sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Ruhnu - Viro

Loma oli siinä vaiheessa, että oli aika kääntää veneen keula kotiin päin. Niinpä jätimme Latvian taakse ja suuntasimme pikkuiselle Ruhnun saarelle Viron puolelle. Ruhnu on saari, jossa olemme aina halunneet käydä. Rojasta sinne oli matkaa vain 22 merimailia, joten nyt se olisi mukavasti "matkan varrella". Koska kesä oli ollut helteinen, se oli ollut myös kohtuullisen vähätuulinen ja sen ansiosta olimme päässeet jatkamaan matkaa aina oikeaan aikaa. Ei tarvinnut pidellä tuulia missään.


Tällä reissulle näimme ensimmäisiä sinilevä lauttoja. Olimme olleet onnekkaita lomamme aikana myös sen suhteen, että sinilevä ei ollut meidän harmina. Seurasin sosiaalisesta mediasta kuinka lohduton tilanne oli Suomen puolella monessakin paikassa.  Aikamme ajettua, alkoi Ruhnun satama siintää horisontissa. Oli jännä tunne tulla Viron puolelle. Olemme olleet Virossa omalla veneellä niin monta kertaa, että tuntui kuin olisi tullut jo kotiin =D.
Sataman oli mukava tulla, sillä ystävämme samasta pursiseurasta olivat laiturilla vastassa. Oli taas niin kiva osua samaan satamaan ja vaihtaa kuulumisia.
Ringsun satama Ruhnussa on pienehkö, mutta erittäin siisti. Laiturilla on tarjolla vettä ja sähköä. Satamakonttorin kanssa samassa rakennuksessa oli wc ja suihkutilat sekä sauna, jota sai vuorattua erillistä maksua vastaan. Sataman yhteydessä on myös ravintola, jossa sattui olemaan yksityistilaisuus, joten emme päässeet testaamaan sitä.
Ruhnun saarelle on mahdollista päästä lautalla. Tällä kerralla lautta toi tulleessaan paljon ihmisiä, sillä kylällä oli sukujuhla. Juhlaväkeä oltiin vastassa koivulla koristellulla lava-autolla.
Lähdetään käymään kylällä. Ruhnun saari on 5,5 kilometriä pitkä ja 3,5 kilometriä leveä. Rannasta on mahdollista vuokrata polkupyöriä. Saarelta löytyy monia mukavia polkuja myös kävellä. Itse asiassa siellä on niin hienoa hiekkaa, että se on suorastaan haastavaa ajaa pyörällä. Kylä keskustaan meni päällystetty tie.


Kun pääsimme pois satamasta, oli joltain lähtenyt heti kättelyssä mopo käsistä =D.
Kylältä löytyi posti, jonka yhteydessä oli pieni elintarvike puoti. Posti oli auki pari kertaa päivässä. Ensin ajettuamme se oli kiinni, mutta aikamme ajeltuamme saarella, pääsimme piipahtamaan puodissa.
Pysähdyimme välillä syömään seljankakeitot. Istuimme samassa pöydässä mukavan virolaisen seurueen kanssa. Ja seljanka keitto maistui aivan ihanalle. Se on vaan niin hyvää!
Saaren keskustasta löytyy kaksi kirkkoa vierekkäin. Uuden kirkon vieressä oleva vanha puinen kirkko on peräisin 1600-luvulta. Kirkot olivat niin lähellä tosiaan, että oli haastavaa saada ne molemmat samaan kuvaan =D.
Ruhnun saarelta löytyi monia kuvaksellisia kohteita. Saaren luonto on kaunis ja tämä onkin oivallinen retkeilijän ja luontoihmisen vierailukohde. Ensimmäiset saaren asukkaat ovat olleet hylken pyytäjiä. Meille kerrottiin satamakonttorissa, että saaren ympärillä on paljon hylkeitä. Me emme nähneet tällä kertaa yhtäkään =D.


Ruhnun saarelta löytyy myös majakka ja koska olimme ensimmäistä kertaa saarella, majakka oli minulle uusi bongaus! Majakat ansaitsevat aina oman postauksen, joten siitä tietoa ja kuva seuraavassa postauksessa.

1 kommentti: