torstai 24. elokuuta 2017

Majakoita bongaamassa Saarenmaalla

Yksi päivä oli ajateltu pyhittää majakoiden bongaamiseen. Saarenmaalla on kaikkiaan 10 majakkaa 45 majakasta. Kipparini oli ottanut selvää, mille majakalle pääsisimme autolla. Ja niin, ensi siis piti vuokrata se auto. Kuressaaresta löytyy kaksi autovuokraamoa. Vuokra maksoi 25 euroa päivä ilman kilometrirajoitusta ja bensa siihen päälle, minkä itse käytti. Ihan vaan vertailun vuoksi, polkupyörä olisi ollut 10 euroa / henkilö, eli meille kolmelle yhteensä 30. Tosin siihen ei olisi tarvinnut tankata bensiiniä =D. Saimme auton alle ja lähdimme matkan.
Ennen ensimmäistä majakka pysähdyimme Salmessa. Täällä oli hauska autokorjaamon aita ja hauskoja Viking patsaita.
Kun olimme aikamme ihailleet patsaita ja maisemia lähdimme kävelemään autolle päin. Minua vastaan pyöräili vanhempi mies ja hän pysähtyi kohdalleni. Hän ei puhunut Suomea enkä minä Viroa, mutta jotenkin sain selville, että hän kysyi, onko meillä auto tuolla parkkipaikalla? Minulla vilisi heti mielessä, että apua, enkö laittanut käsijarrua päälle ja nyt on auto valunut tielle ja on romuna. Ja omavastuu oli 600 euroa, käääk! Myönsin, että kyllä siellä meillä auto on, ja kysyin häneltä että "onko propleemi?" Setä puisti päätä ja otti takintaskusta minun kolikkokukkaron! Rahaa siellä ei ollut kuin vajaa vitonen, mutta kukkaro oli ostettu Muhusta 2014 strutsifarmilta ja se oli strutsin nahkaa. En tiennyt miten päin olisin häntä kiitellyt. Olin ravistellut takkiani auton takakana ja laittanut takin takakonttiin, luultavasti tuolloin oli kukkaro tippunut auton taakse. Minulle tuli tästä niin hyvä mieli, että oli pakko jakaa asia myös teidän kanssa =D.
Pian olimme Ansekülan tuletornin luona. Tämä oli lomamme seitsemäs majakka. Majakka sijaitsee Salmen kylässä ja se on rakennettu viisikymmentäluvun alussa kun silloinen kirkko oli tuhoutunut palossa. 


Majakan korkeus on 22 metriä ja se on 42 metriä merenpinnan yläpuolella. 2017 asennettiin majakan valo vielä 8 metriä korkeammalle, sillä se ei näkynyt puiden takaa. 
Paikan päällä oli ihan tajuttomasti tällaisia etanoita. Oli todella pakko katsoa mihin astui, että ei vaan tallonut etanoita. Majakkaa kuvatessa pääsin jälleen sen tosiasian äärelle, että miten haastavaa on kuvata korkeita rakennuksia.


Jatkoimme matkaa ja seuraavaksi bongasimme majakan numero kahdeksan, Kaavin tuletorn. Majakka sijaitsee Sõrven kunnassa. Majakka on rakennettu 1954 ja sen korkeus on 15 metriä. Valo on 20 metriä merenpinnasta ja näkyy yhdeksän meripeninkulman päähän.
Jännittävää tässä ja edellisessä majakassa oli se, että ne eivät olleet merenrannalla kuten on totuttu majakoiden olevan. Ihastelimme aikamme majakkaa ja jatkoimme matkaa. Ajoimme seuraavaksi Sõrven niemeen. Hetken ajettuamme ihmetelimme, että mitä ihmettä kävelee tienpiennarta pitkin vastaan. Villisian porsaita! Voi että miten olivat söpöjä! Kipparini sai onneksi pätkän heistä videolle. Kaikkea on tullu elämässä tiellä vastaan, hirviä, jäniksiä, peuroja ja nyt myös villisian porsaita =D.
Sõrven niemen kärjessä olevalle pikku saarelle rakennettiin ensimmäinen pieni majakka 1646. Syysmyrskyt kuitenkin näyttivät, että majakan paikka ei ole oikea ja niinpä seuraava majakka tuotiin niemen kärkeen vuonna 1770. Tämä kuitenkin tuhoutui I maailmansodassa. Nykyinen majakka on rakennettu 1960 (kuten kuvastakin näkyy).


 Sõrven majakka oli bongaus numero yhdeksän. Kapea pitkä niemi oli todella kaunis paikka.
Majakka on 52 metriä korkea ja 53 metriä merenpinnan yläpuolella. Valo kantaa 15 merimailin päähän.


Sõrven majakka oli nyt nähty ja oli aika jatkaa jälleen matkaa.
Seuraavalle majakalle johti kivinen tie ja jouduimme jättämään auton tienvarteen ja menimme loppumatkan jalan. Loode tuletorn sijaitsee Türjun kylässä. Majakka oli kymmenes lomareissumme majakka. Tämä oli kovasti saman näköinen kuin Kaavin majakka.


Majakka on yhtä korkeakin kuin Kaavi, 15 metriä. Looden majakka on 19 metriä merenpinnasta ja valo näkyy kuuden merimailin päähän. Majakka on rakennettu 1953.Meillä oli toiveena nähdä vielä Kiipsaaren tuletorn, mutta siinä kävi niin, että ajettuamme ikuisuuden todella huonoa kivistä tietä, tulimme luontopolun alkuun, josta olisi pitänyt kävellä vielä melkein viisi kilometriä majakan luokse. Päivä oli jo tässä vaiheessa pitkällä, joten se majakka jäi seuraavaan kertaan.

Ehdimme päivän mittaan ajelemaan vain Saarenmaan eteläosassa, joten kun tulemme uudestaan, on silloin vuorossa saaren pohjoisosa ja siellä olevat majakat. Olin tosi iloinen tämän päivän neljästä majakasta ja muista kaikista kivoista paikoista jossa kävimme.

12 kommenttia:

 1. Ihania majakoita! Kuinka monta olet tähän mennessä bongannut? Kuvat ovat todella upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä reissulla sai kasaan 16, edellisillä olen nähnyt 5 joten kaikkiaan kasassa on 21. Majakoita on 45 joten vielä en ole ihan puolivälissä, jäljellä on 24 =D.

   Poista
 2. Párek ja Palvelijatar24 elokuuta, 2017 20:57

  Saat majakoista tehtyä todella upean kirjan. Teidän reissujanne on hauska seurata, ihan kuin olisi itsekin mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Palvelijatar, mukavaa jos jaksat pysyä matkassa mukana, sillä muutama merimaili olisi vielä tulossa =D.

   Poista
 3. Upeita ja mielenkiintoisia kuvia sinulta jälleen.

  VastaaPoista
 4. Voi miten hienoja kuvia olit ottanut ja upeita nuo majakat!! Sorven majakka oli tosi kaunis😍 Mukavaa viikon jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde =D. Sõrvestä tykkäsin itsekkin eniten, tähän saakka =D.

   Poista
 5. Majakkojen bongaus <3 Kuviesi Viro on niin kaunis, ihania, ihania kuvia <3 Kaunis, kaunis naapurimaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita =D. Viro on aivan ihana maa, tykkään kovasti. Voisin vaikka asua siellä =D.

   Poista
 6. Johan bongasit jänniä majakoita - ja nuo puuveistokset on mainioita. Samoin kuin se graffiti autokorjaamon aidassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarenmaalle jäi vielä monta majakkaa seuraavaan kertaan =).

   Poista