tiistai 6. tammikuuta 2015

Talitintti ja sinitiainen

Joululomalla ollessani maalla, pääsin taas pitkästä aikaa katselemaan tinttien touhuja lintulaudalla. Vanhempieni luona on laitettu iso lintulauta aivan keittiön ikkunan eteen. Siinä aamukahvia juodessa on ihanaa katsella, ketä kaikkia lintulaudalla vierailee. Lintujen lisäksi säännöllisiä vieraita ovat myös oravat. Ne vasta ovatkin vekkuleita kavereita =D.
Eniten paikalla käyvät talitiaiset. Hän, jota myös talitintiksi kutsutaan, lienee yleisin vieras monilla muillakin lintulaudoilla. On se vaan sellainen keltainen pallero, ihana! Kun päivä valkeni, laitoin vaatteet päälleni, ripustin kameran kaulaan ja hiippailin ulos lähelle lintulautaa. Ensin kaikki pelmahtivat lentoon, mutta kun seisoskelin ihan liikkumatta paikallani, tulivat tintit takaisin.
Oletteko muuten huomanneet, että talitintit eivät enään laula ti-ti-tyy? Nykyään kuulee vain ti-tyy. Syytä tälle ei vielä tiedetä, mutta itse havahduin asiaan muutama vuosi sitten keväällä. Talitiaisella on monia erilaisia ääniä, joita se käyttä eri tilanteissa. Ja mikä parasta, hän on ensimmäimmen joka keväällä aloittaa laulut ja silloin on viimeistään virallisesti kevät =D.
Tänä keltainen pallero on ahkera pesijä. Parhaimmillaan talitiainen voi tehdä jopa kahdet poikaset kesässä.Talitiaisen munat eivät ole paljoakaan yhden sentin kolikkoa suuremmat. Ensimmäiset munat ilmestyvät pesiin toukokuun alussa. Naaras hautoo munia kaksi viikkoa ja poikaset lentävät ulos pesästä kouriutumisen jälkeen kolmen viikon kuluttua.


Toinen yleinen vierailija lintulaudoilla on sinitiainen, joka on hieman talitiaista sirompi tapaus. Hän on minun ehdoton suosikki, onhan sininen yksi minun lempiväreistäni. Sinitiaisen pesintä alkaa huhtikuun lopulla, hieman aikaisemmin kuin talitiaisen. Myös sinitiaisista osa pesii kesän lopulla toisen poikueen. Suomessa sinitiaisen pesintä on Suomessa herkkä säiden vaihtelulle. Jos se aloittaa pesinnän liian aikaisin, saatta takatalvi olla tuhoksi. Myös hyttysten määrä on tärkeä. Mikäli alkukesä on kylmä eikä hyttysiä ole, saatta poikasia odottaa nälkäkuolema.


Tämä sinitiainen ei pyörtunyt oksalla...


 ... vaan lähti lentoon =). Kuvaa kasellessani tulee heti mieleen, että miksi käytin kuvatessani Av asentoa (hain hyvää syväterävyyttä). Tässä kohtaa olisi ollut tarpeen käytää Tv asentoa jotta olisi saanut siivet teräväksi. Onhan taas opeteltavaa seuraavalle kerralle. Mikä siinä on, että sen minkä opit kursseilla, osaat ottaa käyttöön vasta kun katsot jo otettua kuvaa jälkeenpäin? No tietysti hyvä että edes silloin =D.


Näin loppiaisena alkaa joululla olla todella loppuun taputeltu. Kuuset riisutaan koristeista ja tonttu-ukot laitetaan takaisin laatikoihin odottamaan tämän vuoden joulua. Oikein leppoisaa loppiasta teille kaikille!

22 kommenttia:

 1. Hienot kuvat tinteistä!! Kyllä tuo sinitintti vaan on niin veikeän näköinen.
  Niin se on Av asento täälläkin turhan usein päällä :))

  Pirtsakkaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa =). Unelmoin todella siitä, että joskus oikeasti keskittyisin ja kuvaisin rauhassa. Aina on liian kiire (mukamas) =D.

