keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Millaista säätä on luvassa?

Mikää asia ei varmastikkaan puhuta ihmisiä niin paljoa kuin sää. Tai ainakin sää on TOP3 listalla suosituimmissa puheenaiheissa. Säästä saa asiaa helposti aikaiseksi jopa tuntemattoman ihmisen kanssa. On mukavaa pohtia, että millaista säätä "se" on luvannut? Tai että "kylläpä tänään on kylmä ja tuulinen sää". Tai "voi miten ihana auringonpaiste ja lämpö tänään onkaan".


Tänä kesänä ollaan taas todellu ihan konkreettisesti, että sää voi samaan vuodenaikaan vaihdella täällä Suomessa melkoisesti. On lämpimiä keväitä ja kesän alkuja ja sitten vähän viileämpiä. On leutoja ja vähälumisia talvia ja välillä lunta tulee ettei tiedä minne sitä lykkäisi.
Moni kokee vielä niin, että liika tuuli ja vesisade ovat huono sää. Itse yritän asennoitua siten, että sää on asia, jolle ei kerta kaikkiaan pieni ihminen voi mitään, vaan sen mukaan on mentävä millainen sää minäkin päivänä on. Rakastan aurinkoa, voin myötää sen avoimesti ja mikä sen ihanampaa, kuin köllötellä lämpimässä auringon paisteessa. Mutta toisaalta, luonto tarvitsee vettä pysyäkseen elossa ja vihreänä, joten sitäkin tarvitaan. Sadesäällä ilman on happirikas ja raikas. Ei muuta kuin kunnon sadevehkeet päälle, kumisaappaat jalkaan ja ulos! Itse nautin, kun saan saappaat jalassa kävellä reilusti lätäkköön, eikä tarvitse pelätä, että jalat kastuvat (tiedän, minussa asuu pieni lapsi =D). Ne kunnon sadevehkeet ovat vielä kaupassa =D. Totuuden nimissä pitää kyllä tunnustaa, että on se mieli vaan jotenkin aina ilosiempi kun aurinko paistaa.
Veneilijän kannalta sääilmiöistä oleellisin on tuuli. Me moottoriveneilijät emme tarvitse sitä juuri lainakaan, mutta purjeveneilijöille se on tuiki tärkeä asia. Mutta heillekkään liian kova tuuli ei ole mieluisa. Siksi säätä ja varsinkin tuulia tulee seurattua monista eri lähteistä. Mikä on tilanne nyt ja mikä on ennuste tulevasta säästä. Meidän venekunta seuraa sää ja tuuli ennusteita mm. Forecan veneilysää sivulta ja veneilusää sivulta, saderintamien kulkua Forecan sadetutkasta. Tämän hetkinen tilanne on kiva tarkistaa Helsinki Testbedistä, josta näkee sekä sateen että tuulen tämän hetkisen voimakkuuden ja suunnan. Jos teillä lukijoilla on antaa lisää vinkkejä hyvistä sääsivustoista, jakakaa vinkit ihmeessä meille muille =). Viime kesänä lomareissulla jumituimme Pärnuseen viikoksi, koska tuulet nousivat liian kovaksi. Vaan Pärnu ei ollut ollenkaan huono paikka jumittaa. Siellä oli paljon nähtävää ja koettavaa. Tämä konkretisoi sen, että kun liikutaan veneellä, ei reittisuunnitelmaa kannattana naulata exceliin tarkasti, vaan on edettävä sen mukaan, miten sää sallii.
Vanhakansa on ennustanut tulevia kesiä ja talvia luonnosta. Milloin sen kertoo pihlajan marjat puussa tai pajonko on lunta ja onko niitä yhtä aikaa siinä pihlajassa =D. Tulevaa kesää on ennustettu jopa sammakon loikan pituudella. Myös siitä, millainen kesäilta sattuu olemaan, on ennustettu mitä se enteilee seuraavalle päivälle. Jos haarapääskyt lentävät vettäpitkin, on tulossa sadetta. Sää on siis kiehtunut ihmisiä kautta aikojen.
Tämän postausken kuva on otettu hyvässä säässä. Itseasiassa tajusin, että minun tulee todella harvoin kuvattua huonolla säällä. Voisikin ottaa tänä kesänä tavoitteeksi harjoitella sateen kuvaamista. Sateen jälkeen on ollut monesti mukava kuvailla. Silloin on luonnon pisaroita kasveissa kauniisti. Millaisia tunteita sää herättää teissä? Tuleeko säätä seurattua ja jos tulee, niin millaisista tietolähteistä? Tällä viikolla näyttää siltä, että vihdoin ollaan saatu kesäsäätä =D.

19 kommenttia:

 1. Armastus varsinkin seuraa säätä. Katsele jopa nyt meidän syyskuunlopun lomareissun tämän hetkisiä sääennusteita :). Sateella tulee niin harvoin kuvattua. Lähinnä säälin kameraa, pitäisi olla kunnon suoja, ettei se kastu. Mökillä kyllä tulee kuvattua terassilla sadetta. Itse asiassa mulla on jonkin verran erilaisia sadekuvia. Niistähän voisi tehdäkkin postauksen.

