tiistai 1. syyskuuta 2015

Maarianhaminan Itäinen vierasvenesatama ja meripäivät

Kun Kastelholma oli kierretty läpikotaisin, oli aika jatkaa matkaa. Jälleen oli edessä vain pieni merimatka kunnes saavuimme Maarianhaminan itäiseen vierasvenesatamaan (MFS). Maarianhaminassa nimittäin on kaksi satamaa ja toinen niistä on läntinen vierasvenesatama (ÅSS). Isot laivat saapuvat ja lähtevät läntisestä satamasta. Jälleen kerran pääsimme myös hyödyntämään nopeamman reitin, koska mahduimme kulkemaan tämänkin sillan alta.
Itse satama oli iso, joten sinne mahtui paljon veneitä. Mukavaa oli, kun ystäväperhe oli jälleen meitä vastaanottamassa laiturilla. He olivat jatkaneet matkaa Kastelholmasta päivää aikaisemmin. Itäisessä satamassa on laiturit nimetty hauskasti eri yrityksillä. Me olimme nk. Soneran laiturissa, joka oli lähellä huoltorakennusta. Täällä oli ensimmäisen kerran vastassa minun painajaiseni, nimittäin paalukiinnitys! Vaan se olikin todella helppoa. Paaluisa oli sellaiset hakaset, jonka varaan köysi jäi roikkumaan, joten paalusolmulla tehyt lenkki sai olla iso jolloin se oli kohtuullisen helppo lassota paaluun. Huh, selvisin tehtävästä kunnialla =D.
Satamasta löytyy kaikki mahdolliset palvelut. Vain polttoaineen tankkaus on pienen merimatkan päässä, mutta suhteellisen lähellä silti. Satamamaksuun kuului normaalin sähkön, veden, wc- ja suihkutilojen lisäksi sauna. Pyykkiä pääsi pesemään erillistä maksua vastaan. Sataman konttorissa oli myynnissä pyykinpesuainetta pussitettuna sellaisin pieniin pussukoihin. Minusta ihan mielettömän hyvä idea, ei tarvitse ostaa veneeseen koko isoa pakettia (joka sitten kumminkin leviää veneeseen aallokossa), jos sattui unohtamaan pesuaineen kotiin. Satamamaksuun kuului lisäksi risteilylahjakortit Viking Linelle ja Ecerö Linelle. Myös me hyödynsimme lahjakortit, siitä myöhemmin lisää.
Satama oli todella siisti ja palvelu ystävällistä. Silti itse pidän enemmän pienemmistä satamista. Niissä on jotenkin henkilökohtaisempi tunnelma. Hyvin nukuimme yömme täälläkin. Satuimme Maarianhaminaan viikonloppuna ja tuolloin sattui olemaan vaikka mitä tapahtumia.


Yksi tapahtumista oli jenkkiautotapahtuma. Kaupungilla kruisaili toinen toistaan upeampia jenkkiautoja joita oli mukava bongailla. Heillä tuntui olevan hyvä meininki päällä =D.
Aivan lähellä satamaa rannassa oli käynnissä viikonlopun kestävät meripäivät. Pitihän sielläkin piipahtaa. Tarjolla oli tuttuu tapaan käsitöitä, hyvää ruokaa ja juomaa maisteltavaksi, sekä kauniita puuveneitä.


Näiden ihanien lankojen ohi pystyin vaivoin kävelemään ohi! Olen nimittäin itseasettamassa lankaostokiellossa. Ensin on kudottava vanhat langat pois, niitä on kaapit täynnä =D.
Ihanat lehmätyynyt!


 Vanhoista farkuista saa tehtyä hienoja kasseja (jos osaa).


Tutut laatikot löytyivät myös täältä myynnissä. Heti piti tarkistaa, että hinta oli sama (huh, oli) =D.


Vanhasta puisesta soutuveneestä olen aikaisemmin nähnyt tehtävän kukkapenkin. Täällä oli vene päässyt hiekkalaatikoksi! Ei hullumpi idea.


Monenlaisia vanhoja mielenkiintoisia tavararoita oli myytävänä. Osasta en olisi osannut sanoa, että mihin niitä oikein käytetään. Vasemmalla olevat ovat kuitenkin köydestä tehnyt fendarit eli lepuuttajat.
Tässä viimein näitä kauniita puuveneitä. Näitä ihastellessa jaksan aina miettiä niitä työtunteja ja sitä intohimoa veneen kunnossa pitämiseen, mitä se vaatii. Tulos on sitten kaikkien katseiden kestävä. Aivan ihania veneitä!


Tällä veneellä oli hauska nimi! Kuin bloginimeni, mutta kirjoitettu vain C kirjaimella =D. Hieno nimi!

Tällaisilla meripäivillä on aina mukava leppoisa tunnelma, niin oli täälläkin. Pääsymaksu oli alueelle vapaaehtoinen. Oli onni, että satuimme Maarianhaminaan juuri samaan aikaan ja pääsimme käymään täällä.

20 kommenttia:

 1. On se vaan tuo veneily ihan oma maailmansa.
  Kaikenlaista ihanuutta näyttää olleen houkuttimena täälläkin satamassa, itsehillintä koetuksella:))

  Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa =). Veneily on todellakin kivaa, ei kai siihen muuten ajaisi kaikkia rahoja ja vapaa-aikaansa =D.