   Poista
 2. Lintujen seuraaminen on mukavaa puuhaa, ainakin lämpimässä tuvassa : P Meillä lintujen ruokinta yritettiin laittaa niin ettei meidän kissa pääse saalistamaan niitä. Ainakin toistaiseksi on onnistunut, on sen verran mukavuuden haluinen tuo Sissy, ettei lähde hankeen tarpomaan. Talitintti on yleisin, joskus käy närhi ja joku tikka. Vanhempieni luona maalla lintulaudoilla yleisiä vieraita ovat punatulkut, joita täällä taajamassa ei näy.

  Kauniit kuvat olet saanut ja minusta tuo lentävä sinitiainen on oikein hieno juuri noin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitiina =). Punatulkkuja jäin kaipaamaan minäkin. Niitä on joskus ollut paljonkin, vaan missä lieneet olivat nyt. Olen joskus miettinyt, että tekisin tuohon lähimetsään sellaisen lintujen ruokintapaikan, mutta sitten pelkään, että nuoriso ei jättäisi sitä rauhaan, joten tekemättä on, ainakin toistaiseksi =D.

   Poista
 3. Voi miten hienot talviset tinttikuvat! Noissa lähikuvissa on todella kaunis sommittelu ja tuo sinitintin lentokuva on huippu-symppis: angry bird -ilme ja tarmokas räpytys :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito =). Tosiaan, nyt kun sanoit, niin tuo sinitiainen näytti todella angry birsiltä =D.

   Poista
 4. Hieno kuvasarja tinteistä! Sinipipojen lentotaito on uskomaton, olen monesti seurannut niiden liikkumista pihalla, nopeita ja ketteriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi =). Nuo sinipipot (hauska nimi =D) ovat todella nopsia. Niitä ei meinaa saada millään kuvattuakaan, kun eivät pysy paikallaan kovinkaan kauaa kerrallaan =D.

   Poista
 5. Voi miten mainioita tinttikuvia! ♥
  Pikkulintuja on kiva seurata ja olen asettanut molemmat ruokintapisteet siten, että näen linnut tästä kotisohvalta =D
  Täytyisi vielä alkaa opettelemaan kuvaamaankin niitä, mutta se ei täältä ikkunan takaa onnistu ;)
  Joulun korjasin jo pois, paitsi joulukukka-asetelmista saamme vielä nauttia, sillä ne ovat yllättäen vieläkin hengissä. Olen nimittäin erittäin tehokas saamaan kaikki kasvit hengiltä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku! Ja jälleen löytyi meille yksi yhteinen asia, sillä minäkin tapan kaikki kukat ihan vaikka kuinka yritän niistä pitää huolta =D.

   Poista
 6. Upeat tinttikuvat :-)

  Ihanaa loppiaisen jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Kauniisti kuvasit!
  Välillä tuntuu että talitintti on niin vähän arvostettu.
  Joulu on tosiaan pulkassa ei muuta kuin kevättä odottelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki! Minnusta tintti on aina ihan aja kun hänet näkee, tulee hyvälle tullelle. On se vaan sellainen aurinkopallo. Joulu on onneksi ohi ja kesää kohti mennään, ihan parasta aikaa!

   Poista
 8. Voi, miten ihana tinttipostaus! Suloisia ovat niin sini- kuin talitiaiset! Tuo sinitiainen joka lentää kohti on vallan ihana - loistokuva! Jaa-a Katinka, sinusta on tullut taitava lintukuvaajakin, onnea!
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tuulia, kommenttisi lämmitti mieltäni kovasti =). Vielä on paljon harjoiteltavaa, mutta siksi kuvaaminen onkin niin mukava harrastus, että koskaa ei ole tarpeeksi hyvä (ainakaan omasta mielestään).

   Poista
 9. Es una maravilla tomar una taza de café y mirar este espectáculo a través de la ventana.
  Sus padres han tenido una gran idea!
  Cada imagen es un poema...gracias por mostrar su mirada a través de la ventana.
  Amo la naturaleza!

  VastaaPoista
 10. Aivaaan mielettömän hienoja kuvia, varsinkin lentoon lähtevä lintukuva :-). wau! Luonnonhuurteiset oksat ja väriläiskänä tirpuuset oksilla. Tykkään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrys =). Tuo tinttikuva tuli ihan vahingossa otettua =D.

   Poista