sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Kaksi Vuokkoa ja mukulaleinikki

Keväällä erityisesti valkovuokot ilahduttavat aina, ehkä juuri siksi, että niitä tulee eniten nähtyä. Valkovuokosta tulee aina ihan väistämättä mieleen äitienpäivä =D. Porkkalanniemen kävelyretkellä äitienpäivä viikonloppuna oli onnea myös vuokkojen suhteen. Sen lisäksi, että valkovuokkoja oli ihan kaikkialla, löysi Kippari (jälleen hän) myös sinivuokkoja, joita jostain syystä minä näen todella harvoin.


Tiesittekö, että vuokot ovat leinikkikasveja? Tai että kansanlääkinnässä tätä kaunista kasvia on  tuoreena käytetty murskattuna reumaattisten vaivojen ja nivelsäryn hoitoon. Suomessa valkovuokko on hyvin laajalti levinnyt ja sitä tavataan jopa Etelä-Lapissa saakka. Suomesta löytyy harvinaisempaa alppivuokkoa, joka on hyvin saman näköinen valkovuokon kanssa, mutta sen kukinnon heteet ovat valkoiset kun taas valkovuokossa ne ovat keltaiset.
Kipparini hihkaisi, että täältä löytyy sinivuokkoja ja niinpä hyökkäsin kamerani kanssa heti niitä kuvaamaan. Näissä kuvissa tuli se suurin pettymys. Kellin kameran kanssa kemällä enkä onnistunut. Vain nämä neljä kuvaa kehtasin laittaa näytille, mutta näihinkään en ole tyytyväinen.

Keskiajalla uskottiin sinivuokon lehtien tuovan apua maksavaivoihin koska lehden muoto ja alapinnan väri muistuttavat maksaa. Vaikka kasvi on myrkyllinen niin kevään ensimmäisen sinivuokon kukan syömisen uskottiin torjuvan flunssaa. Kansanlääkinnässä sinivuokon lehtiä on käytetty aikanaan virtsanerityksen lisäämiseksi ja munuaiskivien hoitoon. Suomessa sinivuokkoa tavataan hyvin yleisesti lounais- ja eteläosissa.
Tämän postauksen nimi oli ensin "kolme vuokkoa" sillä tätä kukkaa kuvatessani luulin kuvaavani keltavuokkoa. Mutta kun aloin kotona tutkia kuvia huomasin, että kukka ei voi olla keltavuokko, sillä keltavuokolla on erilaiset lehdet ja kukinnossa viisi terälehtä kun tässä on reilusti enemmän. Vinkkinä teille, Facebookissa on luonnonkukkakuvaajat ryhmä, sinne kun laittaa kuvan niin alta minuutissa tulee tieto, mikä kasvi on kyseessä. Niin kävi tälläkin kertaa =).


Kyseessä on mukulaleinikki. Tätä kaunista kukkaa käytetään myös puistoissa ja puutarhoissa maanpeittokasvina. Luonnossa tämän tapaa lehdoista keväisin. Mukulaleinikin nuoria lehtiä on käytetty aikoinaan salaateissa. Kasvin juurimukuloita on paahdettu myös ruoaksi. Myös tätä kasvia on käytetty rohtona mm. peräpukamien houtoon =).

Valokuvaamisen myötä olen alkanut kiinnostumaan kasveista ja ennen kaikkea tunnistamaan niitä. Luonnosta löytyy vaikka millä mitalla kasveja, joita olen ennen vain katsellut ohimennen. Nyt olen pyöritellyt mielessä, että voisin vaikka kuvata pikkuhiljaa itselleen sellaisen kuvakasvion itselleni =).

Aurinkoa alkavaan viikkon teille kaikille!

37 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat kukkasista <3 RONJA

  VastaaPoista
 2. These are gorgeous, Katinka. Especially the blue ones!

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia. Kun joskus aikoja sitten vanhempani ostivat talon, jossa he edelleenkin asuvat, niin siellä pihan perällä oli sinivuokkoja, jotka levisivät ja levisivät. Kun näin meidän mökillä metsässä sinivuokkoja, niin päätin uskaltaa siirtää Äidin puurahasta niitä mökille "puutarhaan", mutta kuinkas onkaan käynyt. Joko peurat tai pupu pistelee kukat parempiin suihin aina näin keväisin, eikä niistä pääse oikein nauttimaan=D.

