perjantai 19. elokuuta 2016

Beckholmen - Tukholma

Tukholmassa ollessa kävimme iltakävelyllä Djurgårdenilla. Saaren eteläpuolella sijaitsee Beckholmen, jossa en ollut käynyt vielä koskaan aikaisemmin. Tällä pienellä saarella on ollut suuri rooli Tukholman merenkulun teollisuudessa. Paikka oli 1900-luvulla vuosikymmeniä Ruotsin merivoimien hallinnassa.


Beckholmen on suojeltu alue ja se on osa kansallista kaupunkipuistoa. Saari on saanut nimensä vuonna 1633, jolloin siellä keitettiin laivanvalmistuksessa tarvittavaa tervaa. Sitä ennen saaren nimi oli Biskopsholmen.
1600-luvulla kuningatar Kristiina lahjoitti saaren Tukholman kaupungille. Saari toimi myöhemmin tervan varastointi ja käsittely paikkana. Vanhin saaren rakennuksista on 1690 valmistunut vanha tervamestarin virkatupa.  


1847 Ruotsin tukkukauppiaiden seura hankki Beckholmenin haltuunsa. He rakennuttivat sinne kaksi laivatelakkaa vuonna 1850 ja laivaveistämön. Tukholman kaupunki osti koko saareen vuonna 1918 ja myi sen Ruotsin merivoimille. 1920- luvun puolivälissä merivoimat rakennutti vielä yhden telakan. Tämä nimettiin kuningas Kustaa viidennen mukaan GV-telakaksi.


Uuden GV-telakan altaan pituus oli 197 metriä. Telakka-allasta vuokrasi 1980-luvun puoliväliin saakka Finnboda Varv laivanrakennusyhtiö. Telakkatoiminta jatkuu Beckholmenissa edelleen. Saaren nähtävyyksiä ovat nämä kirahvien näköiset satamanosturit. Ne on siirretty saarelle 1988 Hammarbyn satamasta. Olen monesti ihaillut näitä Viking Linen kannelta kun olemme saapuneet Tukholmaan.


Beckholmsbron silta yhdistää tämän kauniin pienen saaren Djurgårdeniin. Mikäli joskus vierailet Djurgårdenilla, piipahda ihmeessä katsastamassa tämä saari.

14 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia!
  Mielenkiintoinen paikka!
  Djurgårdenissa ollaan käyty pari kertaa. Tuolla olisi kiva joskus käydä myös.
  Mukavaa perjantaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari =). Djurgårdenin alue on aivan ihana ja tämä on mukava lisä siihen =).

   Poista
 2. upea tunnelma! kuin siirtyisi ajassa taaksepäin...

  VastaaPoista
 3. Så fin resa ni gjort i Stockholm och dess skärgård!
  Vackert!

  VastaaPoista
 4. Párekin Palvelijatar19 elokuuta, 2016 13:27

  Onpa jälleen hieno paikka esittelyssäsi. Paljon on jäänyt näkemättä, vaikka Tukholmassa on tullut käytyä lukuisat kerrat. Erinomaisen hienoa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Palvelijatar. Meillä oli kerrakin aikaa katsella rauhassa ympärille =).

   Poista
 5. Vau, heti kiinnittyi katse tuohon kirahvinosturiin! Tyylikäs :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nosturi näkyy mukavasti myös Viikkarin kannelle kun saapuu Tukholmaan =D.

   Poista
 6. Jos saan taas huudella täältä sivusta, niin sinunkin kuvassasi näkyvä Oaxen oli vallan viihtyisä ja erittäin laadukas ravintoja, jota voin lämpimästi suositella! (Paitsi että ihan pikkulapsille sopivaa ruokaa sieltä ei kyllä saanut)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja laita vaan ihmeessä lisätietoa näihin minun sepustuksiin tulemaan =D. Kaikki vinkit ovat tervetulleita =).

   Poista
 7. Hienot kuvat jälleen.Mielenkiintoinen paikka.Ihanat nuo kirahvi-nostokurjet! :)

  VastaaPoista