maanantai 19. tammikuuta 2015

Veljmies

Kuopion tunnetuin patsas taitaa olla Veljmies. Vuosi sitten, kun olimme Kuopiossa, oli kauppahallin ja torin remontti jo valmis, mutta Veljmies loisti vielä poissaolollaan. Olin hieman pettynyt. Niinpä patsas oli käytävä katsastamassa tällä reissulla. Kun pääsin kauppahallin eteen huomasin pettymyksekseni, että Veljmies oli aidattu! Hmm... ymmärrän, aidalla oli varmasti haettu turvallisuttaa, ettei kukaan tipu altaaseen, jossa kesällä olisi vettä. No, onneksi minulla on pituutta käsissä ja kamerassa kääntyvä takanäyttö, joten pääsin Veljmieheen jotenkin käsiksi =D.
Veljmies on kuvanveistäjä Heikki Konttisen pronssinen veistos ja se on tehty vuonna 1959. Patsas seisoo Kuopiossa torilla sijaitsevan kauppahallin itäisessä päädyssä.
Leikin aidan kanssa ja otin yhden kuvan aidan raosta. Kuvaan tuli ihan kuin kehykset valmiiksi =D.
Patsas on yrittäjien lahja 175-vuotiaallee Kuopion kaupingille. Patsasta tehdessä Konttisen kertoman mukaan hänen innoituksena toimi Aaro Jalkasen 1910 kirjoittama Kallavesj laulu ja tästä laulusta erityisesti kohta: "Veljmies salloo tuulastelj, tiirustelj, riijustelj".Samoin kuin kauppahallin toisessa päädyssä sijaitseva Siskontyttö, myös Veljmies saa vappuna ylioppilailta lakin. Tällä hetkellä lakin virkaa päässä toimitti lumikasa =).

14 kommenttia:

 1. Komea patsas!

  Sääli, etteivät ole laittaneet tyylikkäämpää aitaa. Ymmärrän turvallisuuden, mutta verkkoaita patsaan ynpärillä ei näytä erityisen hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa tuon aidan kanssa. Tai sitten altaan päälle olisi voinut laittaa suoja. Nyt patsas seisoo aitauksessa koko talven =).

   Poista
 2. Veljmies on komea patsas! Oli kiva kuulla tarina siitä. Minulle oli uutta tietoa, että Veljmies lakitetaan vappuisin. Taitaa olla muissakin kaupungeissa patsaita, jotka saavat ylioppilaslakin "kutreilleen" vappuna. Helsingissä Havis Amanda, Turussa Lilja-patsas, Kuopiossa Siskontyttö ja Veljmies. Olisipa kiva tietää näistä lisää...
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia =). Samaa mieltä, olisi kiva kerätä koko Suomen lakitettavat patsaat =D. Ihanaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Veljmiehellä saattaa olla hiukan kylmä, kun näyttää olevan tuo vaatetus hiukan lämpimämpää ilmanalaan sovitettu. No luulisi ainakin tuon kalan pysyvän tuoreena pakkasessa =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D hyvä näkökulma, kala ei pääse tosiaan pilaantumaan =D.

   Poista
 4. The snow seems to fit the sculpture very well :)

  VastaaPoista
 5. Miksihän patsaan ympärillä pitää olla niin syvä allas, että tarvitaan aitaus?
  Vai onko patsas joutunut ilkivallan kohteeksi ja siksi suojattu?

  Hienot kuvat ja hieno patsas! Aidan raosta otettu kuva on myös kuin patsas olisi usvan ympäröimä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitiina =). Aita on luultavasti turvallisuus syistä. Kesällä altaassa on vettä.

   Poista
 6. Veljmies näyttää tosi komealta.
  Itse olen tämän nähnyt kai 40 v. sitten.. tästä huomaa, kuinka vähän on asiaa ollut pysähtyä Kuopiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hänhän on varsin hieno komistus =). Ainakin jotkut asia pysyvät vuosikymmenien aikana, siellä hän seisoo edelleen =D.

   Poista
 7. Kuvissa olen veljmiehen vaan nähnyt, vaikka olen mä nyt ainakin pari kertaa Kuopiossa käväissyt. Rovaniemellä lakitetaan Jätkänpatsas. Se on aika iso patsas, tarvitsee ison lihamestarin lätsän.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin suunta Kuopioon =). Itse olen nähnyt kuvissa Oulun toripoliisin ja hänet olisi kiva joskus käydä kuvaamassa.

   Poista