keskiviikko 16. elokuuta 2017

Lõunaranna sadam

Yö Kuivastussa oli tyyni ja rauhallinen. Jatkoimme matkaa aurinkoisessa säässä kohti yhtä meidän lempisatamista Virossa, Lõunarannan satamaa. Söimme rauhassa aamiaisen, sillä luvassa oli vain vajaa tunnin matka merellä. Muhu Väina purjehtijatkin olivat tulossa vasta iltapäivällä, joten ennätimme hyvin alta pois ennen heitä.
Vaikka merimatka oli lyhyt, sain kuin sainkin bongattua jälleen uuden majakan (reissun viides), Viirelaiu tuletorn. Majakka sijaitsee pikkuisella Viirelaidin saarella vajaan puolentoista kilometrin päästä Kuivastusta. Tämänkin majakan pääsin kuvaamaan vain vesiltä käsin.


Saarella sijaitsee Viirelaiun majakanvartijan majatalo, josta voi vuokrata huoneita. Ensimmäinen majakka rakennetiin saarelle puusta jo 1836. Koska puu ei ollut materiaalina kestävä, vahvistettiin sitä metallilla vuonna 1857. Nykyisen asun majakka on saanut 1881. Majakan korkeus on 11 metriä ja se on 15 metriä merenpinnan yläpuolella. Majakan valo loistaa yhdeksän meripeninkulman päähän. Viirelaid on Viron vanhin tunnettu metallimajakka. Minusta majakka oli tosi suloinen!


Pieni hetki vielä merellä ja pian näkyikin jo tuttu satama. Lõunarannan satama on meidän perheen yksi ihan ehdoton suosikki Muhun saarella. Aina kun vietämme lomaa Virossa, haluamme tulla käymään täällä. Tämä oli meille kolmas kerta. 


Toisin kuin Viron uusimassa satamaoppaassa kerrotaan, Lõunarannassa ON polttoaineen tankkausmahdollisus. Opas oli ennätetty jo painaa ja tankkaus mahdollisuus tuli sen jälkeen. Moottoriveneellä matkustaessa nämä tankkausmahdollisuudet ovat meille tärkeitä.
Täällä sitä tunsi olevansa jälleen lomalla. Ympärillä tuoksui ihana kesä ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Kun saimme veneen kiinnitettä, menimme tervehtimään sataman sielua, satamakapteeni Olavia. Oli niin ihanaa olla jälleen täällä!
Venesataman lisäksi Lõunarannasta on mahdollista vuokrata mökkejä. Satamassa on saatavilla sähköä ja vettä. Sataman päädyssä on myös uimalaituri. Ja mikä parasta, täältä löytyy Viron paras sauna! Puulämmitteinen ja saunavihdan kera! Vai onko se vasta? Oli kumpi hyvään, oli niin siistiä ottaa kunnon löylyt ja antaa vihdan laulaa, mikä ihana tuoksu!


Sataman keittiöstä saa maistuvia ruoka-annoksia ja silloin tällöin myös pizzaa kunnon pizzauunista. Palvelu on rentoa ja ystävällistä. Täällä on joka kerta yhtä mukavaa viettää kesäpäiviä.
Sen lisäksi, että Lõunaranna on mukava satama veneilijöille, on se oiva retkikohde myös autolla ja vaikkapa pyörällä liikkuvalle. Muhun saarelle pääsee lautalla Virtsusta Kuivastun satamaan. Muhun kautta pääsee etenemään aina Saarenmaalle saakka. Itse pidän Muhun saaresta kaikkein eniten. Muhu on jotenkin sellainen tarpeeksi pieni ja aito. Tällä kerralla keskityimme lököilyyn ja aurongon ottoon, sillä olimme vuokranneet auton kahdella aikaisemmalla kerralla ja ajelleet saarta ristiin rastiin.

12 kommenttia:

 1. Suomalaiselle hauskoja nuo virolaiset paikkojen nimet! :) Kesä taitaa olla nyt ohi. Enää ei tuollaista säätä taida tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, viron kieli on niin lähellä meidän kieltä ja silti niin kaukana. Hauskoja sanajuttuja sattuu =D. Syksykesää pukkaa, toivottavasti saadaan kaunis ruska =D.

   Poista
 2. Hello Katinka,
  Very wonderful shots. Great that clear blue water.
  It must be a fantastic place to be.

  Kind regards,
  Marco

  VastaaPoista
 3. Párekin Palvelijatar16 elokuuta, 2017 12:51

  Ihania kesäisiä kuvia. Helppo ymmärtää miksi pidätte tuosta paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Palvelijatar! Paikka on meidän ehdoton suosikki =).

   Poista
 4. Niin upeita kuvia😍👌Vesi on elementtinä jotenkin niin rentouttava..Kaunista elokuun jatkoa😊☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoset Päde =D. Vesi on elementtinä minunkin suosikki (yllätys =D). Ihanaa elokuun jatkoa myös sinulle!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Se oli minustakin yksi reissumme kauneimmista majakoista =).

   Poista