tiistai 30. huhtikuuta 2013

Paljonko kello on?

Kuvatessani Espoon kartanolla, löysin sieltä kerrassaan ihanan aarteen. Nimittäin aurinkokellon!


Löydöstä innostuneen päätin etsiä lisää tietoa aurinkokelloista, joten seuraavaksi tulee aurinkokellofaktaa =).


Aurinkokellon ajanmittaaminen perustuu auringon sijaintiin taivalla. Kello on kehitetty jo noin 3500 eaa. Toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen, maassa on esim. keppi pystyssä ja kun aurinko paistaa keppiin, tulee maahan varjo. Kellon alusta jaetaan 12 osaan ja kun kepin varjo liikkuu kepin ympäri, näyttää se aikaa.





Kesällä aurinkokellon käyttöaika vuorokaudessa on pidempi kuin talvella, koska aurinko paistaa kesällä pidempään. Myös pilvisellä säällä ei ole mahdollista nähdä aikaa. Mitenköhän aurinkokello siirrettäisiin kesäaikaan?




Yölläkin näkee ajan, jos kuu mollottaa kirkkaasti taivaalta. Pientä säätöä kuitenkin tarvitaan aluksi. Ensin tarvitaan taskulamppu ja jokin pallo, joka asetetaan kepin kärkeen. Asetutaan paikkaan, jossa sekä pallo että kuu näkyvät yhtaikaa ja vierekkäin. Haetaan taskulampulle paikka, josta sen valaisema pallo ja kuu ovat samassa vaiheessa. Taskulampun muodostama kepin varjo osoittaa nyt ajan. Näppärää =D.




Aurinkokello on kätevä ajanmittausväline, mutta sen haittapuolia on mm.se, että sitä on hankala liikuttaa paikasta toiseen ja pitää mukanaan. Onneksi joku keksi jossain vaiheessa nykyisen kellon ja siitä ranteeseen menevän mallin =). Jos tämä aurinkokello on hieman hankala nykypäivän käytössä, niin aivan ihastuttava ja kaunis esine se oli.

2 kommenttia: