tiistai 26. toukokuuta 2015

Merellisiä maisemia ja fiiliksiä

Talven pimeinä päivinä sitä aina muistelee kesää ja ennen kaikkea kesän merellisiä maisemia. Tällä hetkellä tilanne on ihanteellinen. Näitä maisemia saa taas ihailla muutaman kuukauden ajan ja painaa muistikuvia verkkokalvolle valokuvien lisäksi. Kauden alussa on aina jotain kutkuttavaa. Mitä kaikkea sitä tänäkesänä pääseekään näkemään. Toimiiko tekniikka ja millaista säätä on luvassa.
Itse säähän on ihan pukeutumis kysymys. Veneilyssä meille eniten haittaa tekee liian kova tuuli. Vene on kyllä erittäin merikelpoinen, onhan Saga Norjalaista vankkaa tekoa. Mutta ihan mahdottomassa tehosekoittimessa ei ole mukava olla kyydissä. Niinpä Kippari harkisee aina tarkkaan, millaisilla tuulilla lähdetään liikkeelle. Ja mitä reittivalintoja silloin tehdään. Välillä tulee se tilanne eteen, että on vain odotettava tuulen tyyntymistä. Viime kesänä jumiuduimme Pärnuseen viikoksi juuri tuulten vuoksi. Vaan Pärnu ei ollut ollenkaan hullumpi paikka jumittaa, sillä sieltä löytyy paljon kaikenlaista mukavaa tekemistä ja katseltavaa.
Meidän veneen syväys on alle metrin, joten sen puolesta pääsemme käyttämään hyväksi niin kutsutut maisemareiti, joille purjeveneillä ei ole kölinsä puolesta menemistä. Lisäksi meillä ei ole kovin korkeaa mastoa, joten pääsemme näppärästi myös useimpien siltojen alta. Maisemareitit ovat monesti niin saarten suojassa, että jopa kovalla tuulella on mahdollista tehdä matkaa. Reittisuunnittelu on tässäkin asiassa a ja o. Mikä on tuulitilanne, tuleeko matkan varrelle ylitettäväksi suuria selkiä? Mistä päin tuulee? Tuulen suunta on tärkeää havannoida myös satamaa valittaessa. Mikäli tuulee kovasti, olisi suotavaa löytää suojaisa satama.
Kaksi kesää sitten olimme Jussarössä ja silloin saatui tuuli kääntymään niin, että se puhalsi juuri satamaan. Jussarön satamaan käy kunnolla vain yksi tuulensuunta ja sillä kerralla se oli juuri se. Siinä sitten yrität nukkua kun vene tempoi köysien varassa. Mitetin, että pitääkö köydet kunnolla kiinni. Olin ihan hilkulla, että en ottanut tyynyä ja peittoa kainalooni ja painellut kuusen juurelle nukkumaan, niin kävi ottaan pattiin. Tuuli jatkui samalta suunnalta seuraavana päivänäkin ja lettutaikina meinasi tulla yli laitojen kulhosta. Ei se silloin naurattanut, jos nyt jo vähän huvittaakin =D.
Mutta sitten tulevat ne päivät (kuten näissä kuvissa), että tuuli tyyntyy, aurinko paistaa lämpimästi ja voit tuntea meren raikkaan tuoksun. Veneen takakuomu alas, ja saat nauttia siitä kaikesta ihanasta kaikilla aisteilla. Sitä en vaihtaisi mihinkän! Se on sellanen tunne, että sitä on ihan mahdoton kuvailla, se pitää jokaisen kokea itse. Sen eteen jaksaa nähdä vaivaa. Keväällä veneen laitot ja syksyllä nostot ja huollot. Sen eteen kestää (hammasta purren) ne tuulisemmat päivät ja huonommat säät.


Nämä kuvat on otettu toissa viikonloppuna, jolloin olimme seuramme omassa saaressa. Sunnuntai päivä antoi jo kovasti viitteitä kesästä. Toivottavasti pääsitte edes hieman siihen tunnelmaan mukaan, mistä veneilyssä parhaimmillaan on kyse =).


36 kommenttia:

 1. Sanat ja kuvat veivät mukanaan. Meri on kaunis.

  VastaaPoista
 2. Hyvin pääsin tunnelmaan mukaan, kiitos! :) Merellä on tullut hyvin vähän veneiltyä, mutta lapsuuteni kesät vietin veneellä Vesijärvellä ja Päijänteellä. Siitä on jäänyt kaipuu veneilyyn. Tällä hetkellä vain ei edes kenelläkään tutulla ole isoa venettä, joten joudun tyytymään risteilyihin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina =). Päijänne on vesistönä minullekkin tuttu, olenhan sielä päin kotoisin. Kaunis vesistö sekin. Pitkään olin ihan järvi ihminen minäkin vaan sitten vei meri mennessään ihan totaalisesti. Onneksi näihin meidän ihaniin lähisaariin pääsee pienellä rahalla saaristolaisaluksilla. Ei muuta kuin picnic eväät mukaan ja menoksi =D.

   Poista
 3. Upeat maisemat! Meillä ei ole venettä, joten se on harvinaista herkkua kun joskus pääsee kavereiden kanssa ulos merelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla =). Sinä osaat ainakin arvostaa merelle pääsyä sitäkin enemmän kun sinne harvemmin pääsee =).

   Poista
 4. Ranta- meri- ja saarikuviin ei kyllästy koskaan.
  Saati sitten että itse olisi siellä fyysisesti.
  Ihanat kuvat siis !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Orvokki. Näitä rantakuvia tämä blogi onkin pullollaan, sillä pidän rannoista ja kallioista tosi paljon.

   Poista
 5. Pääsin vallan mainiosti tunnelmaan mukaan! Kiitos Katinka! :)
  Ne parhaat hetket ovat juuri kuvailemasi kaltaisia ja niiden vuoksi sitä todellakin kestää kosolti niitä huonompiakin hetkiä.
  Näitä kuvia jaksaisi katsella vaikka kuinka pitkään.....mutta valitettavasti kohta pitää lähteä töihin ;)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset itsellesi Ansku =). Minulla on sellainen kutina, että taidat todella tietää mistä puhun =D. Tsemppiä työpäivään!

   Poista
 6. Ihana rakas saaristo <3 täältä saan fiilistä tulevaan, kiitos Katinka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Täältä se löytyy tuttu saaristo jakka kotiudutte te maailman matkaajat sieltä kaukaisilta vesiltä =). Tuokaa lämmin tuulahdus tullessanne (keli ei meinaa millään lämmetä täällä) =D.

   Poista
 7. Onpas hienoja kuvia. Ja meri suorastaan säteilee monessa kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset JPK. Selainen se on kauniilla säällä =).

   Poista
 8. Hello Katinka,
  Very wonderful shots!! Great to see this fantastic area.
  Shot 4 and 5 are my favorites.

  Many greetings,
  Marco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks a lot Marco! The sea is what I love most in nature =).

   Poista
 9. Ihania merikuvia. Mä niin kaipaan sitä kun auringon säteet leikkii aalloilla ja pieni tuulenvire puhaltaa. Meillähän ei siis ole kuin pieni soutuvene ja kanootti (kaksikko), mutta kyllä niilläkin on kiva liikkua mökkisaaristossa. Varsinkin kanootilla välillä pääsee todella lähelle luontoa. En muista olenko kertonut siitä, kun kerran seurasimme oravan uintia saaresta toiseen. Harmitti, ettei ollut kameraa käsillä.
  On hyvä, että on matala syväys, mutta on me kerran ajaettu karille meidän kanootillakin =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli =). Ei ole ollut "puhetta" oravan uimisesta. Itseasiassa en ole kuullutkaan, että oravat uivat =D. Kanootilla varmasti pääsee ihaniin paikkoihin. Olen joskus ajatellut, että sitä olisi mukava kokeilla, mutta pelkään, että se keikkaa ja jään ylös alaisin mereen =D.

   Poista
 10. Hi Katinka,
  beautiful landscapes and vistas with water fantasist itself to see. It seemed therefore able to sit on zon'n more and just enjoy the view.
  Greetings, Helma

  VastaaPoista
 11. Upeita kuvia!
  Niin sinistä ja raikasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Meri on jännittävän sininen aina näin keväällä.

   Poista
 12. Mukavaa tajunnanvirtaa purjehduksesta ja hienot kuvat. Oma suosikkini on tuo eka, hienoa kontrastin hallintaa ja upea heijastus!

  VastaaPoista
 13. Mereily on varmasti mukavaa ja rentouttavaa. Sen verran olen ystävien veneessä saanut merellä olla.
  Merelliset maisemat ovat upeita. Sinua odottaa ihana kesä rakkaan harrastuksen parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri sitä silloin kun keli on parhaimmilaan, ihanaa ja rentouttavaa. Kyllä tässä jo lomaa odotetaan kovasti, että päästään tosissaan vesille.

   Poista
 14. Preciosos paisajes plenamente veraniegos...Disfruta del buen tiempo.

  Un saludo.

  VastaaPoista
 15. Kauniita kotoisia maisemia :)
  Tuosta teidän syväyksestä olen vähän kade - mitkä mahdollisuudet! En silti halua ottaa Kaminamin hinattavaksi vauhtia jarruttavaa kumivenettä, jolla pääsisi matalampien saarten rantaan. Näillä mennään mitä on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Merenneito. Meidän kumppari matkustaa kannella ja sitä käytetään kun ollaan satamassa. Kippari kalastaa ja Juniori soutelee muuten vain =D.

   Poista
 16. Juuri näin, luonto määrää sen miten edetään ja milloin ei edetä vesillä. Meidän Aavassa ihanaa on juuri se, joidenkin ihmettelemä & parjaamakin, DC eli day cruiser ominaisuus eli kuomun saa kokonaan pois hyvällä kelillä ja luonnon anneista pääsee nauttimaan kaikin aistein. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on HT mallinen vene ihan samasta syystä. Kuomu alas ja pääset nauttimaan kaikesta ihanasta (vaikka toden sanoakseni välillä meinaa kuomun kanssa mennä hermot =D).

   Poista
 17. Ihana nähdä näihin maisemiin.
  Rakastan vettä ja se on erittäin mukava nähdä :-)

  VastaaPoista