torstai 14. toukokuuta 2015

Kevät Porkkalanniemessä

Äitiepäiväviikonloppuna lauantaina oli aurinkoinen päivä ja niinpä lähdimme katselemaan luontoon, mitä kaikkea siellä jo on talven jälkeen noussut esiin. Toiveena oli myös löytää korvasieniä. Kun lähtee luontoa tarkkailemaan, niin silloin otetaan aina... siis  a i n a   kamera mukaan, eikö vaan =D.


Pitkään emme ennättäneet kävellä,  kun Kippari löysi jo ensimmäisen huhtasienen. Nämä ovat todellisia metsän aarteita näin heti keväällä. Huhtasieniä on kahta lajia, kartiohuhtasieni ja pallohuhtasieni. Kartiohuhtasieni muistuttaa minusta ihan piispan hattua ja pallohuhtasieni puolestaan nimensä mukaisesti palloa. Huhtasienet erottaa hyvin korvasienistä siitä, että niillä on selvä jalka. Ja mikä parasta, huhtasieni on  e r i t t ä i n  herkullinen ja valmis suoraan metäsästä vaikka salaattiin. Siitä tulee myös erinomainen keitto.
Keväällä vihreä on jotenkin kauniin hento ennen kuin lehdet saavat täyden kokonsa ja muuttuvat tummemman vihreiksi. 
Juniori bongasi ensimmäisenä tämän kyyn, joka luikerteli tien poikki ihan meidän edestä.


Kippari puolestaan löysi tämän toisen kyyn loikoilemassa auringossa. Hän oli todella kaunis yksilö. Pitkä ja paksu. Saimme kuvailla häntä kaikessa rauhassa, niin oli kyy keskittynyt auringossa lämmittelyyn.


Ei jääty reissun aikana myöskään ilman korvasieniä. Kippari löysi niitä muutaman. Tämä on siitä mukava sieni, että kun löytää edes yhden oikein ison, niin siitä saa jo maukkaan keiton. Kippari meillä tekee ihan gourmee tasoisen keiton korvasienistä. Mutta muistakaa, tämä sieni on  e r i t t ä i n  myrkyllinen, joten se tulee huolella ryöpätä ja käsitellä ennen kuin se nautitaan vaikkapa keitossa.
Tämä kasvi oli minulle uusi tuttavuus, kevättaskuruoho. Tämä kasvi on netistä lukemieni tietojen mukaan saapunut Suomeen 1800-luvun lopulla meriliikenteen mukana satamapaikkoihin ja Saksasta tuotujeen heinänsiementen mukana heinäpelloille. Pelloilta se on levittäytynyt niityille ja pientareille. Kaunis kukka, vallankin kun sitä polvistui katsomaan lähempää.
Tämä keltainen väriläiskä on käenrieska. Luin netistä, että niitä on kahta lajia, pikkukäenrieska ja isokäenrieska. Pienikäenrieska on luontomme pienin lilja. Mietin, mistä kukan nimeen tulee tuo käki, sehän on lintu? Mutta netistä sekin selvisi (onneksi meillä on internet), että kasvin nimi kertoo sen kukinta-ajasta, keväästä, jolloin ensimmäiset käet muuttavat Suomeen.Mikäli nokkosia haluaa hyödyntää ravinnoksi, ne kannattaa kerätä näin keväällä. Ravintoarvot ovat parhaimmillaan eivätkä lehdet pistele pahasti. Nokkonenkin on nuorena hennomman vihreä kuin sitten isompana.


Jälleen Kipparini löysi minulle kauniin kuvauskohteen. Tämä on joku mehikasvi, mutta valitettavasti en tiedä ihan tarkaleen sen nimeä. Joten tunnistus apua oteaan ilolla vastaan, jos joku teisätä tietää =D. Tämä kasvoi mehikasville tyypillisessä paikassa kiven päällä sammalten seassa.


Olimme ulkona yli neljä tuntia ja kuvasaalis oli myös sen mukainen. Into piukeana aloin lataamaan kuvia kotona konelle ja pettymys oli suuri, kun kuvat eivät olleet ollenkaan niin hyviä kuin olin etukäteen ajatellut. Vaikka kuinka olin pyörinyt ja kontannut (kuvasin macrolla) kamerani kanssa maastossa etsien kuvakulmia, valoa jne. Käykö teille koskaan näin? No, nyt vain analyysiä asiasta, mitä olisi pitänyt tehdä toisin (ehkä) ja uutta yritystä peliin. Onneksi kesä on vasta alussa ja luonnosta löytyy kohta lisää kuvattavaa.

Heleätä helatortaita teille kaikille!

