perjantai 11. syyskuuta 2015

Degerbyn vierasvenesatama

Lomaa oli takana vasta vajaa pari viikkoa ja tuntui, että olimme nähneet jo vaikka mitä! Lomasta oli kehkeytynyt melkein aktiiviloma, sillä vaikka päivät olivat aurinkoisia, oli tuuli sen verran viileää, ettei voinut rannoilla löhöillä. Vaan sepä ei haitannut, päin vastoin, nyt tuli käveltyä luontopolkuja ja katseltua luontoa ja uusia paikkoja. Siksi tuntuikin siltä, että olimme todella nähneet jo paljon lyhyeessä ajassa.


Niin tuli aika jättää taakse ihana Rödhamn ja jatkoimme matkaa kohti Föglötä. Matkalla kohtasin jälleen ihana yllätyksen. Kippari huomasi Ledskärin tunnusmajakan! Ja ei kun kamera esiin. Juuri silloin oli vähän aallokkoa, joten tervän kuvan ottaminen oli haastavaa, mutta jotain sain kuitenkin talteen. Tämä, minusta suolasirottimen näköinen pooki, on valmistettu 1848 muuraamalla kivestä ja se on maalattu punavalkoiseksi. Majakan katto ja ulkoreuna on vihreää peltiä. Ledskärin korkeus on 11 metriä merenpinnasta. Jälleen yksi majakkabongaus muiden bongausten joukkoon, jes!


Merimatkan varrella oli poikkeuksellisen paljon muitakin isoja merkimerkkejä kuvattavaksi. Merimetsot tähystelevät tämän kaiteilla.


Perillä Degerbyn vierasvenesatamassa oli jälleen hyvin tilaa. Päivä oli melko tuulinen, joten kiinnitimme veneen tuulelta suojaisaan laituriin. Föglö on saaristolaiskunta Etelä-Ahvenanmaalla ja se koostuu monista pienistä saarista. Degerpy on kunnan keskus ja se sijaitsee aivan vierasvenesataman vieressä.

Tämä satama on oiva paikka täydentää veneen ruoka- ja juomavarantoja, sillä hyvällä valikoimalla varustettu saaristolaiskauppa sijaitsee aivan sataman vieressä. Tämän lisäksi vierasvenesataman palveluihin kuuluivat perinteiset sähkö, vesi, polttoaine, wc ja suikutilat. Sauna kuului satamamaksuun, joka maksettiin tähän kauppaan. Kaupalla pystyi myös vaihtamaan kaasupullon. Ihan sataman lähellä oli myös leikkipaikka ja minigolfrata.


Sataman sauna ja suihkutilat.
Toisella puolella tietä kaupan vieressä oli viehättävä kahvila. Kävimme täällä nauttimassa päiväkahvin ja pientä välipalaa. Ulkoterassi oli huumaavan hyvän tuoksuinen.
Vierasvenesataman vieressä sijaitsee myös Föglömuseet, joka on sijoitettu tullipakkahuoneeseen. Museosa on eri näyttelyjä joka kesä.


Aivan vierasvenesataman viereen tuli saaristolaisalus. Tästä ei kuitenkaan ollut mitään mainittavaa haittaa, päin vastoin, minusta oli haukaa katsella niiden tuloa ja menoa. Saaristolaisalukset jos mitkä ovat osa aitoa saaristolaiselämää.


 Keulaporttia avattiin jo hyvissä ajoin ennen satamaan saapumista.
Laivalaiturista etelään sijaitsee toinen vierasvenesatama, joka on viralliselta nimeltään Degerby Lotsudden. Nimi tulee ilmeisesti siitä, että tämän sataman läheisyydessä on vanha luotsitalo, joka toimii nykyisin luotsimuseona.


Museoon oli vapaapääsy. Piipahdimme tutustumassa, miltä entisajan luotsituvassa näytti.


Tästä se on lähtenyt puhelintekniikka kehittymään. Ei olisi tuonajan ihmiset uskoneet, jos heille olisi kerrottu kännyköistä. Että vallan ilman lankaa soiteltaisiin =D.


