keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Rödhamnin luotsitalo ja radiomajakka

Sen lisäksi että Rädhamn on vierasvenesatama se on myös saariryhmä, johon kuuluu kolme saarta. Saaret ovat Långö, Gloskär ja Rödö. Rödhamnin satama sijaisee saarista Långössä. Vaikka Långö oli suhteellisen pieni, oli siellä silti nähtävää.  Ensinnäkin saari itsessään oli jo nähtävyys. Kauniit kalliot ja upeat näkymät merelle. Tämän saaren luonto oli minusta yksi lomamme kohokohta ehdottomasti.


Ylhäällä kalliolla seisoo luotsitalo.  Luotseja on päivystänyt saarella vuosina 1818-1928. Alkuperäinen luotsitalo oli saarella 1980-luvulle saakka, mutta se hävitettiin polttamalla, koska oli huonossa kunnossa. Nykyinen luotsitupa rakennettiin vuonna 1989 samalle kivijalalle vuoden 1903 alkuperäisten piirustusten mukaan ja se toimii saaren isännän, purjehdusseura ÅSS:n kerhotilana. Purjehdusseuralla on saaressa kerholaisille oma laituri, jonne voi tarvittaessa kiinnittyä, mikäli varsinaisessa vierasvenelaiturissa ei ole enää tilaa. Lupa on hyvä kysyä etukäteen.
Luotsituvan takaa löytyi hauska kivilabyrintti. 


Saaristolle tyypillisesti kataja kasvaa matalana maatapitkin. Sen kasvusto on välillä niin tiheää, että läpi ei pysty kylkemaan.Saaren toisella puolella sijaitsee myös valkoinen talo korkealla kalliolla. Kyseinen rakennus on radiomajakka, joka on ollut toiminnassa vuosien 1937-1970 aikana. Nykyään majakka toimii museona. Sisällä on säilytetty vanha radiomajakan sisustus. Lisäksi yhdessä huoneessa on Rödhamnin historiaa esittelevä näyttely.


Radiomajakkaa hoiti kolme majakanvartijaa, jotka asuivat perheineen virka-asunnossa Långössä. Tuolloin 1930-luvun lopula radiomajakka oli käänteentekevä uusi navigaation apuväline. Jokaisella radiomajakalla oli oma signaalinsa. Laivat eivät enää olleet riippuvaisia pookeista ja loistoista, jotka eivät aina näkyneet pimeällä tai huonolla säällä vaan pysyivät nyt kurssissa radiosignaalun avulla. 1970 tekninen kehitys oli ohittanut radiomajakat joten se lopetettiin ja henkilökunta muutti pois.


Museoon ei ollut pääsymaksua, vaan jokainen sai mennä itse sisään ja tutustua rauhassa näyttelyyn.
Vaikka paikka onkin nyt museo, ovat kaikki laitteet toimintakunnossa.

Näkymä radiomajakalta satamaanpäin. Rödhamnin vierasvenesatama ja saari on paikkana sopivan pieni. Venekunnan pienimmätkin jäsenet jaksavat kulkea sen ympäri, vallankin kun luonnosta löytyy kaikenlaista jännittävää ihmeteltävää.

20 kommenttia:

 1. Onpas kauniita taloja, kumpainenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, niin olivat minustakin =).

   Poista
 2. Kyllä on saaristo on kaunis! Ihanaa katsoa näitä kuvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Itsekin tykkään kovasti saaristosta (yllätys yllätys) =D.

   Poista
 3. Susta tulisi kyllä sekä kuvaustaitojesi että tekstisisällön tuottamiskykysi puolesta vaikkapa erinomainen Lonely Planet Saaristomeri -kirjan kirjoittaja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow, nyt kyllä ihan punastun... ei kai vielä sentään =D.

   Poista
 4. Kiitos näistä maisemista. Mukava lukea tekstejäsi ja katsella ihania kuviasi saaristosta. Meillä ei ole venettä, mutta käymme joka kesä saaristossa pyörillä. Rödhamnissa emme ole käyneet, joten kiitos vinkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Mutsi =). Saaristo on mitä ihaninta pyöräilymaastoa. Minäkin tapasin muutamia pyöräilijöitä matkan varrella. Onneksi meillä on saaristo.

   Poista
 5. Kiehtovan erilaista maisemaa on tuolla saaristossa.
  Ei ole sankkaa metsää.

  Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus. Saariston maisema on erilaista ja omalla tavallaan siksi niin kiehtovaa =).

   Poista
 6. Todella ihastuttava paikka, mutta taitaa olla sellainen johon pääsee vain omalla veneellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on ihana. En ole ihan varma, mutta saattaa todella olla, että sinne ei mene mikään lautta.

   Poista
 7. Ohoh, tämähän on erikoinen paikka. Täysin avoin ja ilmainen museo. Niin kaunista ja erilaista kuin täällä sisämaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rödhamn oli saaristomaisemaa ihan parhaimmillaan =).

   Poista
 8. Nyt vasta olen ehtinyt aloittelemaan lukemaan näitä teidän kesämatkan kokemuksia; siis tämä Rödhamn vaikuttaa todella käymisen arvoiselta paikalta (!!!) ja eipä ihme, että monet veneilijät sitä ovat kehuneetkin. - Kiitos matkakokemusten jakamisesta taas kerran :)

  Mukavaa viikonloppua, josta näyttää tulevan kaunis! Aavakin suuntaa merelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi =). Tämä kohde on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, joten ei muuta kuin joku kesä Aavan keula sitä kohti. Ja vesilleä lähdetään täälläkin, ilmeisesti kohteena Elisaari. Ihana viikonloppu tulossa =).

   Poista
 9. Kiitos Rödhamn-opastuksesta! Kiva näitä on lukea, vaikka ei ikimaailmassa tuonne menisikään. Kuvat jälleen kiehtovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Marle. Tällaisia nojatuolimatkojakin voi tehdä =D.

   Poista
 10. Makea paikka. Kiva kun esittelet näitä meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielellänihän minä esitelen jos vain jaksatte lukea =D.

   Poista