torstai 29. tammikuuta 2015

Bokeh testailua metsässä

Olen tässä jonkin aikaa pähkäillyt erästä asiaa. Kovasti on tehnyt mieli hankka Canonin EF 50mm f/1.4 USM objektiivi. Omistan jo Macro Lens EF-S 60mm f/2.8 objektiivin ja tässä tämä pulma nyt sitten tulee. Jos hankin tuon 50 millisen niin meneekö kakkulat tortta på tortta. Tuossa 50 millisessä kiinnostaisi kovasti tietysti tuo valovoima, mutta ennen kaikkea kaunis bokeh. Niinpä lähdin eräänä aurinkoisen päivänä tuon 60 milliseni kanssa lähimetsään katsomaan, millaista jälkeä sillä saisin aikaiseksi. Olen aiemmin käyttänyt kyseistä kakkulaa lähinnä vain macrokuvaukseen.
Tällaista jälkeä syntyi. Minusta tausta häviää tälläkin objektiivilla ihan kauniisti.


Tämä kuva jäi jostain syystä kokonaan epätarkaksi. Mutta kun aikani sitä tuijottelin, aloin jotenkin tykkäämään siitä. Olkoon tämä nyt sitten sellainen taidevalokuva =D.
Metsään oli satanut puterilunta. Näytti ihan siltä kuin joku olisi levittänyt pumpulipussin metsään. Olen ollut aina iloinen siitä, että meidän asunnun tontilta alkaa heti metsä, vaikka asummekin pääkaupunkiseudulla.


Kun kerta olin macron kanssa liikkeellä, piti tietysti ottaa muutama lähikuva kävystä =).
Näiden kahden kuvan kohdalla halusin kokeilla syväterävyyttä ja sen merkitystä bokeheen (vai miten tuo sana oikein taipuu, suomen kieli on vaikeaa =D). Ja mikä oli sitten lopputulos? Sellainen, että edelleenkin täällä pähkäilen samaa asiaa. En tullut hullua hurskaammaksi. Mietin edelleen sitä, että pärjäänkö tällä mikä minulla on, vai haluanko hankkia tuon 50 millisen. Todella moni sanoo, että 50 millinen pitää olla jokaisen kuvaajan laukussa. Haluanko sen vain siksi, että minun kameralaukussani sitä ei ole. Pärjäisinkö sittenkin tuolla 60 millisellä? Huoh, tämä on vaikeaa =D.

22 kommenttia:

 1. Oliko niin, että kamerasi on croppikennoinen? Jos on ja ostat siihen 50mm objektiivin niin sen polttoväli on sinun järjestelmässäsi itseasiassa n.85mm. Itse sanoisin, ettei mitään kannata ostaa vain siksi, että joku sanoo sen olevan ehdoton jokaiselle kuvaajalle. Jokainen kuvaa omalla tavallaan ja eri kohteita. Se mitä haluat ja miten haluat kuvata määrää sen millaisen kamerakaluston tarvitset. Polttovälissä on loppujen lopuksi melko pieni ero ja tuo macro on monikäyttöisempi. Croppikennoisessa tuo 50mm menee jo enemmän potrettilasiksi, eli yleiskuvaukseen kuvakulma on aika ahdas. Jos haluat croppikennoon 50mm vastaavan objektiivin niin silloin täytyy valita 35mm objektiivi. Tuo bokeh on taas vähän eri kysymys, eli taas se millaisia kohteita kuvaat ja miten ja onko taustan sumennuksella silloin miten paljon merkitystä. Valovoiman lisäksi siihen vaikuttaa myös sinun etäisyytesi kuvattavaan kohteeseen. Itse varmaan tyytyisin tuohon macroon tuolla polttovälillä koska se on monikäyttöisempi juuri tuon macron ansiosta ja sopii myös potretteihin. Jos mietit eri polttovälien sopivuutta omiin kuvaustarpeisiisi, voit ottaa zoomin josta reippaat zoomausrenkaan vaikka 50mm tai 35mm kohdalle ja lähdet normaaliin tapaasi kuvamaan. Nopeasti huomaat kumpi polttoväli tuntuu paremmalta ja löydät helpommin kuvakulmat ja sommittelut. Valovoiman tarve riippuu kuvaatko paljon huonossa valaistuksessa vai pystytkö niissä kompensoimaan valovoiman puutteen vaikka jalustalta kuvaten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Croppikenno on käytössä. Ja kiitos vinkistä, pitääkin kokeilla tuota, että laittaa zoomiin nuo polttovälit. Jalustaa olen todella laiska kantamaan mukana, joten puoleen valovoima olisi tarpeen, mutta tosiasia on, että valovoima maksaa =D. Minulla on vielä jonkin verran opeteltavaa siinä, mitä eroa on croppikennolla ja täyskennolla.

