tiistai 22. syyskuuta 2015

Utö

Kun Kökar oli kierretty melko perusteellisesti, oli aika jatkaa matkaa. Tämä oli minulle lomamme jännittävin kohta, sillä tarkoitus oli mennä Utöseen. Koko ajan olin ollut tietoinen siitä, että kelin pitää osua kohdalleen, sillä saari on jo niin ulkona, ettei sinne ole menemistä kovilla tuulilla. Niinpä lähdimme matkaan sillä mielellä, että menemme Utöseen jos pääsemme.
Päivä oli todella kaunis ja ajelimme uskomattoman kaunista maisemareittiä, jota pitkin pääsee vain moottoriveneellä, sillä ensimmäisenä piti alittaa matala silta. 


Jonkin matkaa ajettuamme Kippari ilmoitti että keli oli ennusteiden mukainen, eli hyvä ja että pääsisimme Utöseen. Te, jotka olette lukeneet blogiani pidempään, tiedätte millainen majakkahullu olen. Tieto siitä, että pääsisin oikeasti Utöseen, sai ihan vedet silmiini, niin onnellinen oli.


Ja se onnellisuus sai täyttymyksen kun majakka tuli näkyviin! Piti oikein nipistää itseäni, että onko tämä totta, me todella saavumme Utöseen?
Kiinnitimme veneen niin kutsuttun "kylänlaituriin". Majakka näkyi veneemme takaikkunasta. Istuin vain ja katselin sitä onnesta mykkänä. Me todella olimme täällä. Aaah, ihanaa!


Niin kutsutussa kylänlaiturissa oli saatavana sähköä, mutta ei vettä. Wc tilat olivat pienen kävelymatka päässä laiturilta. Satamassa ei ollut suihkua tai saunaa. Kiinnittyminen tapahtui ankkurilla tai lähempänä rantaa kylkikiinnityksellä. Hinta oli 15 euroa (2015). Hieman ennen kylänlaituria oli satamaan päin saavuttaessa oikealla puolella Utön Havshotellilla tarjolla myös vierasvenelaituri, jossa oli poijukiinnitys. Laiturilla oli sähkö ja vesi. Hinta yölle oli 25 euroa (2015). Sauna oli varattavissa erillistä maksua vastaan. Kävimme kysymässä hintaa, jos vaikka menisimme saunaan. Hinta oli 20 euroa tunti plus kahdeksan euroa / henkilö, se teki meidän kolmihenkisen perheen saunan hinnanksi 44 euroa tunti. Tässä meni meidän kipuraja saunomisesta, hinta oli lomamme kallein, joten jätimme saunan väliin.


Utöstä löytyy ympäri vuoden toimiva kauppa. Myös tämä kauppa oli todella hyvällä valikoimalla ja palvelulla varustettu. Kävimme täydentämässä veneen ruokavarastot ja samalla ostimme kesän ensimmäiset mansikat. Ai että ne maistuivat hyvälle!


Aivan sataman edustalla oli kahvila kioski, jonne satamamaksu maksettiin. Maukkaiden kahvilatuotteiden lisäksi siellä oli kattava valokoima Utö tuotteita myynnissä. Olisin voinut ostaa vaikka kaikki, mutta tyydyin fleacetakkin ja pikepaitaan.


Olimme Utössä kolme yötä, joten kuvia on sen mukaan melkoisesti. Lisäksi saarella oli vaikka mitä kaikkea ihanaa nähtävää. Jotta tästä ei tulisi kahden kilometrin pituista postausta, pilkon kaiken ihanan useammaksi postauksesksi. Ja ai niin, joko kerroin, että olin ihan valtavan onnellinen, kun pääsimme Utöseen =D.

20 kommenttia:

 1. Utö vaikuttaa ihanalta paikalta. Kuvasi ovat taas niin superhyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset Kvilttaaja =). Utö oli ihan super ihana.

   Poista
 2. Voin kuvitella miten Utöseen päästyänne ovat kasvosi loistaneet kuin se kuuluisa Naantalin aurinko! =D
  Ihan huippuhieno juttu! Jo pelkkä ajatus siitä, että majakkaa voisi katsella noin läheltä omasta veneestä, saa minut huokailemaan kaihoisasti. Sitä se majakkahulluus teettää ;)
  Sauna oli kyllä törkeän kallis suoraan sanottuna, mutta se ei varmastikaan himmentänyt tämän kohteen loistoa yhtään! Innolla jään odottamaan seuraavia, upeita postauksiasi Utöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Ansku. Sinä jos kuka ymmärrät myös majakkahulluna, millaiset fiilikset olivat. Suorastaan lensin =D. Kallis sauna ei todellakaan laskenut fiilistä, päin vastoin, sain senkin ajan kierrellä saarella =D.

   Poista
 3. Kiva päästä kurkkaamaan Utöseenkin. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin sinne Utöseen ei pääse kovin helposti, jos keli on kurja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri niin ja siksi jännitinkin koko alkuloman, että noinko me sinne pääsisimme ja onneksi pääsimme =D.

   Poista
 4. Oletko pitänyt lukua, kuinka monella majakalla olet käytyt? Voin kuvitella sen onnen tunteen, kun olet istunut veneessänne ja tuijotellut majakkaa! Kaunis paikka, mutta sauna kieltämättä kallis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottappa, montako niitä on... hetki... lasken.. Olen päässyt käymään sisällä seitsemässä ja nähnyt tämän lisäksi nähnyt kuusi, eli ainakin kolmetoita majakkaa. Pitääkin alkaa ihan pitämään niistä päiväkirjaa =D.

   Poista
 5. Jestas kun on nättiä! Teille sattui kyllä mieletön keli. Minäkin kyllä kauhistelen tuota saunan hintaa :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keli sattui todella kohdilleen ja saari oli ihan paras =).

   Poista
 6. Joo kerroit ehkä. Tai sen huomasi kyllä jossain vaiheessa. Kaunis on tämäkin saari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D. Tämä oli lomani todellinen huippukohta!

   Poista
 7. Hienoahienoa Katinka. Mukava kun pikkuhiljaa alkaa olemaan ansiostasi oikea kuva mielessä jokaisesta majakasta radion Merisää-ohjelmaa varten, kiitos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, todellakin, kun kuuntelee nykyään merisäätä, vilisee siellä tuttuja paikkoja =D.

   Poista
 8. Voi että olin iloinen tätä lukiessani,koska tiedän miten paljon Utöseen pääseminen sinulle merkitsi!

  Sauna on kallis koska Utössä kaikki vesi tehdään omassa pienessä laitoksessa merivedestä ja kaikki jätevesi myös puhdistetaan ennen mereen päästämistä. En muista kuinka paljon se maksaa, mutta kallista touhua se on. Se hotellin tilaussauna on niitä armeijan vanhoja saunatiloja - ei ihmeellinen. Siellä on iso uima-allaskin, mutta en ole varma onko se tällä hetkellä käytössä. Toinen sauna on rannassa wc- ja suihkutilojen yhteydessä.

  Me olemme aina siinä hotellin laiturissa, sillä poijun lisäksi hintaan sisältyy aivan rannassa oleva vesivessa ja suihkut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä jos kuka todella tiedät miltä tuntui =). Makea vesi kaiken kaikkiaan tuntuu olevan "kortilla" saaristossa. Hotellin laituri selvisi meille vasta sen jälkeen kun olimme mennet kylän laituriin, että sinnekin olisi voinut mennä =). No nyt tiedetään.

   Poista
 9. Upeat maisemat! Onneksi sää suosi vierailua. :-)

  VastaaPoista