tiistai 9. elokuuta 2016

Vaxholmin vierasvenesatama (Ruotsi)

Aikamme ihasteltua Ruotsin laivoja Furusundissa, oli aika jatkaa matkaa. Tukholman saaristossa kierrellessä mukavaa oli se, etteivät välimatkat ole kovinkaan pitkiä. Seuraavana meillä oli määränpäänä Vaxholm. Tämä kohde hieman jännitti minua, sillä olimme kuulleet etukäteen, että täällä olisi edessä mooring köysikiinnitys!
Saavuttaessa Vaxholmin satamaan ajetaan komean linnan ohi. Linnasta tulee ihan oma postaus vähän myöhemmin. Satama oli suojaisassa lahdessa aivan kaupungin laidalla. Näin ollen lähistöltä löytyivät kaikki mahdolliset palvelut.


Satama oli täyden palvelun satama, sähköä ja vettä laiturilla. Wc tiloja oli useampi, josta bonus pisteet ja suihkutilat olivat kätevät. Eteisessä oli heti pukeutumistila ja sen jälkeen suihku suihkuverholla erotettuna. Septitankin tyhjennyspaikkoja oli satamassa kaksi, mutta molemmat olivat epäkunnossa, tästä miinus.


Moottoriveneilijän kannalta mukavaa Ruotsissa on se, että polttoaineen tankkauspisteitä on monissa paikoissa, Vaxholmassakin niitä oli kaksi. Erityisesti tykkäsin niistä siksi, että niissä oli isot laiturit (moni mahtui tankkaamaan yhtä aikaa jonka vuoksi niissä ei ollut ruuhkaa) ja henkilökuntaa oli aina laiturilla vastassa.


Rannasta löytyi telttasauna, mutta emme selvittäneet, mitä sen käyttö olisi maksanut =D.
Satamassa oli myyntikojuja, joissa myytiin kaikkia ihania merellisiä vaateita ja muita ihania tuoitteita. Satamasta löytyi myös tämä viehättävä televisiohuone.


Satamassa sijaitseva ravintola Kobben oli aurinkoisella säällä varsin mukava rentoutumispaikka. Tarjolla oli jopa aurinkotuoleja.
Söimme sataman ravintolassa todella maittavat katkarapuleivät. Tämä on yksi meidän ehdoton herkku. Laitoin merkille, että Ruotsissa oli tarjolla paljon kalaa ja ennen kaikkea katkarapuja. Yleensä listalta löytyi vain yksi liharuoka ja sekin melkein aina hampurilainen. Kala-allerkisella olisi ollut vähän vaihtoehtoja tarjolla =).


Minkälanen se mooring köysikiinnitys oikein oli? Homman idea on seuraava: Mooring köydet on kiinnitetty kuvan osoittavalla tavalla laiturin reunaan. Köysi on uppoavaa ja kulkee merenpohjaa pitkin. Köyden toinen pää on ankkuroitu merenpohjaan jonkin matkan päähän. Kun saavutaan laituriin, kiinnitetään veneen keula ja otetaan laiturilta mooring köysi ylös.


Köysi juoksutetaan veneen perään vetämällä sitä ylös vedestä. Veneen perässä (tai keulassa, jos olet peruuttanut laituriin) köysi kiristetään kiinni veneeseen. Loppuosa köydestä annetaan valua takaisin veteen. Tämä oli loppujen lopuksi ehkä kaikkein helpoin ja kätevin tapa kiinnittää vene laituriin. Ihan suotta jännitin =D. Kun lähdetään satamasta pois, on tärkeää antaa köyden valua kunnolla pohjaan ennen poistumista. Näin varmistetaan, ettei köysi mene potkurin ympärille.


Kaikissa satamissa on sorsia (yllätys yllätys), niin täälläkin. Kun kyykistyin ottamaan tästä tyttösorsasta kuvaa, se lähti kävelemään minua kohti. Juttelin sille, että valitettavasti ei minulla ei ollut mukana antaa mitään makupalaa. Se vastasi minulle jotain, mutta koska se puhui ruotsinsorsaa, en ymmärtänyt mitä se sanoi =D.
Vaxholmin satama oli yksi minun ehdoton suosikki. Satama oli sopivan kokoinen ja siellä oli mukavasti palvelut lähellä. Voit lukea lisää satamasta täältä.

