maanantai 23. maaliskuuta 2015

Raya Diversin matkassa - Koh Haa

Yksi syy siihen, miksi valitsimme lomakohteeksemme juuri Thaimaan oli se, että takuu varman auringon ja lämmön lisäksi Thaimaasta löytyy upeat snorklaus mahdollisudet. Olimme hankkineet koko perheelle snorklausvälineet jo Suomessa, sillä halusimme käydä harjoittelemassa snorlausta uimahallissa. Onneksi kävimme, sillä minä kun laitoin putken suuhun, meinasi happi loppua saman tien =D. Vaan siitä se lähti pikku hiljaa sujumaan. Koh Lantalta löytyy useita sukellus- ja snorklausretkien järjestäjiä. Paikallisten lisäksi on myös Suomalaisia toimijoita mukana. Hinnat vaihtelevat, mutta se mitä sillä saa, siitä kannattaa ottaa selvää. Me teimme kaiken kaikkiaan kolme snorklausreissua ja niistä ensimmäisen järjesti Raya Divers. Tämä retki oli kaikista kolmesta kaikkein kallein, mutta ehdottomasti paras!


Aamu tuimaan heti puoli kahdeksalta meitä tultiin hakemaan hotellilta ja tulomme Long Beachin rantaan josta siirryimme laivaan.
Lähdimme liikkeelle sen verran isolla aluksella, että siirtyminen sinne tuli hoitaa pienemmällä veneellä. Hetken aikaa odotelimme, sillä pienemmän veneen moottori oli vetänyt josta herneen nenään, eikä siis suostunut pysymään käynnissä. Vaan konstit on monet, sano mummo kun kissalla pöytää pyyhki. Emoalukseen vain köysi kiinni ja pojat meloivat rantaan. Matkustajat kyytiin ja sitten vedettiin köyttä pitkin ison aluksen luo =).
Ja sitten matkaan kohti Koh Haa saaria. Meillä kävi retken suhteen hyvä tuuri, sillä meitä snorklaajia oli vain viisi, meidän perheen lisäksi yksi toinen suomainen pariskunta samasta hotellista. Tässä oppaamme Laura fiilistelee juniorimme kanssa. Matkan aikana käytiin päivän kulku tarkasti läpi, mitä tulisi tapahtumaan ja missä järjestyksessä. Vene ja sen eri osat esiteltiin, missä tapahtuu mitäkin. Laivalla oli heti aamusta tarjolla aamupalaa. Virvokkeita sai juoda tarpeen mukaan. Seuraavaksi Laura kertoi meille kaikki turvallisuusasiat, tutustuimme välineisiin ja katsoimme mitä kaikkia kaloja mahdollisesti nähtäisiin. Minä olin asettanut koko Thaimaan matkalle itselleni kaksi tavoitetta. Haluan nähdä pallokalan ja merikilpikonnan. Laura lupasi, että pallokaloja tulisimme näkemään monia mutta kilpikonna saattaisi olla tiukassa. Hän oli nähnyt itse sellaisen vain kerran ja oli ollut kuitenkin jo pitkään oppaana Thaimaassa.


Meidän snorklaajien lisäksi laivalla oli mukana muutama sukeltaja. Taululle laitettiin aina tietoa, minne kohtaa saariryhmää ollaan seuraavaksi menossa ja milloin tulee olla valmiina. Järjestys meni siten, että ensin lähtivät sukeltajat matkaan ja sen jälkeen oli meidän snorklaajien vuoro.
Mitä pidätte maisemasta? Minusta se oli aivan uskomaton! Vesi oli niin turkoosin sinistä, että tuli ihan sellainen tunne, kuin olisi ollut ison uima-altaa äärellä. Uskomatonta! Saaret ovat Thaimassa hieman erilaisia, tällaisia "vuoria". Tässäkin saaressa oli kutenkin pieni hiekkaranta, jossa kävin välillä korjaamassa snorkkeliani parempaan asentoon.
Paikalla oli myös muita sukeltajia ja snorklaajia. Mutta nyt veteen. Olimeme hankkineet pokkarikameraan muovikotelon vedenalla kuvaamista varten. Täytyy rehellisyyden nimissä myöntää, että kuvaaminen osoittautu melko haastavaksi. Kuvaajaa liikuttivat aallot ja kuvauskohteet eivät myöskän pysyneet paikallan, paitsi merimakkarat =D.
Meren alta löytyi mahdottoman paljon upeaa katsottavaa. Kalat loistivat erivärisinä, oli meritähtiä ja merivuokkoja. Ihastelimme upeita kalaparvia. Vesi oli todella kirkasta ja suolaista =D.
Ihastuin jotenkin ihan valtavasti näihin merimakkaroihin. Minusta ne olivat hauskoja pötkylöitä ja ennen kaikkea pysyivät kuvatessa paikoillaan =D.


