keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Keula kohti Tallinnaa

Kaikki hyvä loppuu aikanaa, niin myös loma, joka oli todella antoisa ja ihana. Onneksi voin kokea kaiken veilä uudelleen täällä blogissa. Arvatkaapa mikä on luku 3447? Se ei ole merimailien määrä, se ei ole lomabudjettimme vaan valokuvien määrä, joka tuli napsittua lomamme aikana. Perkaamista riittää =D. Ihan kaikki ei ole kelvollisia, joten älkää säikähtäkö, ei ole luvassa mitään valokuvamaratoonia =D.

Jokainen varmasti muistaa, millainen kesäkuu oli ilmojen puolesta. Koko alkuvuoden olimme olleet sitä mieltä, että loma vietettäisiin tänä kesänä Ahvenanmaalla. Säätiedotus lupasi lämpöasteita loman ensimmäiselle viikolle kuudentoista pintaan, ei houkutellut, mieli teki lämpimämpään. Siitä se ajatus sitten lähti, ja päivää ennen loman alkua kippari teki päätöksen, vietämme loman Eestin rannikolla. Olimme olleet siellä kaksi vuotta aikaisemminkin, joten "äkkilähtö" oli mahdollista ilman sen suurempia suunnitelmia. Tiesimme paikat ja systeemit entuudestaan. Joten loman ensimmäisenä aamuna suuntasimme veneen keulan kohti Tallinnaa.


Teimme kahden venekunnan eskaderin melko leppoisassa säässä. Ystävämme Tuija, Sture ja Salla lähtivä mukaan omalla veneellään viettämään viikonloppua Tallinnaan. Me jatkaisimme siitä sitten matkaa eteenpäin. Saavuimme varhain aamusta auringon saattelemana Tallinnan Old City Marinaan joka sijaitee A- ja D terminaalien välissä aivan vanhan kaupungin laidalla.
Ennen satamaan saapumista on otettava yhteyttä VHF kanavalla 14 (Old City Harbour Port Contril) tai soittamalla numeroon +372 631 8588 vaikka vihreä valo palaisikin sataman suulla. Kun lupa saapua satamaan on saatu, voi ajaa sisään. Satamassa on osa paikoista varattu paikallisille veneilijöille, joten niissä lukee privat. Vapalle paikalle voi kiinnittää veneen.


Satama on melko uusi ja siisti. Hinta määräytyy veneen koon mukaan ja hinnat olivat nousseet hieman meidän edellisen vierailun jälkeen. Tämä satama oli lomamme kallein, mutta toisaalta sijainti on mitä mainioin, olemme olleet valmiit maksamaan hinnan.


Ensimmäiset wc, sauna (miehille ja naisille yhteinen) ja suihkutilat löytyvät heti satamalaiturilta. Lisää saunoja (miehille ja naisille erikseen), wc tiloja, pyykinpesumahdollisuus ja viihtyisä lounge löytyvät kuvassa näkyvästä rakennuksesta taustalta, Vanasadam Jahtisadam tiloista. Aivan vieressä sijaitsee pieni tori (josta saa kaikkenlaisia hyviä herkkuja) ja Superalko. Satamaan liikutaan koodilla, joka on annettava oviin, joten ulkopuolisilla ei ole mahdollisuutta päästä sataman alueelle.
Satama-altaassa asusteli söpö sorsaperhe. Äiti lepäsi laiturilla...


 ... ja poikaset viereisen veneen alla olevalla tasolla. Eivätkö olekkin suloisia? Nämä uiskentelivat siinä kaiken aikaa ja välillä lepäsivät ja taas jatkoivat uiskenteleua. Pitihän heille leipää käydä antamassa pariinkin otteeseen. Neljän viikon jälkeen kun palasimme vielä Tallinnaan ennen Suomen puolelle ajamista, nämä olivat jo ihan ison sorsan näköisiä. Niin ne lapset kasvavat =D.
Old City Marinassa on mukava katsella isoja laivoja. Royal Prinscess oli samaan aikaan satamassa. Kun laiva lähti, se soitti Love boat teemaa laivan torvella, kuullosti tosi hauskalta =).