12 kommenttia:

 1. Miten idyllistä. Ja ihanaa, että kerroit tästä mooring köysikiinnityksestä, en ole koskaan aiemmin kuullutkaan siitä! Sitä vain ihmettelen, että eikö perä voi lähteä ajautumaan, kun se ei ole aluksi missään kiinni?! Kyselee aloittelija..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mooring oli minullekkin uusi, onneksi kuulin siitä ennen reissua, niin ennätin perehtymään ja ennen kaikkea jännittämään ihan hirveästi etukäteen =D. Silloin kun veneitä on vieri vieressä ei perä pääse kääntymään (veneet estävät sen). Jos on kovasti tuulinen sää ja avaraa satamassa niin tuulenpuoleinen keula kiinnitetään ensin ja sitten ripeästi köysi taakse ja kiinni. Ruhkaisissa satamissa ei todellakaan ollut mitään hätää. Laiturilla oli poika ojentamassa köyttä valmiina =D.

   Poista
 2. Voi hyvänen aika, miten upeita kuvia Vaxholmin satamasta. Kehuja olen kuullut, mutta emme ole käyneet.
  Jos joskus Ruotsin puolelle suuntaamme, niin ehdottomasti tuonne. Kerrassaan hieno paikka.
  Ihanaa elokuuta, Katinka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula, laita ihmeessä korvan taakse! Paikka oli aivan ihana, tulee vielä pari postausta lisää, mitä kaikkea sieltä löytyykään =D. Uskon, että tykkäät.

   Poista
 3. Párekin Palvelijatar09 elokuuta, 2016 15:34

  Uutta oli tuo mooring köysikiinnitys minullekin, mutta niinhän taitaa olla useammat veneilyjutut :) Mielenkiintoista seurata matkaanne. Ja kuvathan ovat jälleen taattua Katinkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosket Palvelijatar =). Tuo mooring on harvinainen meillä Suomessa mutta kuulema välimerellä ja tuolla isossa maailmassa kovastikkin yleinen kiinnitys. Kätevä se ainakin oli =D.

   Poista
 4. Vaxholm oli munkin suosikkeja, sinne on pakko päästä uudestaan! Ja voi herraisä, miten sitä mooring linea stressasinkaan: katsoin Youtube-videoita (Suville vinkiksi!) ja tein mielikuvaharjoituksia :-D Meillä kaikki sujui oikein mallikkaasti, sillä toinen venekuntamme vene ehti laituriin ensin, ja kaveri oli köysi kädessä laiturilla vastassa - mutta muunlaisiakin katastrofisuorituksia nähtiin, kun homman logiikka ei ollut miehistölle tuttu. Samoin näin peräti kolme eri tapausta, joissa mooring line joutui veneen potkuriin tai kölin alle, ja kapteeni sai sukellella veneen alle (PAINAJAISENI!) sitä irrottelemaan... Niinpä olin itse topakasti käsi pystyssä kannella varmistamassa köyden vajoamista ennen kuin annoin kipparille luvan lähteä laiturista :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauskaa kuulla että sinäkin stressasit, sillä minä tuskin nukuin edellisen yönä kunnolla kun mietin, että huomenna se on edessä =D. Vaan tosi helppo oli. Meilläkin oli sataman poika ojentamassa köyttä veneeseen. Ja todella on tärkeää, että antaa köyden laskea rauhassa alas, enenkuin lähtee liikkeelle.

   Poista
 5. Ihania kuvia, varsinkin noi lintukuvat. Ja taas opin uutta, en ollut koskaan kuullut mooring köysikinnityksestä. Minustahan tulee ihan veneilyn ammattilainen kun seuraan blogiasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi minä näitä sepustuksiani tänne kirjoittelen, että jos niistä olisi jollekkin iloa... sentää nyt kuitenkaan ammattilaiseksi =D.

   Poista
 6. Wau, ihan älyttömän hienoja kuvia!! Sinä se osaat :)
  Mooring-kiinnityksestä olen kuullut eräältä purjehtivalta ystäväpariskunnalta muutama vuosi sitten ja heidänkin mielestään se on ihan kätevä systeemi. Jossain satamassa köysi oli kuulemma ollut vaan todella likainen ja leväinen, mistä rouva ei ollut tykännyt yhtään =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku =). Levästä köystä minäkin odotin ja olihan se vähän mutta ei niin pahassa kunnossa kun ennakkoon pelkäsin. Niitä kuitenkin nostellaan koko ajan ylös =D.

   Poista