Teimme päivän aikana kaikkiaan kolme snorklauskertaa, noin tunti kerrallan. Oppaamme Laura etsi innokkaasti erilaisia kalalajeja. Välillä hän sukelsi syvemmälle näyttämään, mitä kaikkea upeaa löytyi. Hänen innokkuus ja rautainen ammattitaito oli yksi asia, joka teki meidän päivästä ikimuistoisen. Jokaisen snorklauskerran jälkeen otettin kalakortti esille ja ihasteltiin, mitä kaikkea kukakin näki. Kaikkien muiden upeiden kalojen lisäksi paikalla oli myös monia pallokaloja, joten tässä vaiheessa 50% matkani tavoitteesta oli toteutunut.  Kahden snorklauskerran jälkeen oli vuorossa lounas, joka nautittiin veneellä. Ja arvatkaappa maistuiko?
Lounaan jälkeen vaihdoimme vielä kertaalleen paikkaa ja valmistauduimme kolmanteen snorklaukseen. Tässä välissä kävivät Thaimaan viranomaiset keräämässä luonnonsuojelualueen maksun. Retkien hintojen vertailun nämä maksut tekivät hieman hankalaksi. Osalla matkan järjestänistä ne kuuluivat hintaa, ja osa keräsi ne erikseen. Joten kun vertailette retkiä, muistakaa tiedustella, kuuluuko matkan hintaan kaikki retken kulut.
Ja vielä kerran veteen. 


Kolmas snorklauskerta oli jo ihan lopuillaa kun koko matkani tähtihetki koitti. Joku huusi "kilpikonna" ja silloin lähdin kauhomaan ääntä kohti. Kilpikonna oli aivan veden pinnalla happea ottamassa ja siitä hän lähti sukeltamaan kohti pohjaa. Kamera valmiiksi ja räps. Konnan alapuolella on sukeltajia, joiden kuplat tulevat alhaalta. Jos olimmekin olleet innoissamme koko reissun ajan, oli tunnelma nyt todellakin katossa! Vai pitäisikö sanoa taivaassa, sillä kattoa ei ollut päänpäällä =D. Olin asettanut kaksi tavoitetta ja molemmat toteutuivat, uskomatonta!


Yhteenvetona päivästä voisi todeta, että retki oli todella upea kokemus. Päivä meni suorastaan liian nopeasti. Koimme monia uskomattomia elämyksiä ja meistä pidettiin todella hyvää huolta. Myös snorklauskohteena Koh Haa oli meidän kaikkien mielestä paras. Täällä näimme eniten erilaisia lajeja ja vedet olivat todella kirkkaita.

Raya Diversin järjestämiä retkiä voin suositellä lämpimästi kaikille, mutta ennen kaikkea heille, jotka arvostavat turvallisuutta, suomenkieltä ja rautaista ammattitaitoa. Heidän kanssa myös ihan aloittelijankin on turvallista päästä snorklauksen ihanaan maailmaan mukaan. Lisää tietoa heidän toiminnasta Koh Lantalla ja mm. retkiaikatauluista pääset lukemaan täältä.21 kommenttia:

 1. Upeat maisemat ja ihanat siniset sävyt! Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla. Värit olivat aivan uskomattomat siellä. Ihanaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Upeasti maisemat ja varmasti mahtava kokemus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, molemmat olivat varsin ikimuistoiset =).

