sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Jämsänkoski

Tapaninpäivän ajelulla Kipparini kanssa, pysähdyimme myös Jämsänkoskelle. Siellä virtasi myös mukavasti vettä. Tämä paikka oli minulle entuudestaan tuttu. Olen ajanut tästä oli elämäni aikana monen monta kertaa.
Jämsänkoski kuuluu nykyään Jämsään. Mietiskelin, että mikä tämän kosken nimi on? Onko se ihan vain Jämsänkoski? Yritin löytää tietoa netistäkin, mutta ei irronnut mitään, minun hakutaidoilla =D. Joten paikalliset hoi, jos on tietoa, niin kommentoikaa ihmeessä.


Koski sijaitsee paperitehtaan kupeessa. Jämsän jokilaaksossa (Jämsänkoski ja Jämsä) on parikin paperitehdasta, jotka ovat osaltaan yksi suurin työllistäjä tällä seudulla. Paperitehtaan "leipää" sitä on minunkin lapsuudessa syöty. Isäni meni aikanaan nuorena poikana tehtaalle töihin ja sieltä jäi eläkeele aikanaan. Eihän tuollaisia työsuhteita enää ole olemassakaan!
Innostuin jälleen kikkailemaan valotusajoilla =D.
Virtaavassa vedessä on minusta jotain maagista ja sillä on rauhoittava vaikutus. Sitä voisi tuijottaa vaikka kuinka pitkään. Katsoa, miten vesi ympäröi kivet, kuinka se pärskii ja puskee joka kolosta ulos.  
Täältä löytyi myös rakkauslukko! Onnea Tiina ja Jussi myös minun puolesta. Ruoste lukossa paljastaa, että luultavasti kyseessä ei ole ihan viimekesän häät, mutta onnea silti. Onnea tarvitaan joka päivä eikä sitä ole koskaan liikaa.


Kosken edessä on Ilveslinna. Olen esitellyt linnan aikaisemmin blogissani täällä. Kyseisessä postauksessa pääsee ihastelemaan koskea ilman vettä, sillä kuvat on otettu kesällä. Tälläkin kerralla minulle tuli hyvin vahvana eräs lapsuusmuisto mieleeni. Paperitehtaan työntekijöille ja heidän perheille järjestettiin pikkujoulut ennen varsinaista joulua. Ohjelmaa ja hyvää syötävää oli paljon. Silti tärkein oli aina se pieni paperi pussi, jonka sai kotiin viemiseksi. Pussissa oli pipari, punainen omena, karamellia ja mikä parasta kiiltokuva. Muistan ,että kiiltokuva oli aina joko enkeli tai joulupukki. Olin aina niin onnellinen tuosta pussista. Onneksi meillä on muistot.

18 kommenttia:

 1. The water has such power! I love the ways you photographed it, the water seems like silk.

  VastaaPoista
 2. Hienoja nuo kuvat eri suljinajoilla! Hauska nähdä miten ne vaikuttaa kuvaan. Ja en ikinä osaa päättää itse tuon tyyppisistä kuvista mikä on paras. Toisaalta kuohuvat pärskeet, toisaalta silkkinen vesi.... mukavia keväisiä kuvaushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Annika. Minäkään en osa ihan valita, että mikä olisi paras, ne on tunnelmaltaan niin erilaiset =D.

   Poista
 3. Ihania kuvia taas kerran. Koski muuttuu tosiaan ihan eri näköiseksi pidemmällä valotusajalla. Siinä veden virtaus näkyy hienosti. Kaikki kuvat niin teräviä. Hyvin olet saanut valoakin kuviin pimeänä Tapaninpäivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kvilttaaja. Sitä pitää keksiä jotain kivaa kikkailtavaa kamerankanssa pyhinä =D.

   Poista
 4. Taitaa olla Patalankoski virallinen nimi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow, olisiko? En ole koskaan kuullutkaan. Tämä pitää tutkia =). Kiitos tiedosta!

   Poista
 5. Hello Katinka,
  Very impressive to see this streaming water.
  Good to see how you've photograph it.

  Kind regards,
  Marco

  VastaaPoista
 6. Hienoja kuvia veden liikkeestä. Liikkuvaa vettä tosiaan voi tuijotella samalla tavalla kuin tultakin.Kummatkin vangitsevat hieman hypnoottisesti katsojan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirjam-Matilda! Tosiaan kuten sanoit, molemmat ovat tietyllä tavala lumoavia =D.

   Poista
 7. Valoitusajalla leikkiminen kannatti.. Erittäin hyvältä näyttää! Mulla tuli ensimmäisenä Jämsänkoskesta mieleen Juice Leskisen biisi Jämsänkoski here I come.. Sitten mietin ettei se ihan niin tainu mennä. Soliki Juankoski eikä Jämsänkoski! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Väylän Tyär =D. Se tosiaan oli Juankoski... hih =D.

   Poista
 8. Kauniit kuvat virtaavasta vedestä! Joki on Jämsänjoki, voimalaitoksen nimi oli Patalankosken voimalaitos... liittyiskö se jotenkin sitten kosken nimeen, vai onko kuitenkin Jämsänkoski?
  Ja oi: oikea joulupussi muistoissasi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita, Jämsänjoki on tuttu mutta tuo Patala jostain syystä ei. Olen asunut Jämsänkoskella 13 ensimmäistä vuottani =D.

   Poista