keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Utö - Suomen eteläisin asuttu saari

Utö sijaitsee Saaristomeren tärkeimmän sisääntuloväylän varrella ja se on Suomen eteläisin asuttu saari. Kävimme saaren esittelykierroksella, ja sain kuulla että tänä syksynä (2015) saarella asuisi 33 henkilöä. Tämä lukumäärän oli laskettu luotsit mukaan, joita oli kuulema saarella aina neljä yhtä aikaa. Syksyllä koulussa aloittii vain viisi oppilasta. Mikäli juniorimme olisi mennuyt syksyllä kouluun Utössä (viidennelle luokalle) olisi hänen luokalla ollut yksi luokkakaveri.
Kaikki tuntevat tämän aivan ihanan saaren varmasti kahdesta asiasta. Toinen on majakka ja toinen on merisää, "Utö 8, lounas 10, ohutta yläpilveä, hyvä näkyvyys". Saarella on pitkä historia, sillä se on toiminut ainakin 1600-luvulta saakka luotsien, majakanvartijoiden, tullimiesten ja sotilaiden tukikohtana. Utön todella mielenkiintoisesta historiasta voit lukea lisää saaren omilta nettisivuilta täältä.


Satamassa muistutettiin siitä, että luoto tulee ottaa huomioon. Tämä on ollut meidän venekunnalle aina ohjenuora, kun liikumme luonnossa, sitä tule kunnioitaa eikä sitä tuhota. Upean, jopa hieman karun luonnon lisäksi Utö on yksi Suomen parhaista lintupaikoista. Saari sijaitsee hyvällä paikalla Saaristomeren laidalla, lintujen muuttoreitin varrella. Tästä syystä saarella vierailee ympäri vuoden suuri määrä lintuharrastajia. Lintujen muuttokausi on pitkä, joten nähtävää riittää pitkään ja paljon.


Oma lintubongaukseni tuotti (vahingossa) kaksi lajia. Toinen niistä oli tämä tuulihaukka. Se pyydysteli heinäsirkkoja majakan edustalla.
Ja toinen laji oli nämä pikkulempinkäisen poikaset.


 Tässä ollaan äidin kanssa kuvassa =D.


Ai niin, ja olihan saarella myös haarapääskyjä.


Ja muutama lokki =D.
Ja merimetso. Tämä on minun ihan ensimmäinen kuva lentävästä merimetsosta.
Saaren retkeilymahdollisuudet paranivat huomattavasti, kun Puolustusvoimat poistuivat suurimmasta osasta saarta vuonna 2005. Tällä hetkellä saarella oli enään kaksi aluetta, joihin ei saanut mennä. Utöläiset ostivat Puolustusvoimien lähdettyä kaikki kylässä olevat asunnot. Utöstä on mahdollista tällä hetkellä vuokrata asuntoja. Kun kävelimme saarella ristiin rastiin, mietiskelin itseksesni paljon sitä, että millaista mahtaisi olla asua kokonainen vuosi tässä kauniissa saareessa? Kokea kaikki sen neljä vuodenaikaa. Oppia tuntemaan sen asukkaa ja olla yksi heistä. Tuntea syysmyrskyt ja kevään heräämisen. Ja ne muuttolinnut.


Puolustusvoimien lähdettyä hoteliyrittäjä osti kasarmin ja kasarmialueen rivitalot. Utössä toimii Havshotel Oy. Heidän palveluista ja majoitumisen hinnoista voit lukea lisää heidän nettisivuilta täältä. Me kävimme hotellin aulassa kysymässä sitä hintavaa saunaa =D.
Utöseen pääsee yhteysalus Eivorilla. Kesäaikaan m/s Aspö liikennöi Turusta suoraan Utöseen.Tämä kuva on kylänlaiturissa jossa Aspö on juuri laiturissa. Saarelle ei saa tuoda autoja. Kun asukkaat käyvät asioilla muualla, on erittäin tärkeä kulkuväline sen jälkeen maitokärryt. Niissä saa kätevästi kärrättyä tavarat kotiin. Välimatkat eivät ole pitkät, sillä saaren pinta-ala on 81 hehtaaria.