   Poista
 3. Onpa ihana paikka ja upeita kuvia olet taas kerran ottanut. Tuo viimeinen kilpparikuva on kyllä kaikin puolin super-otos ja lisäksi sula liittää siihen ihania muistoja - olen niin iloinen puolestasi että sait tuollaisenkin hetken napattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito =). Ja kaikkein huvittavinta on, että tuo kilpikonnakuva on ihan puhdas vahinko otos. Tilanne tuli eteen niin nopeasti, että en ennättänyt muuta kuin laittaa kameran päälle ja räps. Voit arvata miten onnellinen olin kun se onnistui edes tuon verran =D.

   Poista
 4. On kyllä aivan henkeäsalpaavat maisemat ja merimakkarat ja siniset meritähdet, mieletöntä. Ihania kuvia, kiitos näitä oli ilo katsella. <3

  VastaaPoista
 5. Hienoja kuvia. Meillä on aukko sivistyksessä, emme ole koskaan käyneet Thaimaassa. Kilpparit on mun suosikkeja meren alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli. Nyt sitten vain aukkoa täyttämään ja matkaa tilaamaan. Tuolla on upeat sukellusmahdollisuudet, monia paikkoja mistä valita =).

   Poista
 6. Voi että nyt iski Thaimaa-ikävä! On siellä vaan niin kaunista ja nämä sinun kuvat ovat todella upeita. Tuota viimeistä huippuotosta ei voi kyllä tarpeeksi ylistää. Ihan täysosuma :) Mahtavaa, että näitte kilpparin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina =). Ja kuten Merenneidolle tuolla jo kommentoin, niin tuo viimeinen kuva oli aivan täysi vahinko. Tilanne tuli ja meni ihan muutamassa sekunnissa ohi =D.

   Poista
 7. Upeita sinisiä tunnelmia. Hyvät kuvat!

  VastaaPoista
 8. Kaikki kiva loppuu aikanaan, kuten lomat. Onneksi valokuvat on keksitty, ja eritoten digikuvat :) Niiden avulla pääsee yhä uudestaan loman tunnelmiin. Ja kertakaikkiaan upea loma teillä tuntui ollleen, ainakin mitä kuviin on uskomista.
  Todella kivoja kuvia (katselin nyt myös edellisen postauksenkin). Snorklaus kuulostaa kivalta, mutta taitaa olla aika vaikeeta.. Moni ystävänikin on siihen hurahtanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Snorklaus on itseasiassa mukavaa ja suhteellisen helppoa. Laitoin vielä kelluntaliivin päällä, joten siinä oli kiva lillua aaloissa ja ihastella vedenalaista maailmaa. Kokeile ihmeessä jos joskut tulee tilaisuus =).

   Poista
 9. Ihana turkoosi meri <3 siihen ei vaan kyllästy koskaan!

  Huikea tuo viimeinen kilpikonna-otoskin. Eläinten kuvaamisessa saa kyllä kameraa laulattaa, ehkä pari hyvää otosta löytyy sitten, jos onnea vain on. :D Me bongattiin vuosia sitten Mauritiuksella reissatessa merikilpikonna ihan veneen vierestä, mutta tietenkään ei ollut kamera käsissä sillä hetkellä. Luonnonvaraisista delfiineistä sentään tuli yksi onnistunut otos äitidelfiinistä ja pikkuisesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vedenneito =). Tuo otos oli niin puhdas vahinko kuin vain voi olla. Olin onneni seitsemännessä taivaassa kun se onnistui edes tuon verran =).

   Poista
 10. Mahtavat maisemat ja tuo meri on niin upean sävyinen!
  Teillä oli hieno päivä ja tosiaan sokerina pohjalla, kilpikonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki. Kilpikonna oli koko reissun tähtihetki =).

   Poista
 11. Mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää. Upeita värejä veden alla.

  VastaaPoista