  Mukulaleinikki on todellinen maanpeittokasvi. Leviää ainakin meidän puutarhassa liiankin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan hitsin puput ja peurat =). Meidän taloyhtiön pihassa on omenapuu sen söi viime talveja jänikset =D. Ei kai heille raaski olla vihaisia? Ihanaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Valokuvaus on minullekin opettanut paljon sekä kasveista, että ötököistä :)
  Tuota mukulaleinikkiä minäkin ensin luulin keltavuokoksi, kunnes paremmin tutkin kasvia.

  Hienoja kuvia. Sinivuokoista viimeinen on suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Luontoa on ihana kuvata ja kuvien avulla seurata tapahtumia ja opetella tunnistamaan lajeja =).

   Poista
 6. Ihanat kuvat! ♥
  Mukulaleinikkiä minun täytyykin yrittää jostain löytää ja saada se leviämään meidän pihallamme! Eipähän olisi niin paljon nurmikkoa leikattavana ;)
  Ajatuksesi kuvakasviosta on todella kiva! Itsekin olen yhä enenevässä määrin alkanut kiinnostumaan varsinkin linnuista ja kasveista sekä niiden tunnistamisesta. Aurinkoa sinunkin alkavaan viikkoosi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Ansku =). Mukulaleinikki on ilmeisesti hyväkin leviämään, kunhan sitä ensin saat tupsun pihaasi.

   Poista
 7. Hienot kuvat! Vuokot ovat keväisiä suosikkeja. Äidin kanssa tutkimme aina kasveja kun olimme koirien kanssa ulkona. Nyt en niitä enää muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Gunilla =). Minä olen huono tuntemaan kasveja, mutta onneksi Kippari on hyvä ja häneltä saan tunnistusapua.

   Poista
 8. Kivaa hommaa vuokkojen ja yleensä kukkasten ja kasvien kuvaaminen. Omalla kohdallani on käynyt myös niin, että kouluaikainen kasvi-innostus on päässyt uuteen vauhtiin valokuvausinnon kanssa.
  Olet ollut vuokkokedolla ja saanut kauniit vuokkokuvat. Minun asuinalueellani ei kasva edes valkovuokkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Aimarii =). Me liikutaan onneksi niin paljon luonnossa että pääsen näkemään monenlaisia kasveja. Lähimmät valkovuokot löytyy naapurin pihasta, tosin sinne ne on siirretty jostain.

   Poista
 9. Olet kyllä kehittynyt huimaksi kuvaajaksi, kun et ollut noihin sinivuokkokuviin aivan tyytyväinen! :o Kauniita kuvia ja oli mielenkiintoista lukea tarinatkin - harvemmin tulee varta vasten etsittyä tällaista tietoa, mutta kummasti se kiinnostaa, jos joku sen tiedon valmiiksi tarjoilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Merenneito. Sitä kai vaan ei ole omaan jälkeen koskaan kyllin tyytyväinen =D.

   Poista
 10. Eivätpä ole hyvät kuvat enää haaveita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mustis! Paljon olisi vielä mitä haluaisin oppia. Mutta kuva kerrallaan parannellaan =D.

   Poista
 11. Dear Katinka, fantastic photos of these pretty wildflowers. Thank you so much for sharing them.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Tarttee olla hyvät polvet, jotta voi kumarrella kasvien perään :) Ja hyvin olet pyllistellyt, komeita kuvia!
  Itse olen valokuvauksen kanssa oppinut näkemään maailmani suuret yksityiskohdat, jätän kukkaset vapaaehtoisesti paremmille kuvaajille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Kyllä se välillä kankeaa on minullekkin ja siksi olen monesti ihan reilusti mahallani =D.

   Poista
 14. This is quite amazing to see :-) I love the wood anemones and hepatica. Gefofografeerd wonderful and very colorful.
  *******************
  Tämä on aivan mahtavaa nähdä :-) rakastan valkovuokkoja ja hepatica. Gefofografeerd ihana ja hyvin värikäs.

  VastaaPoista
 15. Una maravilla de imágenes..estupendas...un abrazo desde Murcia...

  VastaaPoista
 16. Kauniita ja herkkiäkin kuvia <3 Kivaa torstaita <3

  VastaaPoista
 17. Aivan ihania kuvia! :) olet hurjan taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitokset! Itse on aina vähän kriittinen omaa jälkeä kohtaan =).

   Poista
 18. Muy buenas imágenes de estas preciosas flores silvestres como son las anémonas y las celidonias..

  Un saludo.

  VastaaPoista