maanantai 28. syyskuuta 2015

Utön kirkko - Bönehuset ja hautausmaa

Utön majakassa olevan kirkon lisäksi saarelta löytyy myös toinen kirkko - Bönehuset. Tämä kirkko rakennettiin ikääntyviä ihmisiä silmällä pitäen. Saarella asuvien vanhempien asukkaiden oli vaikeaa kiivetä majakan kirkon kolmanteen kerrokseen. Uuden kirkon myötä heidän oli helpompi osallistua jumalanpalvelukseen.

Kirkko rakennettiin kivestä 1909 talkoovoimin. Kirkon vieressä kohoaa Fåfberget kallio, jolla ovat sijainneet aikaisemmin kylän tuulimyllyt. Tänä päivänä tuulimyllyjen tilalla on puolustusvoimien valvontatorni.
Kirkko oli sisältä aivan viehättävä ja kaunis. Kirkon alttari on itään päin ja alttaritauluna on ikkuna, josta näkyy kaunis luonnon tarjoama taideteos. Näkymä on merelle, josta myrskyisinä päivinä voi nähdä, kun meri vaahtoaa karikoiden yllä. Utön ympärillä olevat karikot ovat olleet monelle veneelle kohtalokkaita. Yksi kohtalonsa kohdanneista aluksista oli amerikkalainen rahtialus Park Victory, joka haaksirikkoitui jouluyönä 1947.


Laivasta pelastuneet viettivät joulun utöläisten kodeissa. Tämä murheellinen tapahtuma vaati uhrikseen 10 hukkunutta. Onnettomuuden muistoksi löytyy Bönehusetin alttarilta kymmenhaarainen kynttilänjalka.


Kymmeneen kynttilänjalassa olevaan ristiin on kaiverrettu onnettomuudessa hukkuneiden merimiesten nimet. Kirkon seinältä löytyy Yhdysvaltain suurlähetystön lähettämä kiitoskirje utöläisten ponnisteluista onnettomuuden uhrien auttamiseksi.


Kun katsoo kirkon ovesta ulos, näkee majakan.
Kun kulkee Bönehusetilta edelleen itään, pääsee Utön isoimmalle niitylle, Österängille. Niitty on ollut aikaisemmin merenlahti, josta johtuen sen pohjoisimmat osat ovat edelleen usein veden peittämiä. Aikoinaan niittyä on käytetty lehmien laidunmaana. Saarella on ollut yli kaksikymmentä lehmää. Ollaanpa aikaan käyty jopa Jurmosta niittämässä täältä heinää karjalle.
Niityltä löytyy myös Utön hautausmaa. Tämä kauniilla ankkureilla koristellun portin läpi pääsee sisään kiviaidalla ympäröityyn hautausmaahan. Vaikka Utöllä on pitkä historia, on hautoja melko vähän. Asialle löytyy selitys. Tämä hautausmaa vihittiin käyttöön 1962. Sitä ennen on Utöläiset haudattu pääsääntöisesti Jurmoon. Jotta hautausmaa saatiin aikaiseksi, oli kaikki sen hiekka tuotava saarelle proomuilla.Hautausmaan portteja vastapäätä löytyy meren uhrien muistoksi pystytetty muistomerkki. Sen on suunnitellut FM Gösta Bergman. Muistomerkki esittää spriipurjetta, jota koristaa luotsiveneen purjeen punainen raita.


Niityllä, hautausmaan ulkopuolella, sijaitsee metalliketjulla aidattu yksinäinen hauta. Haudassa lepää Saksan keirarillisen laivaston matruusi Buchwald. Hänen ruumis löytyi rantaan huuhtoutuneena 16.12.1916.
Kirkko ja hautausmaa olivat upeita paikkoja vierailla ja hiljentyä ajattelemaan monia edesmenneitä ystäviä ja sukulaisia. Meren läheisyys antaa jotenkin rauhaa enkä voinut olla samalla ajattelematta kaikkia niitä, jotka se on ottanut syliinsä ikuiselle matkalle.

22 kommenttia:

 1. Upeita värikkäitä ja tuulisia kuvia - todellisia postikorttimaisemia!

  VastaaPoista
 2. Hieno, yksinäinen, pieni kirkko. Tässä tuntee oman pienuutensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli todella jotenkin niin karua ja samalla kertaa kaunista.

   Poista
 3. Kiitos kirkkoesittelystä. Ulkoapäin tuota ei heti kirkoksi uskoisikaan, mutta sisältä hyvinkin kirkon näköinen ja hyvässä kunnossakin. Kaikissa kirkoissa muuten nuo alttarit sijoitetaan itään päin. Sen vuoksi saatat olla joskus törmännyt kirkkoihin, jossa miettii, miksi alttari tuntuu olevan esim. sivusakarassa. Jännä juttu, että tuon alttari-ikkunan yläpuolella on vielä "alttaritaulu" - katossa jo periaatteessa. Noita laivoja näkee hyvin usein varsinkin rannikon kirkkojen katoissa ja niillä on tietty symbolinen merkitys. Hienompi nimi niille on votiivilaiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten tiennyt tuota, että alttaritaulu on aina itään. Ihan jännä juttu todella. Laiva todella löytyy kaikista saariston kirkoista ja kappeleista =).

   Poista
 4. Kaunis persoonallinen kirkko.Noissa maisemissa ei puut anna hyttiysille suojaa..

  VastaaPoista
 5. Voiko Suomi olla todellakin näin kaunis? Kuvasi ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) voi =D. Ja vallankin saaristo on todella kaunis.

   Poista
 6. Schöne Bilder von der kleinen Kirche.

  Gruß
  Noke

  VastaaPoista
 7. Kuvauksellista maisemaa... Majakkafanihan olen jo pitkään ollut, mutta näiden hienojen kuviesi ansiosta minusta on tullut myös saariston pikku haustausmaiden fani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristoissa on todella joteinkin ihanan idylliset hautasmaat. Liekö se on just se, että kun ne on niin pieniä ja vanhoja.

   Poista
 8. Liikuttavan kauniita kuvia upeista maisemista! Nuo niittykuvat ja tuo alimmainen kuva veivät mukanaan pitkiksi toveiksi.

  VastaaPoista
 9. Kiitokset hienoista kuvista. Utössä olin kesätöissä 19v vuotiaana kauan sitten, rakastuin tähän saareen ja kaikkeen mitä siellä oli. Romanttista ja samalla kaihoisaa kun mietti historiaa, kuolleita merimiehiä ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Osasit hyvin kiteyttää saaren tunnelman. Itse ihastuin kanssa Utöhön. Onhan siellä myös aivan upea majakka.

   Poista