torstai 19. helmikuuta 2015

Pidä Saaristo Siistinä - sisältää haasteen!

Yksi venemessuilla ollut yhdistys ansaitsee ihan oman postauksen, nimittäin Pidä Saaristo Siistinä ry. Yhdistys toimii Suomen rannikko- ja järvialueella. Jokainen meistä veneilijöistä on varmasti käyttänyt heidän toimittamia palveluja. Heidän ylläpitämät PuuCeet ovat puhtaita, raikkaita ja ehjiä. He ovat toimittaneet septitankin tyhjennyspisteitä moniin paikkoihin. PSS ry järjestää myös tempauksia, joiden avulla siistitään mm. rantoja ja luontoa.
Yhdistyksen nettisivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa mm. lajittelusta veneessä, millainen on hyvä satama ja jätehuollosta siellä sekä luontoa säästävistä tuotteista. Kävimme Kipparini kanssa ostamassa ensi kesän astianpesuaineet ja hauskan tiskirätin, jossa on hyödyllisiä puhdistusvinkkejä luontoa säästävillä aineilla. Oivallinen "muistilappu" samalla kun puhdistaa veneen pintoja =).


Pidä Saaristo Siistinä ry:n osastolta löytyi myös meidän merimuumin serkku! Seillä hän odotti, että pääsisi gastiksi ensi kesänä johonkin mukavaan veneeseen. Meidän merimuumi tähystää aina veneessä aitiopaikalla kun teemme matkaa. Ja merimuumi ei olisi merimuumi ilman asianmukaisia pelastusliivejä. Palkkaamalla tämän urhean merenkulkijan gastiksi tuet samalla PSS ry:n toimintaa.


PSS:n osastolla oli myytävänä myös muita heidän ihania tuotteita. Meidän veneestä löytyy ensi kesänä myös tuollainen astiapyyhe tai pöytäliina. Varmasti se voi toimittaa tarvittaessa kumpaakin virkaa =D. Näiden tuotteiden jälleenmyyjät löydät yhdistyksen nettisivuilta täältä. Samasta paikasta voit lukea lisää myös PSS ry:n toiminnasta. Ostosten lisäksi äänestimme Kipparini kanssa tulevan kauden PSS tarran väriä. Jännittävää nähdä, mikä väri tulee valituksi.


Lopuksi vielä yksi tärkeä asia. PSS ylläpitää saariston ja järvialueiden siisteyttä ja huoltaa Roope-pisteitä neljällä huoltoaluksella. Alukset ovat palvelleet tehtävässään jo 20-30 vuoden ajan aamusta pitkälle iltaan. Jotta tätä tärkeää työtä voidaan jatkaa ja tehdä työ mahdollisimman hyvin, tarvitsee aluksia päivittää. Akuutein tarve on huoltoalukselle Saaristomerelle, jonne hankitaan ensimmäisenä uusi alus Roopen tilalle.

Tällaiset alukset ovat sen verran hintavia, että pelkästään yhdistyksen perusrahoitusken avulla sitä ei ole mahdollista rahoittaa. Ja tässä kohtaa tarvitaan nyt sitten meitä! Sinua, minua, ystäviäsi, kummiasi, siskoasi, veljeäsi, mummoa ja vaaria, siis ihan meitä kaikkia. Osallistumalla keräykseen olet mukana turvaamassa siistin ja roskista vapaan saariston ja luonnon, josta jokainen meistä, sinä, minä, ystäväsi, kummisi, siskosi, veljesi, mummosi ja vaarisi, siis ihan kaikki voinme nauttia.

Haastankin teidät kaikki ihanat lukijani mukaan tähän hyvään ja todella tärkeään keräykseen. Pidetään yhdessä saaristo siistinä.


8 kommenttia:

 1. Tosi tärkeetä huolehtia reissussakin jätteistä. Mun mielestä on ihan älytöntä nähdä roskia luonnossa. Enkä ymmärrä lainkaan autosta roskaamista. Hyvä, että näitä muistutellaan mieliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä sinun kanssasi. Monista asioista voi osan kääreistä jo jättää kotiin roskiin. Ja luontoon niitä ei jätetä ainakaan!

   Poista
 2. Tähän haasteeseen tartun ilomielin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, voitko kuvitella, mehän ollan melkein huoltoaluksen omistajia =D.

   Poista
 3. Todella tärkeä asia! Mukana ollaan

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että kirjoitit tästä! Kotoa löytyy astia- ja froteepyyhkeitä (molemmat vain paranevat vanhetessaan) sekä noita pipoja ja ihania pitkähihaisia T-paitoja, joten hylje on meillä hyvin esillä. Astianpesuaine oli uusi juttu, pitääkin testata. Moni muuten unohtaa/ei tiedä, että nimestään huolimatta PSS operoi muuallakin kuin saaristossa - muun muassa minulle rakkaalla Päijänteellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten totta. PPS:llä on todellakin monipuolisesti tarjontaa myös monilla isoilla järvialueilla. He tekevät tärkeää työtä ja sellaisessa on aina mukava olla mukana =D.

   Poista