32 kommenttia:

 1. Luonto on niin parhaimmillaan juuri näin keväällä, kun se on puhkeamassa kukkaan! Vai että on ne kyyt taas liikkeellä, tai no, ovat varmaan olleet jo jonkin aikaa.. En pidä niistä yhtään kun meillä pieni koiruus ja pelkään aina että saa kyynpureman.. Hyvät kuvat olet kuitenkin saanut näistä luikertelijoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyyt ovat parhaimmillaan silloin kun pysyvät poissa pihapiirissä. Minun koira sai aikanaan vanhempieni kotona (jossa on aina kovasti kyitä) pureman, mutta selvisi siitä onneksi. Ja joo, ovat olleet liikkeellä jo jonkin aikaa =D.

   Poista
 2. Toi Porkkalanniemi on kiva paikka, ja monipuolinen. Upeita kuvia sait. Mutta sulla olikin mukana tarkkasilmäinen etutarkkailija tähystelemässä, epistä :)
  Mä en tuolla kävellessä ole koskaan ajatellut kyytä, äklöä jos sen päälle astuis vahingossa, puistattaa.
  Meillä oli omakotitalon kiviaidassa tuota mehikasvia. Se on kiva kasvi, kun sen voi jatkaa noista palleroista. Eli mä tökkäilin aina niitä uusiin koloihin ja sinne ne juurtui. Olisit ottanut pussiin mukaan muutamia. Ihan tarkkaa nimeä en muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkala on todella ihana paikka. Ajattelinkin, että tuo mehikasvi on voinut levitä pihasta, tai sitten siinä on voinut olla piha ennen vanhaan. Nyt kun tiedän, että pallerosta lisääntyvät, niin pitääkin seuraavalla kerralla ottaa pussiin mukaan =D. Kiitos vinkistä Orvokki!

   Poista
 3. Hyviä kuviahan sinä olet saanut :D Ihanan vaalean vihreää ja herkkää näin keväällä :)
  Mehitähden poikasia olisit saanut hyvin tuosta mehikasvista, lähtee helposti kasvamaan, vaikka ruukussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuitina =D. Itse vaan ei tahdo olla omaan jäleen tyytyväinen. Eli kasvi on mehitähti, jes! Orvokki tuossa yllä mainitsi kanssa, että lisäänty helposti, joten pitää ottaa seuraavalla kerralla muutama pallero mukaan pussiin =D.

   Poista
 4. Upeita kuvia ja hieno sienibongaus. :) Hienoja lähikuvia myös kyistä. Käärmepelko aika kova ja johtunee, että mökillä Sipoossa lapsuudessa kyitä oli aika paljon, myös mustia kyitä ja mummi ja vaari juurrutti varovaisuuden ja samallahan tulee myös pelko.

  Muistan niin monta käärmekohtaamista ja sen kauhun. Olen kerran juostessa joutunut hyppäämään kyyn yli, ei ollut kiireessä muuta vaihtoahtoa. Kompostia kaivellessa on plompsahtanut kumisaappalle kyy ja hui vieläkin nousee karvat pelosta pystyyn. Oikeastihan kyy on väärinymmärretty ja kaunis olento.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tiia K =). Minä olen ollut lapsena mummolassa paljon ja siellä oli kanssa pihapiirissä paljon kyitä koko ajan. Mummo oli laittanut oikein sellaisia riukuja pihaan valmiiksi, että kun tulevat niin niillä sitten mätkitään. Vasta nyt valokuvaamisen myötä olen jotenkin ottanut sen eläimenä kuten muutkin eläimet. Ihan niinkuin ei tulisi ja purisi kameran taakese =D. Ei vaan, varovainen pitää olla eikä hätistellä saa, mitään eläintä. Kaunishan tuo on ja kuuluu meidän Suomen luontoon =).

   Poista
 5. Komea kuvasarja! Jäin miettimään, ettei mehikasvi taida olla Suomen luonnon alkuperäisiä kasveja, Varmaankin jonkun istuttama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Ajattelin tuosta mehikasvista ihan samaa ja mietinkin, että on saattanut olla piha jossain vaiheessa kyseisellä paikalla. Jäänyt siitä sitten paikalle kasvamaan =).

   Poista
 6. Hienoja kuvia ja kaunis kyy!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kauniista ja jännittävästäkin luonyoretkestä :) Tuon huhtasienivinkin pidän mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Merenneito =). Ja ehdottomasti, pistä korvan taakset tuo huhtasieni. On yhtä hyvä kuin kanttarelli tai suppilovahvero. Käy raakana salaattiin tai paistettuna tai keittoon, ihan mihin vain.

   Poista
 8. Minun silmissäni ainakin nämä kuvat ovat upeita!! Uskon, että jokaiselle käy juuri noin, jopa kamerassa kuva näyttää vielä hienolta, mutta koneella ei sitten enää näytäkään :)

  Mehikasvia sanoisin mehitähdeksi. Rantakäärmettä olen kuvannut, mutta kyyn kuvaavimen on ihan eri juttu...