   Poista
 2. Kuva saavat haaveilemaan Ahvenanmaan matkasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ei muuta kuin matkaa tilaamaan. Sinne pääsee helposti isolla laivalla =D.

   Poista
 3. Maarianhamina on meidän lempparikohteita; sopiva ripaus kaupunkielämää pittoreskien pikkusatamien jälkeen on aina tervetullutta vaihtelua! Meillä on ollut myös tapana vuokrata fillarit ja kiertää saarta: nähtävää on vaikka millä mitoin! Lisäksi veneessä mukana kulkevat potkulaudat ovat aina nimenomaan Maarianhaminassa ahkerassa käytössä.

  Oih, tuli taas kesän kaipuu....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarianhamina oli oivallinen "huoltosatama". Siellä sai täydentää ruoja ja juomavarastot ja tarvittaessa vaikka pestä sitä pyykkiä. Ja olihan siell ihania asioita nähtävänä, niistä tulee juttua vielä lisää =D.

   Poista
  2. Täytyy vielä kommentoida noita paalukiinnittymisiä: ekan kerran kanaalia ajaessamme solmin hermostuneena paalusolmuja ja yritän miettiä, millä kommervinkillä saisin ne kunnialla paaluihin kiinni - loppujen lopuksi se sujui sitten ihan hyvin, ja nyt olen jo tajunnut, että täytyy vain aina aloittaa siitä tuulen puoleisesta paalusta :-) Ja mitä isompi vene, sen tiukempi väli ja sen helpompaa paaluihin kiinnittyminen itse asiassa onkaan -joten tässä asiassa veneen päivittäminen suurempaan olisikin rantautumista avittava asiaa!

   Nyt jännään seuraavaksi Tukholman satamien merenpohjassa lilluvia kiinnittymisköysiä, jotka täytyy napata laiturilta käsin ja kiinnittää sitten veneen sivuknaapeihin - apua!!

   Poista
  3. Totta, veneen koko oli tässäkin ratkaiseva. Edellinen oli ollut pieni ja siksi oli jäänyt takaraivoon, että paaluun meno on ihan kamalaa =D. Ja että ruotsissa on sitten vielä eri systeemeitä... kääk! Ollaan harkittu jossain vaiheessa myös ruotsin saaristoon menoa.

   Poista
 4. Nyt kiinnostaa, että oletteko te aina Maarianhaminassa käydessänne itäsatamassa? Molemmilla satamilla kun tuntuu olevan vakioasiakkaansa. Me olemme aina länsisatamassa, kuten myös Äiti-Kippari ja Isi-Kippari :D

  Kivaa puuhaa olette Maarianhaminassakin keksineet! Mun bloginlukunautintoa vaan verotti tänään tämä kenkku nettiyhteys junassa ja puhelimen pieni näyttö, jossa upeat kuvasi eivät nyt päässeet oikein oikeuksiinsa. Täytyy katsoa ne myöhemmin uudestaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tunnustaa, että me olimme Ahvenanmaalla ihan ensimmäistä kertaa =D. Tuo länsisatama tuntuu olevan enemmän purheveneilijöiden mieleen. Me ollan veneilty enemmän Eestissä kuin omassa saaristossa, jotenkin tykätään siitä ihan valtavasti. Nyt jo suunnitellaan taas ensikesää ja näillä näkymin se saattaa olla Eesti.

   Poista
 5. Ahvenanmaan on aivan ihana paikka! En ole käynyt enkä koskaan ennen ole sieltä nähnyt juurikaan kuvia, en tiedä onko siitä mitään mielikuvaa ollut.. En ainakaan tiennyt se on näin upea paikka! Ooh, ehkei tarvitsekaan mennä merta edemmäs kalaan, riittää kun suuntaa Ahvenanmaalle voi ulkomaat unohtaa, sillä minulla tuli mieleen Amsterdam, kaikista noista veneistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä katseltavaa riitää, blogissa on tulossa vielä lisää postauksia Maarianhaminasta =D.

   Poista
 6. Tämä on tosi kivaa, kun pääsen teidän mukana niin moneen ihanaan paikkaan! Paljon kaikkea ihanaa on ollut tarjolla. Kivoja nuo farkkukassit. Hieno lokkiverkko ravintolan yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa jos jaksat olla mukana, sillä monta ihanaa paikkaa on vielä tulossa =D. Tuolainen lokkiverkko tarvittaisiin meidän kaupatorille kanssa =D.

   Poista
 7. Nyt alkaa tutnua siltä, että ensi kesänä pitää päästä Ahvenanmaalle. Meillä tosin se tapahtuu autolla, mutta onneksi siellä on niitä lauttoja, että pääsee vähän saarellta toiselle. Noi puuveneet on siis niin kauniita. Mä nostan hattua tosi korkealle, kun jksavat pitää hyvää huolta veneistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin reissua suunnittelemaan. Ahvenanmaa on tosi kiva paikka.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus!
  Hyvä Sinä, mestarilassoaja!
  Kyllä nuo puuveneet ovat kauniita, mutta mikä työ pitää huolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki =D. Paalu oli tosi lähellä joten tuo lassoustehtävä oli oikeasti helppo =D.

   Poista
 9. Kutsuvat kuvat. Hieno sarja mielenkiintoista kohteista.

  VastaaPoista