tiistai 19. elokuuta 2014

Kaupungilla Pärnussa

Jatketaan jälleen postaussarjaa meidän kesälomareissusta. Kuten jo aikaisemmin totesin Haapsalussa, että pidän siellä kaupungin "rosoisuudesta", sama pätee myös Pärnuuseen. Kaupungista löytyy vanhaa ja kaunista kuin myös uutta ja modernia. Talot ovat värikkäitä ja pihat vihreitä.


Pärnujoesta lähtee pieni haara, jonka varrella on paikallisilla venepaikkoja. 


Tässä yksi Pärnun monista Spa kylpylä hotelleista Viiking. Pääset tutustumaan Viikingiin lisää täältä.


Joen sivuhaara päättyy suihkulähteeseen.
Keskustasta löytyi vilkas kävelykatu, jonka varrella oli jos jonkin laista putiikkia, kahvilaa ja terassia. Valinnan varaa löytyi vaikka millä mitalla.


Tämä herra tässä on Johann Voldemar Janssen, Virolainen journalisti ja runoilija. Hän johti Pärnu Postimees lehteä vuosina 1857-1886. Hän käytti lehden ensimmäisessä numerossa alkusanoina ensi kertaa viron kansasta nimistystä "eesti rahvas" totutun "maan kansa" (maarahvas) sijaan. Jannsen edisti myös vanhojen virolaisten kansanlauluen ja tapojen herättämistä henkiin.
Kuten kävelykaduilla yleensäkin, täälläkin pääsi kuuntelemaan kaunista musiikkia.
Tässä jälleen näytillä tarkoittamaani "rosoisuutta" joka viehättää minua kovasti. Minusta siinä näkyy kivasti eletty elämä ja nykyhetki yhdessä.
Mitä sanotte? Eikö olekkin kauniita muotoja ja värejä? Itse olin ihan kuin Liisa ihmemaassa. Kävelin kamerani kanssa huuli pyöreänä, ihastelin ja huokailin. Näitä maisemia olisi voinut katsella vaikka kuinka kauan.

Pärnun linja-autoasema.


Aivan keskustan tuntumasta löytyy ostoskeskus Port Artur. Ostoskeskuksen yhteydessä on useampi rakennus ja sieltä löytää kaiken mitä tarvitsee. Me olemme Kipparin kanssa etsineet pitkään kangasta uusin verhoihin veneeseen. Ja täältä se kangas sitten löytyi! Tietenkään ei ollut mittoja mukana, joten jouduimme ostamaan kangasta "tarpeeksi" jotta kaikkiin veneen ikkunoihin saadaan samanlaiset verhot. Luulen, että sitä tuli sen verran reilusti, että kankaasta voi inspiroida kaikenlaista muutakin kivaa veneeseen =D. Viimeksi ostin "tarpeeksi" kangasta pöytäliinaan ja samasta kankaasta tuli tehtyä wc-paperirulla teline (kolmelle rullalle), kaksi pyykki pussia ja pokkarin kannet.
Vieressä oli myös kauppahalli, josta löytyi monenlaisia herkkuja. Se täytyy kyllä sanoa, että Eestiläiset ymmärtävät hyvän ruoan päälle todella. Ruokakaupoissa tuli oikein valinnan vaikeus, kun kaikkea ihanaa olisi ollut mukava ostaa ja maistella.
Kauppakeskuksen edessä oli pieniä kojuja, joissa myytiin mm. erilaisia käsitöitä ja vanhoja kirjoja. Mietin mielessäni, että mitä jos tulee ukkoskuuro? Ne kun nousevat melko nopeasti. Saatta silloin olla myyjällä kiire saada kirja sateensujaan =D.

Tammikuussa 2005 myrskytuuli ja tulva aiheutti Pärnun kaupungille mittavat vahingot. Tässä kuvassa tuo edessä oleva "keppi" kertoo, kuinka korkalla vesi tuolloin kävi. Se oli illan aikana ollut lähes 175 senttiä normaalin tason yläpulella ja tästä syystä osa asukkaista jouduttiin evakoimaan kodeistaan. Tämä silta sijaitse aivan venesataman läheisyydessä.


Pärnussa on paljon kauniita puistoja ja vihreyttä ympärillä. Näiden puiden varjossa oli välillä mukava vilvoitella, sen verran kuumat päivät sattuivat meidän lomalle. Toisaalta, juuri sitä lämpöä lähdimme Eestin puolelta hakemaan =D.
Pärnu on kaupunki, jossa ehdottomasti kannattaa vietää aikaa ja katsella ympärille rauhassa. Meillä meni täällä viikko ihan mukavasti. Aivan niin montaa päivää ei ollut tarkoitus täällä viipyä, mutta tuulien herra oli sitä mieltä, että merelle ei ollut asiaa, joten odottelimme tuulien tyyntymistä. Ja mikäpä sitä on tuulia pidellä tällaisessa ympäristössä =).
20 kommenttia:

 1. Komealta ja idylliseltä sitä sielläkin näyttää. Ja kuten tuossa jo sanoitkin, vanha aika ja nykyhetki jotenkin sovinnossa keskenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkäsin paikasta kovasti =).

   Poista
 2. Sinun loppukaneettiin viitaten, oli hyvä että "jumiuduitte" Pärnuun, eikä johonkin ihan pieneen paikkaan, jossa viikko olis ollut pitkä aika.
  Näkee, että käytit aikasi hyvin, eli annoit kameran laulaa, ja sait ihania kuvia muistoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa ajattelin tuolloin ihan samaa, että onneksi jumittiin Pärnuseen. Oli paikkoja mitä katsella, saatiin olla rannalla ja käytiin vesipuistossakin. Tekemista kyllä piisasi hyvin. Pienemmässä paikassa olisi voitu tulla "pitkiin täihin" =).

   Poista
 3. Pärnu on näköjään todella viehättävä kaupunki. Empä enään yhtään ihmettele, että monet matkustavat useasti sinne lomalle. Järkyttävän korkealla se vesi on ollut silloin. Ne uutiskuvat jota näytettiin silloin, näyttivät todella lohduttomilta, mutta ei siitä ihan tarkkaa kuvaa saanut miten paha tilanne on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupinki on ihana. Samaa mietin kanssa, että tosi korkealla vesi on ollut. Ei pysty kuvittelemaan, miltä silloin on näyttänyt.

   Poista
 4. Vaikuttaa hurmaavalle tuo kaupunki väreineen ja monimuoisuuksineen... ja siellä tosiaan on ihanasti sellaista vähän rosoista rappioromantiikkaakin. Hienot poiminnat olet tehnyt otoksistasi. Niitä taisi tulla tästäkin kohteesta aika paljon? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Pärnusta taisi olla eniten kuvia, olimmehan siellä kaikkein pisimmän ajan =D. Ihan koko aikaa en onneksi kulkenut kamera kainalossa.

   Poista
 5. Ihastuttavia kuvia! Pärnu on kyllä ihana, pieni kaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna, kaupunki on todella viehättävä =).

   Poista
 6. Tuli ihan iso ikävä Pärnuun!
  Vuokrasimme viimeeksi pyörät ja ajelimme siellä edestakaisin. Oli ihana ajella niillä kaikilla pikkukujilla.
  Kiitos taas tästä muistojen elvyttämisestä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Vikki, mukavaa jos sain verestää muistojasi =D.

   Poista
 7. En ole koskaan käynyt mutta käyhän se tutustuminen näinkin. Hyvä, että jäitte jumiin sillä mikä loma se sellainen on missä juostaan äkkiä paikat läpi ja nokka kohti uusia seutuja. Joskus ihmetellyt ihmisten lomia kun reissaavat polvet vaahdossa ympäri suomenmaata kauhealla kiireellä. Mitä useampi kaupunki sitä parempi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi siitä, että paikkoihin kannattaa tutustua. Ja meidän venekunta kyllä tykkää katsella ympärilleen (kuten ehkä kuvien määrästä saata arvata =D). Kuulun laiturilla eräästä rouvasta joka ei ollut astunut Haapsalussa jalallaankaan maihin, vaan illalla tulleet satamaan ja aamulla aikaisin jatkaneet matkaa. Näitä me kutsumme mailienmetsästäjiksi =D. En ymmärrä mitä järkeä tuossa on, sillä Eestissä ei ole merellä edes juurikaan mitään nähtävää.

   Poista
 8. Enpä ole minäkään koskaan käynyt, mutta aivan varmasti vielä joskus lähden viipymään, enkä vain käymään ;)
  Aivan ihastuttavan ja monipuolisen kuvakollaasin olit iloksemme koonnut, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku! Pärnuta voin lämpimästi suositella, on kiva paikka =).

   Poista
 9. Kiitos kivasta kierroksesta Pärnussa. En ole siellä koskaan käynyt, mutta tutustumisen arvoinen paikka tuo on. Hienoja kuvia jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia! Pärnu on ehdottomasti visiitin arvoinen paikka, vaikka ihan mennä hemmottelu lomalle niihin kylpylöihin =).

   Poista