maanantai 18. elokuuta 2014

Kuvauskurssilla Nuuksiossa luontoa etsimässä

Ennenkuin jatkamme kesälomamme parissa, kerron teille tässä välissä ihan verekseltään, mitä kivaa tein eilen sunnuntaina. Osallistuin nimittäin valokuvauskurssille. Kurssin aiheena oli "Löydä luontosi" ja kurssipaikkana Suomen luontokeskus Haltia Nuuksiossa. Kouluttajina toimivat vahvat valokuvaamisen ammattilaiset, Pekka Punkari ja myös näyttelijänä tunnettu Laura Malmivaara. Tykkään kuvailla paljon luonnossa, joten tämä kurssihan oli kuin järjestetty ihan minua varten!


Aamupäivän aikana tutustuimme Pekan johdolla kameran asetuksiin ja mistä ne oikein kamerasta löytyisi. Saimme oppia valkotasapainosta, syväterävyydestä, valotusajasta ja ISO arvoista. Kuinka niitä käytetään missäkin kuvaustilanteessa. Kun asetukset olivat kurssilaisten kameroissa kunnossa, jatkoi Laura aiheella henkilökuvaus ja luonnon valo. Iselle ainakin tuli monia ahaa elämyksiä siitä, että aina ei todellakaan tarvita studio olosuhteita, vaan ihan luonnon omassa studiossa onnistuu ottamaan hyviä henkilökuvia. Kunhan vain tietää niksit. Aamupäivän luoentojen jälkeen söimme maittavan lounaan ja lähdimme Nuuksion upeaan maastoon harjoittelemaan juuri saatua oppeja ihan käytäntöön. Ilmojen herra oli meille suosiollinen, aurinko paistoi ja ilma oli lämmin.
Pienen kävelymatkan jälkeen löytyi ensimmäinen "valopilkku" jossa oli hyvä ottaa kuvia. Laura kertasi meille asioita ja sitten saimme harjoitella kuvaamista. Ja kukapa muu pääsi kuvattavaksi kuin Laura itse! Melkein viisikymmentä innokasta oppilasta räpsi kuvia =D.


Jatkoimme matkaa ja kuvailimme samalla kaikkea mitä ympärillä luonto meille tarjosi. Ja se tarjosikin todella paljon.
Seuraavalla "rastilla" luonnon tarjonta vain syveni ihan konkreettisesi, sillä saimme Pekan opastuksella syventyä macrokuvauksen maailmaan. Sehän on sellainen maailma, että siinä pitää kuvaajan heittäytyä ihan konkreettisesti maahan, jotta pääsee lähelle tuota pientä ihmeellistä maailmaa.


Tässä minun yritelmiä macrokuvauksesta.
Minulla on ollut haasteita saada omalla macrollani enemmän syväterävyyttä kuviin ja niinpä päätin käyttää tilaisuuttani hyväksi ja kysyä Pekalta neuvoja, mikä menee pieleen. Tulimme yhdessä siihen tulokseen, että en vain ole uskaltanut ottaa tarpeeksi suurta aukkoa käyttöön (vai oliko se pientä, hitsit, miten päin ne numerot ja aukot nyt menikään???).  Alimmainen kuva oli jo huomattavasti isommalta alalta terävä, kun vain uskalsin säätää =D.
Tässä kohdassa metsää ihastelimme kurssilaisten kanssa yhdessä luonnon valoja, varjoja ja värejä.
Samalla testailin hieman rajaamista ja sitä kuinka rajaamalla kuvaa voidaan saada sanoma ihan erilaiseksi. Rajauksella voidaan vaikuttaa siihen, mitä halutaan, että katsoja näkeen kuvassa. Eikö tulekkin valo nätisti lehden läpi? Ja huomaatteko, syksyn värejä alkaa olla ilmassa (saattaa toki myös johtua helteiden aiheuttamasta kuumuudesta =D).


Tässä vielä valon leikkiä kalliokielon lehdillä.
Seuraavalla "kuvausrastilla" perehdyimme tämän eksoottisen linnun ja Pekan opastuksella liikkuvan kohteen kuvaamiseen. Siinä on eroa, liikkuuko kohde vaakasuunnassa vai tuleeko kohti, mitä asetuiksia kannattaa valita kamerasta käyttöön. Tämä lintu lenteli ahkerasti meidän kurssilaisten edessä, eikä ollut ollenkaan niin arka kuin linnut metässä yleensä =D.


Tämän komean juoksevan "hirven" kanssa harjoittelimme sitä, että saisimme kohteen pysymään terävänä ja itse tausta jäisi epätarkaksi. Ei ollut ihan helpoimmasta päästä tämä rasti minulle, vielä pitää harjoitella. Mutta ehdottomasti mielenkiintoinen juttu.
Seuraavaksi saavuimme kodalle, josta Lauran opastuksella löytyi lähes täydellinen luonnovalo henkilökuvaukseen. Sain kurssilla vinkkiä, että nimenomaan porttikongit ovat oivallinen henkilökuvaus paikka. Siellä valo tiivistyy ja tummat reunat tuleva kuvaan automaattisesti ilman kuvan jälkikäsittelyä.


Laura ohjeisti myös, että sivuvalo tuo kasvoihin muotoa ja myötävalo hehkua. Molemmat ovat vallankin meille naisille kovin tärkeitä asioita =). Myös se, että kasvoja kuvaa hieman ylhäältä päin, ne näyttävät paremmilta. Kuvakulmalla on siis merkitystä.


Tällaista jälkeä syntyi minulta. Kiitos Niina, että sain käyttää kuvaasi tässä postauksessa! Olen aina hieman pelännyt kuvata ihmisiä, mutta nyt täytyy sanoa, että innostuin. Tätä pitää kokeilla jakossakin, kun se ei ollutkaan ihan tähtitiedettä =D.


Kodan katto inspiroi minua =D.


Jatkomme matkaa näköalatasanteelle. Kävelimme kuvauskierroksella Nuuksion Maahisen kierroksen. Maasto oli helppo kulkuinen ja sitä voi suositella jopa liikuntarajoitteisille.


Tässä elettyä puun elämää.


Näkymiä näköalatasanteelta.


Onnistuneen päivän jälkeen olen todella kiitoksen velkaa monille tahoille. Kiitos Luontokeskus Haltialle mukavista kurssipuitteista ja maittavasta lounaasta. Kiitos Rajala Proshop upeasta kurssista. Kiitos kaikki kurssilaiset antoisista yhteisistä hetkistä ja ennen kaikkea suurimmat kiitokset menevät Lauralle ja Pekalle. Te teitte päivästä unohtumattoman! Paljon tuli lisää oppia millä jatkaa harjoittelua itse eteenpäin. Tämän kaltaisia kursseja voin suositella lämpimästi kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille.

17 kommenttia:

 1. Varmasti oli hyödyllinen kurssi, tulee perusteet haltuun. Harjoittelu tekee mestarin! :) En ole kun kerran tuota pysäytyskuvaa yrittänyt kun kuvasin ralliautoja...pitääkin harjoitella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi oli tosi hyvä. Osa oli jo tuttua asiaa, mutta niistäkin tulee joka kerta uusia ulottuvuuksia esille. Ja mahtavaa on myös tavata kursseilla muita valokuvausta harrastavia henkilöitä. Ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tuota liikkuvan kohteen kuvausta, se oli tosi hauskaa =).

   Poista
 2. Helt underbara bilder!
  Roligt att få gå på kurs och lära sig mera om kameran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan kovasti! Kurssi oli todella antoisa ja uutta tuli opittua paljon =).

   Poista
 3. Kuulostaa mukavalta kurssilta. Valokuvaus on hieno laji, koska aina oppii uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi oli todella ihana ja antoi paljon uutta tietoa ja oppia. Kuvausintoa ei ole puuttunut aikaisemminkaan, mutta nyt on roppa kaupalla lisää =).

   Poista
 4. Voi että, tuollainen kurssi tekisi hyvää meikäläisellekin! Hienoja kuvia olet ottanut. Tykkään tuosta viimeisestä kaikkein eniten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, piti ihan mennä katsomaan, että mikäs se viimeinen kuva olikaan =D. Kurssi oli ihan super ja voin todella lämpimästi suositella Pekka Punkaria ja Laura Malmivaaraa kouluttajina. Osaavat kertoa asioista niin, että "tällainen blondikin" sen ymmärtää =).

   Poista
 5. Aluksi ne meinaa mennä sekaisin nuo aukon suurudet. Pieni kun on suurta ja suuri on pientä. Makroilu laittaa aukon säätämisen ihan uudelle tasolle ja parhaiten pääsee jyvälle kun ottaa makromoodilla jokusen kuvan ja tutkii mitä aukko automaatti on käyttänyt. Yleensä se on jossain ysin tienoilla. Siihen kun nostaa aukko arvoa jonnekin neljäntoista nurkille alkaa syväterävyyttä jo riittää. Kokeilemalla oppii. Tuohon henkilökuvaan lisään vielä, että myös sääntöjä rikkomalla eli vastavaloon voi saada hienoja henkilökuvia. Hiuksissa saattaa olla pientä puhkipalamista mutta muuten ihan ok. 1/60s suljin ajalla ja pienellä heilautuksella saa aika kivoja kuviaa jotka korostaa liikettä. Hyvä kun olet tyytyväinen kurssiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on just niin, että kyllä tässä blondi joutuu moneen kertaan miettimään noita lukuja ja suuruksia =). Haluan kuitenkin oppia ne niin, että asiat tulisivat selkärangasta kuvaustilanteessa, helpottaisi kummasti elämää =D. Kiitos hyvistä vinkeistä, pitääkin tehdä tuo makromoodi kokeilu ja katsella mitä sen kautta opin.

   Poista
 6. Hieno ja mielenkiintoinen kurssi, joka olisi kyllä meikäläisellekin tarpeen.
  Mikä kurssi eli kenen järjestämä tämä oli? Oliko päivänkestevä vai vieläkö teillä on jälkipuintia "luokkahuoneessa"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi kesti yhden päiväm 9-15 ja Rajala ProShopin kautta sinne pääsi. Kannattaa kurkkia heidän kurssi tarjontaa, sillä erilaisia kursseja järjestetään koko ajan. Kaksi hyvää kouluttajaa, lounas ja kuvausharjoituksia luonnossa ja maksoi vain 59 euroa! Minusta oli joka sentin arvoinen. Jälkipuinti pidettiin lopuksi luonnossa =).

   Poista
  2. Kiitos vinkistä. En ollut tiennytkään, että Rajala järkkää kursseja, mutta itseasiassa hyvin loogista.

   Poista
 7. Upeita kuvia ja varmasti mahtava päivä! Tulisi tarpeeseen tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos NJ! Päivä oli oikeasti mahtava. Sinulla on todella kauniita kuvia, mutta kursseillekin kannattaa osallistua, sillä sieltä saa aina lisää vinkkejä ja tapaa muita valokuvaamisesta kiinnotuneita harrastajia =).

   Poista
 8. Nuuksio inspiroi - hienoja kuvia... Nuo kuvat kodan katosta pistivät todella miettimään misatä ne on otettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =). Paikka on todella hieno ja inspiroiva ja olihan meillä hyvät opettajat mukana =D.

   Poista