maanantai 18. tammikuuta 2016

Tämän hetken kuvatuin lintu - valkoinen sinisorsa

Sosiaalisessa mediassa on ollut paljon juttua ja kuvia Helsingin Töölönlahdella majailevasta valkoisesta sinisorsasta. Menneellä viikolla siitä oli artikkeli myös Helsingin sanomissa. Sunnuntaiksi tuli aivan upea sää. Pakkasta vain miinus kahdeksan astetta ja aurinko paistoi. Ei muuta kuin kamera kainaloon ja kohti Töölönrantaa.


Koin lieviä kauhun hetkiä kun huomasin, että Töölönlahti oli jäässä ja ihmiset kävelivät jo jäänpäällä. Eihän siellä silloin voi olla mitään sorsia, ei edes tavallisia saati sitten valkoista. Mitä jos se olisikin Hakaniemen puolella? Kipparini huomasi ensimmäisenä, että Oopperan kohdalla on monia ihmisisä valokuvamaassa. Olisikohan se sittenkin siellä?


Oi, siellä hän oli monien muiden sinisorsien joukossa! Voi että tulin iloiseksi. Oopperan kohdalla oli joku putki, josta virtasi vettä Töölönlahteen, joten siksi alue oli edelleen auki ja sorsat pääsivät siellä uimaan.
Helsingin sanomien jutussa kerrottiin, että tämä sorsa ei ole albino, koska sillä ei ole punaisiä silmiä. Täysin albino eläin on sellainen, että se ei pysty tuottamaan minkäälaista väripigmenttiä ja siksi myös silmät jäisivät punaiseksi. Tällä sorsalla silmät olivat mustat, joten hän on leukistinen yksilö. Leukismi on geenivirhe, jonka vuoksi tumma pigmentti puuttuu. Vaikka leukistinen eläin on melko harvinainen on värimuunnokset kuitenkin melko yleisiä linnuista juuri sinisorsalla, koska heillä on suuria kaupunkipopulaatioita.
Olimme hyvään aikaan paikalla, sillä sorsa päätti peseytyä. Voi että miten mukavaa oli katsella hänen iloista pulikointia vedessä =D. 
Välillä sorsa oli ihan selällään.


Vielä vähän vettä niskaan...


... ja puhasta tulee!
Ja nyt on kuivattelun aika.
Sulat pitää oikoa oikeaan asentoon.


Puhdasta tuli. Moni pysähtyi lenkin lomassa ihailemaan tämän veijarin touhuja. Olipa paikalla muitakin kameran kanssa kuin vain minä.


Avoinna ollut vesialue ei ollut suuren suuri, mutta sitäkin tehokkaamassa käytössä. Paikalla oli paljon sorsia.


Ajaessa kotiin mietimme Kipparini kanssa, että kumpikohan se oli, tyttö vai poika sorsa? Mistä sen nyt tietä kun väri ei asiaa kerro? Helsingin sanomien artikkelissa Teemu Lehtiniemi lintujärjestö Birdlife Suomesta pääteelee tämän sorsan olevan koiras pyrstön yläpeitehöyhenistä.Todellista asiantuntija työtä on lintujen tunnistaminenkin =D.
Olen iloinen että lähdimme ulkoilemaan Töölönrantaan ja pääsin kuvaamaan tämän suloisen ihmeen. Siellä se eilen uiskenteli, joten se on mahdollista bongata sieltä vieläkin, oopperan kohdalta. Ei muuta kuin katsomaan =D.

24 kommenttia:

 1. Onpa kaunis sorsa. Ihan ankan väritys. Löysin leukistisen sorsan syksyllä Mätäjoesta, mutta se oli tasaisen beige ja nokan värityksen mukaan naaras. Sekin oli hyvin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hänestä tulee tosiaan ankka mieleen... nyt kun sanoit =D.

   Poista
 2. Oikea kaunotar vai onko oikea komeus, lieneekö herra vai rouva yksilö.
  Hyvät on kuvatkin ja pulikointia oli täälläkin hauska seurata:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tarja. Asiantuntijat ovat luokitelleet hänet herraksi =D.

   Poista
 3. Meillä on kanssa valkoinen sorsa tuolla Hiidenjoella. Sitäkin on paljon paikalliset lintuharrastajat kuvanneet. Itse olen sen nähnyt paljaalla silmällä vastarannalla, kuvaa siitä oli turha yrittää sillä kertaa. Nyt alkaa joki olla jäässä, että taitavat oleskella tuolla altailla. Nättihän tuollainen on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nätti on ja jotenkin niin sellainen viattoman oloinen =). Siellä se uiskenteli ja nautti elämästä muiden sorsien tavoin. Tajuaakohan se itse että on erilainen =D.

   Poista
 4. Hitsi miten ihana valkoinen sorsa. Se näyttää ihan pieneltä hanhelta muiden sorsien joukossa.
  Taitavaa kuvausta jälleen sinulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Orvokki =). Hän tosiaan muistuttaa ankkaa =D.

   Poista
 5. Upeat kuvat!

  Kaveri tuo mieleen Aku Ankan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Sussi =). Joo muuten, kun laittaisi hänelle vain sinisen paidan päälle, niin ilmettu AKU =).

   Poista
 6. Párekin Palvelijatar18 tammikuuta, 2016 17:10

  Noista ei kuva enää paljoa parane! Tuhannen taalan kuvat. Ihan täysin valkoista sorsaa en ole ikinä nähnyt. Meidän purossa on sellainen valkoinen, jolla on beiget merkit siivissä. Ei mitenkään harvinainen, mutta toisten joukossa hauskasti herättää huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset =). Luonnosta löytyy todella paljon kaikkea kivaa ihmeteltävää =).

   Poista
 7. Ihania lutusia kuvia!
  Aku Ankka tulee mieleen tuosta blondi sorsasta.
  Kyllä on vekkulin näköinen. :-)

  Paljon näkyy olevan siellä sorsia sulassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Liplatus. Sorsia oli tosissaan paljon, vaan sulassa sovussa siellä uiskentelivat. Ja tosiaan jos hänelle laittaisi sinisen paidan niin AKUhan se olisi =D.

   Poista
 8. Suloiset sorsakuvat! HIH! Lauantaina olin oopperatalon kierroksella ja oppaamme laittoi meidät töllöttämään Töölönlahdelle siinä toivossa, että valkoinen sorsa näyttäytyisi. Ei näkynyt, mutta nyt se on tässä :) Kiitos!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Rita! Ha haa... lähellä sorsa oli, sillä sula paikka oli ihan oopperan takana =D.

   Poista
 9. Upeat kuvat! Kyllä olitte hyvään aikaan paikalla, kun herra Valkoinen oli päättänyt oikein pesuohjelman esittää! Sorsa on tavattoman kaunis, toivottavasti se tulisi kesällä Vasikkasaareen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Marle =). Hän oli kovasti iloisen näköinen kun lutrasi vedessä =D.

   Poista
 10. Lintujen touhuja on mukavaa seurata. Kaunis ja hieno valkoinen sorsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja pitkään oli mukavaa katsella heidän touhuja =).

   Poista
 11. wonderful moments you took! simple and natural!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks a lot Jens =). I have also visit in your blog. You have very wonderful pic there. It there possible leave a comment? I didn't find that.

   Poista
 12. Upeat sorsakuvat! Ihanaa pesytymisen riemua :-)

  VastaaPoista