/4.5-5.6 L IS putkella.

      Poista
  10. I love your photos showing all the details inside. The moose is impressive!

    VastaaPoista
  11. Excelente trabalho fotográfico, gostei.
    Um abraço e bom fim de semana.

    VastaaPoista
  12. Nuo peurat on niin suloisia ja Matti-Esko melkoinen hurmuri. Ihastelinkin kuviasi jo instagramin puolella, mutta loistavaa, että teit tästä postauksen. Mahtavan kuuloinen paikka, josta en ollut aiemmin ollenkaan tietoinen. Tuolla olisi kiva käydä joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Elina. Laita paikka "korvan taakse" jos liikut huudeilla. Kannattaa piipahtaa =).

      Poista
  13. Apua tuo Matti-Esko on niin söpö!!! <3

    VastaaPoista
  14. Ihanii eläimii! <3 Vaikka ensin suhtauduin vähän varauksella tuohon valtavaan hirven körilääseen, mutta kai se on uskottava että hirvikin voi olla rapsutuksia rakastava lempeä olento :) Näyttää niin tunnelmalliselta muutenkin tuo paikka! Teillä on ollut hieno päivä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merenneito. Matti-Esko oli niin lutunen. En olisi minäkään voinut uskoa että villieläin voi olla noin kesy.

      Poista
  15. Aivan ihana postaus! Täynnä kauniita kuvia ja tekstiäsi on hyvä ja nautinnollista lukea. Tuo Matti-Esko vaikuttaa todella sympaattiselta : )

    VastaaPoista
  16. Hieno paikka ja upeat eläimet! Kivaa, että noin komea herra saa seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli tosi kiva ja minäkin olen iloinen että Matti-Esko saa seuraa =).

      Poista
  17. Voi hurja mitkä kuvat ja tunnelmat! Matti-Esko vei minunkin sydämeni kertalaakista:) Hieno kartano ja miljöö, tuommosesta pienoiskoossa aina haaveilin, mut jäi haaveeksi kun tuli perusproosallinen tönö, edes kuisti olisi tuommonen. Ihana kertomus ja hyvää mainosta paikalle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Mustis =). Itsekin pidin paikasta hurjan paljon =).

      Poista
  18. Voi ei! Tahtoo kanssa silittelemään tuollaista isoa hirvenjötkälettä!!!! <3 :)Ihana !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin suuntaat Jämsän suunnalle, sieltä se löytyy hirvenjökäle =D.

      Poista
  19. Ohhhhhhh ...... really great photos!
    The elk is wonderful to see :-)
    The restaurant is very cozy with wonderful items like antlers. The other cool gadgets are very nice.
    This is a wonderful omgevinf to eat tasty :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thans a lot Helma =). He was a really lovely guy =D.

      Poista
  20. Ohhhhhhh ...... really great photos!
    The elk is wonderful to see :-)
    The restaurant is very cozy with wonderful items like antlers. The other cool gadgets are very nice.
    This is a wonderful omgevinf to eat tasty :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thans a lot Helma =). He was a really lovely guy =D

      Poista