Surukseni huomasin, että edelliseltä kerralta (kahden vuoden takaa) oli palvelu hieman huonontunut. Silloin tultiin näyttämään vapaa paikka, nyt se oli löydettävä itse. Laiturissa olevat muut suomalaiset auttoivat uutta tulijaa. Eniten jäi kuitenkin harmittamaan se, että kun olimme lomamme päätteeksi uudellen satamassa ja menimme maksamaan lisäöitä, meille sanottiin, että samaan olisi tulossa regatta ja meidän pitäisi lähteä Piritaan. H e t k i n e n, siis me olemme olleet satamassa jo kaksi yötä ja nyt ajetaan pois? Veneemme oli kuulema liian pieni kyseiselle paikalle. Siis paikalle, jossa se oli ollut jo neljä kertaa aikaisemmin eikä kukaan koskaan ollut maininnut asiasta, vaikka henkilökunta ravasi laitureilla tekemässä muistiinpanoja. Ja meitä pienempiä oli samassa laiturissa, joten ei mennyt läpi. Tiukan neuvottelun jälkeen, saimme jäädä, mutta episodista jäi todella paha maku suuhun. Toiseksi kummastelin mielessäni sitä, että laiturissa oli varattu etukäteen paikkoja ja ne olivat tyhjillään parikin päivää ennen kuin varaaja ilmaantui paikalle. Monia veneitä kävi katsomassa ja kääntymässä pois. Mikäli minä omistaisin sataman, täytettäisiin paikat saapumisjärjestyksessä, eikä laituria pidettäisi tyhjänä.


Lisää tietoa ja mm. hintoja pääset katsomaan sataman nettisivuilta täältä.

8 kommenttia:

 1. Me olimme Tallinnassa viime viikonloppuna, mutta Old City Marina oli ihan täynnä (eivät ottaneet varauksia vastaan puhelimitse tai sähköpostitse), ja "jouduimme" suoraan Piritaan. (http://huesofblack.blogspot.fi/2014/07/piipahdimme-tallinnassa.html)

  Olen lukenut muidenkin huonoja kokemuksia OCM:n satamamestarista ja hänen kommervinkeistään, joten ette ole ihan ainoita, joilla on ollut vastaavaa - joku oli mm. joutunut siirtämään venettään paikasta toiseen useamman kerran saman yön aikana! Toisaalta sataman sijainti on huikean hyvä, joten siitähän siinä sitten maksaa...

  Olisi kiva kuulla kokemuksia myös muista Tallinnan kohteista, koska aiomme palata sinne vielä, ja olisi kiva kuulla, minne päin kannattaa suunnata!

  VastaaPoista
 2. Meitä oli kohdeltu tähän saakka aina hyvin ha ystävällisesti, mutta saman suuntaisia tarinoita kuulimme laiturilla muilta suomalaisilta, että tylyä oli ollut. Harmittaa kovasti, sillä satama on muuten kiva ja todellakin loistavalla paikalla. Meillä ei ole kokeumusia vielä muista Tallinnan satamista, mutta muista satamista Eestissä kylläkin. Kunhan puran tätä meidän reissua, niin kirjoittelen postaukset muistakin satamista tänne blogiin. Eestin rannikolle kannattaa ehdottomasti lähteä. Jos merellä nyt ei niin valtavasti olekkaan näkemistä, niin kohteissa sitäkin enemmän =). Tulossa esittelyjä tuota pikaa.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Loma oli ihana ja antoisa, mutta siitäkin huolimatta oli tosi kiva tulla välillä myös kotiin. Onneksi on vielä kesää jäljellä ja pääsee merelle täällä omassa saaristossa (jota osaa taas arvostaa ihan uudella tavalla) =).

   Poista
 4. No niin, lomat on lusittu ja kovalevy on täynnä julkaisemattomia kuvia, anna palaa Katinka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä digipimiö käy kuumana =D. Mietin vain ja raavin pätääni, että niin paljon on ihan kelvottomia kuvia, että koska ihmeessä oppisin keskittymään kuvaamiseen vielä paremmin, ettei tulisi niin paljon ihan sontaa. No, opetaalla, opetellaan =D.

   Poista
 5. Mukavaa lukea ja katsella veneilijöiden kokemuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että luet näitä minun juttujani =D. Lisää on luvassa, kunhan ennätän kuvia valkkailemaan (niitä tuli otettua ihan liikaa ja osa niistä ei ole mistään kotoisin ).

   Poista