   Poista
 2. vaikea kysymys. Minulla on yksi makro-objektiivi, mutta tapani mukaan unohdan aina sen koon,D! Mutta sitä hankkiessa minulle selvisi, että Tamronin puolet halvempi objektiivi otti parempia kuvia kuin Sonyn vastaava. (Minulla on Sonyn järkkäri)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on =). Ja lisäksi vielä se, että on niin monen merkkisiä, toinen toistaan parempia.

   Poista
 3. Hienoja kuvia!
  Makron vaihtoa olen pähkäillyt itsekin, mutta ostinkin loittorenkaat, joita opettelen käyttämään tämän Sigma 70mm DG makroni kanssa.
  Tällä putkella saan myös hyvin kuvattua lapsenlapsiani :-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Loitot ovat hyvä vaihtoehto macrolle. Itse olen sellaisia vain kerran päässyt kokeilemaan. Pitää perehtyä joku päivä vielä paremmin =).

   Poista
 4. Kuvat näyttävät hyviltä - sekä objektiivi että kuvaaja toimivat nähtävästi hyvin :-)

  Minulla on 50 mm f/1.8. Hävettää sanoa, etten käytä sitä juuri koskaan. En osaa tarvita sitä, en varmaan ole kuvaamisessa vielä sillä kypsyysasteella... Oma makroni on 90 mm (f/2.8) ja laajakulma 22-55 mm - valovoima heikompi, mutta käytän tavallisesti jalustinta, jolloin on aikaa pitkään valotukseen. Pitkä putkeni alkaa 100 mm:stä ja näillä olen kovin hyvin pärjäillyt.

  Jos sielusi kaipaa vielä parempaa valovoimaa, niin pitäähän sellainen hankkia ;-) Minä en ehkä hankkisi, kun tuo 60 mm toimii noin hyvin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna =). On mukava kuulla, millaisella kalustolla kuvaat. Tämän kaltaista vertailua olisi kiva tehdä enemmänkin!

   Poista
 5. Olen haaveillut makrosta ja kuvitellut, että tallustelen vain kauppaan ja ostan sen =) Mutta ei se näköjään niin helppoa ole, tai ehkä on, mutta siinä päätyy helposti sellaiseen joka ei miellytäkkään. Jatkanpa siis sinun kuvaamisiesi seurailuja ja siirrän hankintaa myöhemmäksi =)
  Mukavaa viikonloppua!
  ps. käpydetsku on mieletön. Tulee mieleen piileskelen ötökän "iho" =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito Myy =D. Toki kannattaa ottaa selvää ja vähän vertailla noita macroja, mutta minua vain älä pidä asiantuntijana.Nämä ovat tällaisen puhtaasti amatöörin ajatelmia ja kokemuksia =D. Kamerajutut maksaa niin paljon, että ostosta kannattaa harkita, ettei tarvitse sitten katua jälkeenpäin.

