torstai 1. toukokuuta 2014

Näsiä

Leskenlehden tavoin, myös näsiä on hyvin aikainen kukkija. Näsiä kukkii ennen lehtien puhkeamista. Keski-Suomessa minulla oli paikka tiedossa, missä pääsisin kuvaamaan näisää. Hieman vain jännitti, että eihän se vain ehdi kukkimaan ennen kuin minä ennätän päikalle. Kevät oli aikaisessa, mutta onneksi tuli väliin hieman viilempää, joten kevät ei mennyt ihan sellaisilla harppauksilla eteenpäin, kuin mitä olisi voinut odottaa.
Näsiä eli riidenmarja on itseasiassa pensas. Etelä-Suomessa se kukkii huhtikuulla ja Etelä-Lapissa toukokuulla. Kun kukinta on ohi, muodostuu niiden tilalle punaisia, erittäin myrkyllisiä marjoja. Näsiä elää kosteissa lehtomaisissa metsissä ja Ahvenanmaalla kokonaan rauhoitettu.
Myös näsiää on käytetty lääkekasvina. Myrkyllisyydestä johtuen monet eläimet jättävät näsiän rauhaan. Mikäli olet allerginen, ei kannata kosketella myöskään kasvin vartta. Mikäli poimit näsiää maljakkoon, muuttuu myös maljakossa oleva vesi nopeasti sellaiseksi, että sitä ei kannata käsitellä.
Näsiä kasvaa noin puolesta metristä puolentoista metrin korkeuteen. 


Minusta tämä on kaunis kukka. Näsiä pääsee mukavasti oikeuksiin, sillä muu kukkaisloisto on vasta tulossa, näsiä saa otaa ensimmäisenä kunnian.

Toimikoon näsiä tänävuona vappukukan virassa =). Hyvää vappupäivää kaikille!

8 kommenttia:

 1. kAUNIIN VÄRINEN KUKKA :) HYVÄÄ VAPPUPÄIVÄÄ SINULLE !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin =). Mukavaa vappua myös sinulle!

   Poista
 2. Voi kuinka kuniit kuvat. Viimeisessä kukka sekoittuu ehkä liikaa taustaan, mutta nuo lähikuvat ovat kauniit. Värit tulee hyvin esille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit =). Totta, viimesessä kuvassa tosiaan kasvi ei kyllä nouse esille oikein hyvin. Sattui olemaan tausta kirjava. Hmm... mitenhän tuon olisi voinut hanskata? Tässä on jälleen taas opittavaa lisää =).

   Poista
 3. Hieno, opin uuden kasvin nimen. Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos NJ =). Minäkin opin tämän kasvin mieheltäni. Hän on meidän perheessä kasvitietäjä =).

   Poista
 4. Kauniita näsiän kuvia. Kasvi olisi niin kaunis, harmi että on niin myrkyllinen. Oikein hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli =). Tämä menee siihen sarjaan että katsota (ja kuvata) saa muttei koskea =D.

   Poista