  Kuvista kolmas ja toiseksi viimeinen ovat suosikkejani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Sirpa =). Niin kai se menee, ettei omaan jälkeen ole koskaan oikein tyytyväinen ;). Ja voin paljastaa, että kuvasin kyyn 400mm objektiivilla, joten ihan viereen en mennyt minäkään =D. En halunnut häiritä, niin keskittyneesti hän paistatteli päivää.

   Poista
 9. Hienohan kuvat olivat! Minulle käy usein juuri noin. Yleistä on myös se, että kameran näytöllä kuvat saattavat olla tosi hyviä, mutta koneelle ladattuani ne ovatkin pettymys. Mistähän sekin johtuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos NJ ja no huh, en siis ole ainoa. Ja just ihan sama, että kun katsoo kameran näytöltä niin olen ihan tyytyväinen, mutta kun laittaa konelle niin... (huokaus). No, parasta tässä harrastuksessa on juuri se, että saa opetella ja kehittää itsellän =).

   Poista
 10. What a beautiful series of Spring photos, Katinka! Those mushrooms are really eye catching.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh thanks a lot Marleen =). The first mushroon you can use immediately but the second is poisonous =).

   Poista
 11. Hello Katinka,
  Very special shots!! Funny that snake.
  The cactus on 15 and 16 is very beautiful.
  Well done!!

  Many greetings,
  Marco

  VastaaPoista
 12. Upeat kuvat! Käärmeet ovat todella kauniit! Ne lähtevät kyllä pakosalle jos vaan ehtivät. Mäyräkoiramme sai aikoinaan pureman kun meni tutkimaan kohmeista käärmettä. Koira pelkäsi loppuelämänsä käärmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla! Myös minun vanhempien mäyräkoira sai kyyn piston pari kesää sitten. Pihapiirissä ne eivät ole mukavia, kun koirat eivät malta olla menemättä härkkimään ja sitten käy hullusti =).

   Poista
 13. Vähän kade noista sienistä, mutta käärmeet saavat jäädä näkemättä tänä kesä, toivottavasti. Siis niin tuttua, että vaikka kuinka ottaa kuvia ja kun ne siirtää koneelle, niin ensimmäinen ajatus on, että voi mitä roskaa. Mutta kuitenkin esimeekiksi nuo sinun kuvat ovat todella ihania. Täytyykin pistäytyä siellä Porkkalassa, koska olin juuri saanut ajatuksen tehdä kivikkopuutarhaa mökille ja siihen ehdottomasti tarvitaan mehitähtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienet on ihania. Tänä viikonloppuna saatiin vielä lisää korvasieniä. Tuota kasvia löydät kun menet Lähteelän ulkoilualueen parkkipaikalle ja lähdet kävelämään tietää Lähteelään päin, niin heti vasemmalla on isompi kivi. Sen päällä kasvaa paljon =D.

   Poista
 14. Kauniita ja onnistuneita kuvia keväisestä luonnosta, eniten ihailin tuota hienoa käärmekuvaa. Se oli kyllä upea:) Monesti kuvat yllättävät myös positiivisesti, pikku kamerassa näyttää että höh, eihän tuota kannata edes säilyttää mutta isolla näytöllä yksityiskohdat tulevatkin sopivasti esille, yleensä kyllä käy niin että luulee ottaneensa hyvän kuvan ja mitä sitä paskoja, lintu onkin liikahtanut tai olet zoomannut liikaa jne, minulla on pieni taskukamera joten siinä ei paljon säädellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Mustis. Käärme köllötteli ihan kaikessa rauhassa auringossa, sain kuivailla sitä pitkään. Tosin 400mm putkella, en tohtinut mennä ihan lähelle =D. Joo se on oikesti jännää, että kuvat näyttää eri laitteissa erilaisilta. Kipparini sitä kanssa minulle aina tolkuttaa, että "älä posta mitään kamerassa, vaan katso ensin tietokoneella". Toki ihan selvästi tärähtäneet lähtee heti =).

   Poista
 15. The mushrooms I find really very special and very beautiful. Separate shape and color, these mushrooms. The Keline balls in photo 15 are very special and I find it also very beautiful to see. Beautiful flowers and ferns, and a snake.
  Greetings, Helma
  *********************
  Sienet Minusta todella erikoinen ja hyvin kaunis. Erilliset muoto ja väri, nämä sieniä.Keline pallot kuva 15 on hyvin erikoinen, ja minusta on myös hyvin kaunis nähdä. Kauniita kukkia ja saniaisia, ja käärme.
  Tervehdys, Helma

  VastaaPoista
 16. Ihania kevätotoksia ja korvasienet ovat todella maukkaita, mutta itse en ole koskaan tehnyt, joten jätä niiden laiton osaaville käsille. Ihanaa, että sinullakin on kokkaileva Kippari! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Vedenneito! Kokkaileva kippari on kiva =D. Ja vallankin sellainen joka oikeasti saa maukasta ruokaa aikaiseksi ;)

   Poista