   Poista
 6. Ihania kuvia! Minulla olisi sinulle haaste blogissani, käyhän kurkkaamassa. Osallistumis pakkoahan ei tietenkään ole :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitiina, otan haasteen ja vastaan siihen mielelläni =D

   Poista
 7. Minusta nämä ovat hienoja kuvia. Mutta kaipa on niin, että syödessä ruokahalu kasvaa.. ja vain taivas on rajana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki =). Myönnän että minä olen aavistuksen suuruudenhullu ja kuvausharrastuksessa jos missä taivas on vain kattina =D.

   Poista
 8. Hienoja nämä kuvat, pidän eniten kahdesta ensimmäisestä sekä kahdesta viimeisestä! :)

  En osaa auttaa pulmaasi sen enempää, kuin kertomalla että suosittelen tuota samaista 50 millistä! :p Blogissani on monet viimeaikojen kuvista otettu sillä ja parin viikon sisään olisi tulossa myös jonkinlaista arviota siitä! :)
  http://kuviakinkiinnostaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lea! Minulle on jo matkalla Canonilta lainaan juuri se 50mm f/1.4. Pääsen kanssa kokeilemaan ja mielenkiinnolla odotan myös sinun mietteitä siitä =D.

   Poista
 9. Mulla on tuo 50 mm, mutta noiden sun kuvien myötä makroa kiinnostaisi kyllä koittaa myös!! Oon jotenkin sellainen, että jos kesällä nään jossain kukan, haluaisin päästä kameralla tyyliin sen kukan sisälle asti, heteet ja emit lähikuvaan! Ehkä sitä varten juuri pitäisi se makrohässäkkä olla? Maksaako ne paljon? Voiko loittorenkaalla tehdä saman? Joskus testasin kyllä loittoja, mutta en oikein tiedä olisiko ne mun käsissä vastaava asia kuin ihan pelkkä objektiivi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kuvaan paljon luonnossa macrolla todellakin pääsee ihan eri "maailmaan". Kerran seurasin macrolla kimalaista keltaiseen kurpitsan kukkaan ja koska kukka oli pitkä tuntui kuin olisin mennyt keltaiseen tunneliin =D. Minun macro taisi olla vähän yli 300, eli ei ne onneksi ihan mansikoita maksa. Loittorenkaat tekevät myös saman, itse olen kokellut vain kerran. Niihin kannatta ensin tutustua, koska on myynnissä eri tasoisia =). Suosittelen lämpimästi Mackron hankimista =).

   Poista
 10. Tuo 60 makro on omiaan juuri tähän käyttöön, se pehmentää upeasti taustan. Monet satunnaisesti potretteja kuvaavat kuvaavat sillä tai vastaavalla eivätkä hanki erillistä potrettiputkea. Bokeh on hieno, mutta makrolle ominaisesti kauemmas tarkennettaessa aavistuksen rauhaton verrattuna Canonin tai Sigman 50mm 1.4:een, makrohan on optimoitu lähikuvaukseen. Jos kuitenkin päätät hankkia valovoimaisen kiinteän, niin suosittelen hankkimaan Canonin sijaan minultakin löytyvä Sigma 50mm f1.4 DG HSM. Se on keskialueen tarkkuudelta jopa Canonin vastaavaa tarkempi, lisäksi Bokehia on kehuttu kauniimmaksi. Muillakaan osa-alueilla se ei Canonille kalpene. Lisäksi Sigma on huomattavasti halvempi. Tietenkin Canonilla on vielä 50mm f1.2, mutta se menee jo turhan kalliiseen hintaluokkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi vinkistä. En ole juurikaan perehtynyt Sigman kakkuloihin, mutta moni niitä kehuu. Pitää katsoa nuo sinun ehdotukset, vaikuttavat varteenotettavilta tekijöiltä. Sain tänään Canonilta lainaan tuon 50mm f/1.4 joten pääsen sen sitä käpistelemään =D.

   Poista
 11. Fabulous photos, absolutely stunning!

  VastaaPoista