20 kommenttia:

 1. Hienoja lintukuvia olit onnistunut nappaamaan ja tunnet ihailtavan paljon erilaisia lintulajeja! Utössä niitä tosiaan näkee ja kuulee :)

  Olen myös haaveillut vuodesta Utössä... Se olisi varmasti seikkailu. Kuvittele niitä syysmyrskyjä, talven pyryjä, jäiden kasaantumista - oih! Utössä asuminen taitaa jäädä edelleen haaveeksi, mutta jos tuulet suovat, olemme purjehtimassa sinne ensi lauantaina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en tunnistanut heti noita lintuja itse, vaan sain niihin asiantuntijalta tunnistusapua =D. Olisi todella ihanaa jos pääsisitte Utöseen viikonloppuna. Laitat sitten kuvia tulemaan =).

   Poista
 2. Kerrassaan upeita kuvia ja kerrontasi on hienoa (kuten joskus sanoinkin, olet mainio reportteri..)
  En meinaa pysyä perässä, mutta nyt katselin parit edellisetkin postauksesi. Ja hienoa on.
  Kiitos kun esittelet nämä tuiki tuntemattomat kolkat veneettömälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Orvokki =). Minusta on mukava esitellä paikkoja (jotain iloa siitä, että ottaa joka paikassa liikaa kuvia). Ja Utöseen pääsee yhteysaluksella, joten ei muuta kuin varaat hotellista huoneen ja menet vierailulle. Uskon että tykkäisit paikasta =D.

   Poista
 3. Hieno tuo "luonto ensin" -kyltti:) Kiehtova saari, minustakin olisi kiinnostavaa viettää koko vuosi tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyltti oli minustakin hauska. Ensin tuli mieleen, että se on sammakkovaara =D.

   Poista
 4. Hienot lintukuvat! Kesällä varmaan upea paikka asua, talvella voi olla eri juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla =). Talvella kuulema kaikki mitä sataa tulee vaakatasossa, joten voisi siihen olla vähän tottumista.

   Poista
 5. Tuonne haluaisin enemmin kuin mielelläni, juuri noitten lintujen takia!
  Kiitos tästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin varaat hotellista huoneen ja menet yhteysaluksella. Syysmuuttojen aikaan siellä voi olla vaikka mitä nähtävää =).

   Poista
 6. Taas niin ihania kuvia. Toi merimetso otos on todella hyvä. Olisi kyllä mielenkiintoista asua jossain Utön tapaisessa paikassa vaikka sen yhden vuoden verran. Olisi todella lähellä luontoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli =). Luontoon tuolla juurikin pääsisi.

   Poista
 7. Oi, kyllä minunkin tekisi mieli asua ainakin se yksi vuosi tuolla! Upeat maisemat ja meri ympärillä koko vuoden! Kauniita kuvia jälleen ja nuo lintukuvat ovat todella hienot. Minun merimetsokuvat on niin suttuisia, vaikka niitä joka päivä kesällä näkikin lentelevän mökkisaaren ohi. Haukkakuva on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marle =). Utö on kyllä aivan ihana saari. Lisää tietoa on vielä tulossa =D.

   Poista
 8. Magnificent series also lets you see in this post. The lighthouse is beautiful but also from the many different birds are very beautiful gefootgrafeerd.
  Greetings
  *****************
  Upea sarja voit myös nähdä tässä viestissä. Majakka on kaunis, mutta myös monista eri linnut ovat hyvin kauniita gefootgrafeerd.
  Terveisiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thans a lot Helma for your lovely words!

   Poista
 9. Jälleen hieno postaus kauniista paikasta. Ja kuvasi ovat kerrassaan upeat!!

  VastaaPoista
 10. Hei, tulin ensimmäistää kertaa vierailulle. Aivan ihania kuvia - myös muissa postauksissa. Erityisesti lintukuvat olivat mieleeni. Tuli kesäinen saaristotunnelma tänne kotiin asti. Kiitos!

  VastaaPoista
 11. Kiitos Saara ja mukavaa että löysit blogini =). Toivottavasti viihdyt pisempäänkin. Pitääkin tulla katsomaan mitä Tuulentuvasta löytyy =).

  VastaaPoista