  Noi sun kuvat on niin ihania. Oletko kuvannut ne missä? Toi punainen rakennus on aivan saman näköinen kuin yksi meidän kanoottiretkien varrella oleva rakennus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset CurryKaneli =). Sadepostaus olisikin ihana idea! Nämä kuvat on Inkoon saaristosta kun tullaan Gölisnäsistä juhannuksen vietosta. Saattaa olla sulle tuttuja maisemia =).

   Poista
  2. Niinpä vähän ajattelinkin, että voisi olla "meiltä" päin. Oi niin odotan ensi viikkoa ja toivon, että kelit ovat hyvät, jotta pääsisi melomaan.

   Poista
 2. Näinhän se on. Säälle ei voi mitään. Pitää vaan laittaa oikeat varusteet päälle. Myönnän, että hienolla säällä on mukavampi mennä ulos. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan siis hengenheimolaisia =D. Minäkin menen mielummin kauniilla säällä ulos. Silloin tuntuu, että on suorastaan synti olla sisällä =D.

   Poista
 3. Säätähän sitä täälläkin seurataan, kun näyttää siltä, ettei se kunnollisessa muodossa tänä kesänä niin välttämättä ilmene =D. Hienoja meritunnelmia ja jopa auringonpaistetta, kuten muuten tällä hetkellä täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset JPK. Täälläkin paistaa tänään ja lämpimästi. Meinasin sanoa että kuumasti, mutta en sano, tätä on odotettu =D.

   Poista
 4. Sään mukaan pukeutumisella tarkenee eikä kastu, näin se on. Korvessa ollessa satoi ja oli kylmä melkein joka päivä, mutta ulkona viihdyin.
  Kylmä kun on, se hyvä puoli on ettei hikoiluta. Jos kuumat helteet tulisi niin sitä joutuisi valittaan kuumuutta...;-))

  Mukavia merellisiä kuva tunnelmia.

  Perjantaina olisi tarkoitus lähteä merelle. Onneksi on kesän lämpimin päivä Hesan seutuvilla. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Liplatus! Se on juuri näin kun kirjoitit, sää on puhtaasti pukeutumiskysymys =). Mukavaa merireissua teille viikonloppuna!

   Poista
 5. Totta:) Säällle ei mitään voi, ja pidän myös sateesta. Koiran kanssa väliillä harmittaa, kun sen saa aina pestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli aikanaan valkoinen koira. Sade ja kurasäällä tiedät mitä se oli =D.

   Poista
 6. Olitpa taas koonnut mielenkiintoisen "paketin".
  Ostin vähän aikaa sittenLea Saukkosen kirjan :Suomalainen sää, ilmastonmuutos ja aari-ilmiöt. Mielenkiintoista luettavaa.
  Meillä kun mies kilpapurjehtii ja mie makrokuvaan, niin toinen toivoo tuulta ja toinen tyyntä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Vikki =). Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Minä muistelen, että minulla olisi jossain kanssa Saukkosen teos, joku sääkirja tms. Pitääkin kaivaa se esiin =). Olen joskus yrittänyt ymmärtää erilaisia pilviä, mutta en ole päässyt niiden sielunelämästä kiinni =D.

   Poista
 7. Hienot kuvat taas sinulla.
  Minulle kesä on vihreä luonto, oli sitten pilvistä, poutaa tai täysaurinkoa. Ihan koko päivän sade ei tietenkään ole kivaa, mutta ei sekään koko maata kaada. En mene silloin ulos :) Minusta on tylsää kuultavaa, kun ihmiset, jotkut, narisee sen aurinkoisen ja varsinkin helteisen kesän perään. Tällainenkin kesä on ihan kiva, etenkin kun en enää voi maata auringossa, eihän se ole edes terveellistäkään. Ja lenkkeilläkin jaksaa paremmin hiukka viileemmässä säässä. Ei silti tartte palella kuten talvikoleudessa eikä pukeutua niin paksusti. Tosin mä asun rannikolla, jossa ei ole niiin paljon satanut kuin koko maassa yleisesti, joten minulla on ihan mukava kokemus kesäkuusta. Eli, en oikein seuraa säätiedotuksia, otan vastaan sen mitä ylhäältä annetaan. Ikkunasta näen millainen sää kulloinkin on... helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa ihan siltä, että otat sääasiat rennolla otteella, niin pitääkin =). Ja kun se narina ei auta, se ei sitä säätä muuta =D.

   Poista
 8. Kyllä se kesässä on parasta oikein hurja ukonilma ja kun vettä sataa kun Esterin hm..... jääkön nyt sanomatta. Valo ja värit ja luonto yleensä. Kuumat kesäpäivät ei ole mua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sääilmiöt ovat myös todella eksoottisia ja kaunista katsottavaa. Kuin vaan saa katsella ukonilmaa jostain turvallisesta paikasta =).

   Poista
 9. Upeita kuvia! Sade on ihan kodikastakin ja on kivaa kun sade ropisee kattoon. Mutta silloin kun sade jatkuu viikko tolkulla, niin alkaa ärsyttämään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tiia =). Samaa mieltä, että sadekin on ihana kunhan vaan ei jatku liian monta tuntia =D. Se raikastaa ilmaa paljon ja tuo hyviä tuoksija esiin.

   Poista