Degerby Lotsudden vierasvenesatamassa sijaitsee myös ravintola Seagram. Ravintolassa oli hyvän kokoinen terassi. Vaan hyvin oli jo hiljaista. Tässä vaiheessa elettiin heinäkuun viimeisiä päiviä. Näikö sesonki alkoi olla jo ohi? Olen monesti miettinyt satamayrittäjiä, että miten he oikein tulevat toimeen? Vilkkain sesonki kun on vain vaivaiset 6-8 viikkoa kesässä.
Föglössä olisi ollut vaikka kuinka paljon nähtävää, vaan tällä kertaa viivyimme vain yhden yön. Saaren nähtävyydet jäivät toiseen kertaan. Tuuli, tuo mainio luonnonvara, joka pitää veneilijät varuillaan, oli sen suuntainen, että seuraavana päivänä oli pakko lähteä eteenpäin. Vaan mukavaa on, että jotain nähtävää jäi säästöön seuraavaankertaan. On syy tulla uudelleen.


Degerbyn satamaan on helppo pistäytyä joko matkalla Maarianhaminaan tai sieltä pois. Tämä satama on mainio etappi- ja huoltosatama.

20 kommenttia:

 1. Kiitos, ihanaa tutustua näihin paikkoihin upeiden kuvien kautta!

  VastaaPoista
 2. Ah - yllätysbongaus majakkafanille :) Hauskaa!

  Hauskaa että esittelit samalla molemmat satamat. Kyllä mekin joudumme varmaan käymään Affenanmaalla joka kesä, kun ei se tunnu loskaan tulevan nähdyksi. Tänä kesänä teimme aivan ihanan uuden satamalöydön sieltä ja tuo Degerbykin vaikuttaa mielenkiintoiselta... Täytyy taas selvitellä syvyystietoja.

  Niin ja ihanan aurinkoisia ja värikkäitä kuvia sulla oli taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito. Ahvenanmaata ei todellakaan parilla kesällä kuitata, vaan katseltavaa löytyy aina vain lisää ja lisää. Mikä muuten oli teidän uusi löytö?

   Poista
 3. Onpas kaunis satamapaikka. Sääli, että se on siellä "jorpakon kuusessa"… heh.'Ensin luulin, että olit Kirkkonummen Degerbyssä, ja vähän ihmettelin, mutta saaristossahan olit.
  Aivan loistavat kuvat. Sinusta tulisi hyvä reporttaasikuvaaja !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset Orvokki =D. Vai että reportaasi... ei kai sentään =D.

   Poista
 4. PS. piti vielä muistaessani kehuskella noita loistavia majakoita(kin)

  VastaaPoista
 5. Aivan loistavaa! Helppo uskoa miten hieno reissu on ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa oli ja tuo majakka oli todellinen yllätys =).

   Poista
 6. A wonderful spot to spend a holiday!

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia ja kivoja mietteitä! Minäkin olen majakkafani, mutta en sinulle pärjää :) Voi, tuntui kuin taas olisin käynyt merellä.
  Vaan niin kuin pohdit, niin lyhyt on satamayrittäjien kausi. Jos kaksi kuukautta, niin hyvä on. Olen seuraillut mielenkiinnosta tuon uuden sataman Örön webbikameraa, ja pieniksi ovat jääneet vierailijamäärät elokuussa. Kesä- ja heinäkuussahan siellä oli mieletön tungos.
  Aurinkoista viikonloppua! Meri kutsuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tuulia. Me kävimme myös Örössä (tulossa juttua myöhemmin) ja se oli ainut satama jonne jouduimme jonottamaan. Koulut kun alkaa niin me lapsiperheelliset joudutaan palamaan kotiin =D.

   Poista
 8. Tämä saaristosta, satamasta toiseen merillä kulkeminen on niin erilaista ja huikeaa! On ollut mukavaa tutustua tämmöiseen elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä tätä piisa muutaman postauksen verran =D.

   Poista
 9. Eikö aktiiviloma olekin parasta? Hieno postaus. Tuli mieleen jopa ailahdus meren tuoksusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, ennätettiin todella näkemään vaikka mitä ja meinasi ihan kuntokin vähän kasvaa =D.

   Poista
 10. Vasta nyt ehdin lukemaan sekä edellisen että tämän uusimman postauksesi ja kuvasi olivat taas (kuten aina) niin vangitsevia, että uppouduin niitä katsellessani haaveilemaan...... ainut miinus tällä kertaa oli se, että nyt minulle tuli kiire tehdä kaikki kotiaskareet ja viedä koira ulos ennen iltavuoroa =D Se ei toki ole sinun vikasi, tällainen hattarapää kun olen ;)
  Ihana nojatuolimatka tuli taas tehtyä kanssasi upeaan saaristoon, kiitos Katinka!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset itsellesi Ansku =). Ja pyydä toki anteeksi Aavalta ja Indyltä puolestani, että he ovat joutuneet odottamaan =D. Tätä saaristokierrosta jatkuu vielä monen postauksen verran!

   Poista