keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Gustavsvärnin majakka

Palataan ihan muutama merimaili takaisin Hangon edustalle. Koska päivä oli tyyni ja kaunis teki Kipparini minulle jälleen yllätyksen ja kaarsi veneen Gustavsvärnin majakan edustalle! Sain siis bongattua tälläkin reissulla uuden suomalaisen majakan.
Gustavsvärnin pieni kalliosaari sijaitsee Hangon tulliniemen kaakkoispuolella, kolmisen kilometriä Hangosta lounaaseen. Saaren alkuperäinen nimi on Eldskär. Linnoitus- ja majakkasaarella sijaitsee majakan lisäksi myös sumusireeninhoitajan talo. Majakkaseura on vuokrannut Gustavsvärnin Metsähallitukselta vuonna 2005. Seura kunnostaa ja entisöi sumusireeninhoitajan asuntoa mahdollisimman alkuperäiseen kuntoon, sillä se kuuluu oleellisena osana rikkaaseen majakkahistoriaan. Majakkaseurasta ja heidän tärkeästä työstä majakoiden säilymisestä voit lukea lisää heidän nettisivuilta täältä. Mikäli sinua kiinnostaa majakoiden kunnostustyöt, voi lukea lisää tietoa tästä toiminnasta samasta paikasta.
Saarella ei kasva juurikaan puita. Gustavsvärn on hyvin kallioinen saari ja sen rannat ja ympärillä olevat syvänteet ovat hyvin suosittuja sukelluskohteita. Saaren rantaa kiinnittyminen on vaikeaa jopa pienveneille. Saareen pääsee kuitenkin maihin yhteysaluksella.

Netissä oli itse majakasta kovin vähän tietoa. Niinpä kaivoin kirjahyllystäni esiin Seppo Laurellin upean teoksen Suomen majakat. Johan alkoi tietoa irrota =). Keisarillinen senaatti oli antanut jo vuonna 1867 määräyksen luotsilaitokselle rakentaa johtoloisto tälle saarelle. Gustavsvärdin saarelle vedettiin sähköt vuonna 1951. Samana vuonna purettiin vanha majakka ja nykyinen 10 metriä korkea majakka rakennettiin betonista sen tilalle. Vanhasta majakasta otettiin käyttöön lyhtyosa, jonka sisään asenettiin sähkökäyttöinen sektoriloisto. Loiston kantama oli 18 meripeninkulmaa. Vuonna 1979 loiston kantama tiputettiin 13,5 meripeninkulmaan. Majakan korkeus on 18 meriä merenpinnasta ja 11 metriä maanpinnasta.
Majakan ympärillä olevat rauniot ja sen lähistöllä olevat rauniosaaret ovat peräisin vuonna 1789 rakennetusta linnoituksesta. Venäläiset räjäyttivät linnoituksen poistuessaan saarelta 27.8.1854. Minusta on ihan mieletöntä ajatella, jotain noin vanhaa on vielä olemassa, edes raunioina. Miltähän linnoitus on näyttänyt silloin kun se oli vielä ehjä?
Otan kyllä ehdottomasti tavoitteeksi, että jonain päivänä haluan päästä käymään tällä historiallisella saarella! Olisi mukava päästä katsomaan "Gustua", kuten majakkaa majakkaystävien kesken kutsutaan, vähän lähempääkin.

16 kommenttia:

 1. Miten kaunis kesäpäivä tuolloin on ollutkaan!
  Olet taas nähnyt kovasti vaivaa tämän asiatiedon eteen. Mielenkiintoista!
  Hatunnostoni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki. Paikka oli aika valloittava. Pitää päästä siellä kyllä joskus käymään ihan kunnolla =D.

   Poista
 2. Hienot kuvat ja ihana kirjoitus :)
  -Krista

  VastaaPoista
 3. Párekin Palvelijatar28 syyskuuta, 2016 20:03

  Iiik miten ihana saari ja majakka! Kymmenen pistettä kipparille,kun mahdollisti hienon paikan esittelyn. Ja kuvathan ovat jälleen täydellisen kauniita ja hyviä.

  VastaaPoista
 4. Avaat upeasti Suomen historiaa meille lukijoille ja miten kaunein kuvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Kvilttaaja =). Itsekin kiinnostun historiasta ihan eri tavalla kun näkee itse ne paikat.

   Poista
 5. Näitä reissukuvianne on niin ihana katsella varsinkin nyt jo syksymmällä, kun kesä palautuu niin mieleen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirjam-Matilda. Sain itsekkin elää koko loman uudelleen =).

   Poista
 6. Majakkasi on aivan parhautta.. eli siis ne on ihanat.
  Ja ei arvaisi, että vielä on meilläkin noin vanhoja raunioita.

  VastaaPoista
 7. Hienoja kuvia, tuon muurien räjäytyksen takana ovat kyllä venäläiset, jotka poistuessaan saarelta 27.8.1854 räjäyttivät muurit. Krimin sodassa englantilaiset eivät saaneet saarta vallatuksi. Lisää näistä tapahtumista ja muuta historiaa löytyy myös Majakkaseuran sivulta http://www.majakkaseura.fi/fin/gustavsvarn/linnoitus/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Silja, kävin korjaamassa tuon tiedon postaukseen =D. Näin ne faktat selviää kun on asiantuntijat asialla =).

   Poista
 8. "Gustu" on mahtava paikka. Olemme nyt kahtena kesänä poikenneet tuolla. Tänä kesänä paikalla oli majakkaseuran porukkaa joilta saimme kuulla paikan historiasta. Saimme ostaa heiltä myös pullaa ja kahvia. Kierros saarella toi mieleen jonkin Viisikko-seikkailun. Ainoa miinus on laiturin vajaavaisuus. Hieno laituri mutta molemmat poijut ovat peräkkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, minäkin haluan käydä tuolla. Kiva tietää, että sinne voi mennä omalla veneellä. Voin myös hyvin kuvitella Viisikon seikkaulut sinne =D.

   Poista