torstai 8. toukokuuta 2014

Jos metsään haluat mennä nyt...

... niin takuulla yllätyt. Jos metsään haluat mennä nyt, näät sammalet myllätyt." Tällä kerralla eivät ole olleet asialla pienet vekkulit karhunpennut, vaan iso metsäkone.
Metsä on meille suomalaisille ollut aina valtava voimavara, niin taloudellisesti kuin myös henkisesti. Jotta metsä voi hyvin, sitä pitää hoitaa ja uusia. Pääsiäisen aikaan maalla ilmat suosivat ja kävimme perheen kanssa piipahtamassa meidän lähimetsässä. Metsää oli hoidettu ja nyt tarvittaisiin jälleen tuoksu kuviin! Niin huumaavalta tuore, karsittu metsän tuksu kävi sieraimiin.
Meidän perhe tykkää palhon viettää aikaa luonnossa ja metsässä. Metsä on paikka, josta löytyy aina kaikkea uutta ja ihmeteltävää. Syksyllä tykkäämme käydä sienessä ja myös marjat maistuvat meille. Metsässä voi ihastella erilaisia kasveja ja puulajeja. Ja mikä parasta, vastaan voi tallustella,  jos nyt ei ihan karhunpentuja, niin ainakin kettuja, hirviä ja peuroja.
Hirvistä puheenollen, syksyisin niitä voi tähystellä tästä tornista, aseen kanssa tai ilman =). Isäni on aikanaan käynyt hirvimetsällä, ja hirvenlihaa on meillä riittänyt monenlaisessa muodossa.
Suomen metsät kuuluvat pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen. Suomen pinta-alasta 71,6% on metsää ja niinpä Suomi onkin maailman metsäisimpiä maita. Meillä on Suomessa erilaisia metsiä, on kuusikoita, koivikoita, männiköitä ja sekametsiä. Jokainen niistä on minusta omalla tavalla kaunis.
Kun kunnon polttopuita halutaan, tulevat ne koivikosta. Tuohella saa nuotion hyvin sytytettyä ja puu palaa kauniisti, ei pauku eikä pauhaa =). Koivikko on jotenkin niin suomalinen. Vaalea ja suoraselkäinen.


Kutsun näitä koivuja EU koivuiksi. Ne nimittäin kasvavat meidän entisellä pellolla. EU antoi aikanaan tukia ja niillä istutettiin koivuntaimet pellolle, muistan sen hyvin. Aika on vierinyt ja koivut kasvaneet. Tätäkin "metsää" pitää hoitaa, eli suorittaa karsintaa ja sitä kautta luoda kasvutilaa.

Onneksi meillä on metsä, metsä on ihana!

8 kommenttia:

 1. Hyvin saan tuoksun sieraimiini...nuuh. Tuota metsänhoitoa suoritetaan täälläkin.
  Ihanat nuo koivukuvat! Niin, onneksi meillä on metsiä.

  Mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa =). Samaa mieltä, onneksi meillä on metsä. Itse ammenan sieltä paljon ennen kaikkea voimavaroja ja valokuvia =D.

   Poista
 2. On ihastuttavaa kuinka montaa metsätyyppiä ja tuoksua metsässä on. Kuiva kangasmetsä. Lehtometsä.... Ja eri puolilla suomea metsä on ihan erilaista. Pitäisi enemmän viettää aikaa metsässä, senhän on todettu olevan erittäin tervehdyttävääkin, stressiä poistavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tykätään olla merellä, mutta sitten taas rannoilla myös metsissä. Kuten totesit, metsä on eri puolella suomea vähän erilainen, elikkäs aina tutustumisen arvoinen =).

   Poista
 3. Metsä on eräs parhaista paikoista jossa voi unohtaa työhuolensa sekä muut murheensa.
  Siellä on hyvä hengittää. Kiitos tästä postauksestasi teit kunniaa suomalaiselle metsälle!
  Noista supertehokkaista metsäkoneista en kuitenkaan oikein tykkää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri näin kuten kirjoiti. Metsässä unohtuvat kaikki murheet. Koneet jättävät jälkeensä vähän kroisia jälkeä. Parempi olisi jos vanha kunnon metsuri olisi asialaa. Taitaa vaan olla tuo tehokkuus ja tehostaminen joka ajaa näiden koneiden käyttäöön, valitettavasti.

   Poista