sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Naissaar Viro

Seuraavana päivänä vuokrasimme allemme sähköauton ja ajelimme tutkimaan saarta. Auton vuokra oli melko hintava, mutta kun kerta lomalla oltiin, niin antaa mennä vaan =D. Osa teistä oli todella kivisiä tai hienoa hiekkaa, joten pyörällä saaren haltuunotto olisi saattanut olla työlästä. Naissaareessa sijaitsee myös majakakka, jota toki piti päästä katsomaan. Majakka sijaitsi satamaan nähden saaren toisessa päässä. Naissaari on kaikkiaan noin 10 km pitkä ja 4,5 km leveä ja saaren korkein kohta on 27 metriä merenpinnasta.
Kun olimme ajaneet sähköautolla vajaa puolikilometriä, saavuimme Männikun kylässä sijaitsevaan Rähnipesan lomataloon. Paikka koostuu kahdesta talosta, joihin mahtuu majoittumaan 30 henkeä. Lähellä taloja sijaitsee leirintäalue, baari ulkoterassin kera sekä takka. Junan vaunuun on rakennettu sauna!


Neuvostoliitin aikaan Naissaareessa sijaitsi sotilastukikohta ja tästä syystä saarelle ei ollut ulkopuolisten mahdollista mennä. Tämän päivän turistinähtävyyksiä on tuolta ajalta peräisin olevat merimiinojen jäämistö. Saarella sijaitsi miina tehdas ja tuolta ajalta on peräisin myös saarella oleva kapea rautatie, joka on noin 42 kilometriä pitkä. Viimeiset Venäjän armeijan yksiköt poistuivat saarelta 1994 ja seuraavana vuonna saaresta tehtiin luonnonpuisto.


Saarella sijaitseva kirkko on rakennettu vuonna 1934 ja se vihittiin käyttöön 1938. Hirsisen PYhän Marian kirkon on suunnitellut arkkitehti Karl Tarvas.
Meidän menopeli, jolla ajelimme saarta ristiin rastiin. Auto kulki maksimissaan 30 km/h.
Aikamme ajeltuamme saavuimme vihdoin Naissaaren majakalle. Tämä oli lomamme viimeinen majakka, kuudestoista kaikista 45 Viron majakasta. Olin tosi tyytyväinen, että sai nähdä lomamme aikana näin monta majakkaa.

Naissaarella on ollut tärkeä merkitys jo aikojen alussa Suomenlahden yli Tallinnaan kulkeville laivoille. Ensimmäinen puumajakka rakennettiin saarelle jo vuonna 1788. Nykyinen majakka on valmistunut vuonna 1960. Majakka on tehty rautabetonista ja sen korkeus on 45 metriä. Majakan valo on 47 metriä merenpinnan yläpuolella. Valo loista 12 merimailin päähän. Viimeiset majakanvartijat olivat tällä majakalla vielä vuonna 2004.


Majakan ympäristö oli mukava paikka viettää vaikka kaunista kesäpäivää picnic eväiden parissa. Ranta ja merelliset maisemat olivat upeita.


Tallinnasta matkaa Naissaareen on noin 12km ja saarelle on mahdollista päästä myös ilman omaa venettä. Höyrylaiva Katharinalla pääsee Lennusatamasta Naissaareen. Piritan satamasta lähtee useampia aluksia Naissaareen. Itselläni oli Naissaarta kohtaan jostain syystä ihan utopistisen kovat odotukset. Niinpä petyinkin ihan vähän, sillä saari ei ollut niin eläväinen kuin mitä Prangli oli. Toki saaren pinta-alasta suurin osa on metsää. Ja luonto onkin Naissaaren yksi hienoimmista asioista. Saarella viihtyy monia upeita kasveja ja eläimiä.
Näin on tullut lomamatkamme kesä 2017 päätökseen. Seuraavan aaamuna irrotimme hieman haikein mielin kyödet ja suuntasimme kotisatamaan. Lomaa olisi voinut jatkaa vielä vaikka millä mitalla, vaan välillä pitää palata töihin tienaamaan. Lomareittimme oli kotisatama - Lähteelä - Tallinna - Kuivastu - Lõunaranna - Kuresaari - Abruka - Haapsalu - Sviby - Dirhami - Osmussaar - Kaberneeme - Prangli - Naissaar - kotisatama. Merellä olimme tasan neljä viikkoa ja matkaa kertyi yhteensä 425 merimailia. Loma oli kaikkiaan todella onnistunut. Sää suosi meitä. Saimme nähdä monia ihania tuttuja paikkoja ja myös monia aivan uusia. Matkan varrella tapasimme hyviä ystäviä ja saimme myös uusia ystäviä lisää. Tätä kaikkea on mukava muistella tulevana talvena, kun pakkanen paukkuu nurkissa ja lunta sataa. Kiitos teille kaikille, jotka olette jaksaneet olla näiden lomapostauste myötä mukana meidän matkassa.

4 kommenttia:

 1. Párekin Palvelijatar08 lokakuuta, 2017 17:48

  Suuret ja lämpimät kiitokset lomakertomuksesta. Teidän lomianne on todella hauska seurata upeiden kuvien ja informatiivisten tekstien kautta. Tuskin maltan odottaa ensi kesän reissuanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Palvelijatar <3! Ihanaa että olet jaksanut olla "mukana matkassa" =D.

   Poista
 2. Nuo sun majakkakuvat on kyllä parhaita ♥ Niistä pitää ehdottomasti saada kortteja, niin me postcrossarit kiitämme ♥
  Hyvää syysviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita <3! Ja ihanaa syksyä myös sinulle!

   Poista