keskiviikko 17. elokuuta 2016

Majakkalaiva Finngrundet

Majakkahulluna ilahduin kovasti, kun aivan sataman vierestä löytyi majakkalaiva Finngrundet! Ja mikä parasta, laivaan oli ilmainen sisäänpääsy. Harvinaista nykyään kun kaikesta saa maksaa.
Finngrundet on rakennettu vuonna 1903 Gävlessä. Se on ollut vuodesta jäättömän ajan ankkurissa eteläisellä Perämerellä, Finngrundsin matalikolla. Alus otettiin pois käytöstä 1969 ja se on toiminut vuodesta 1970 museolaivana.
1800-luvulla alettiin majakkalaivoja käyttää varoittamaan merenkulkijoita matalikoista. Kaasutekniikan kehitys teki ne kuitenkin myöhemmin tarpeettomiksi. Finngrundet sai ensimmäisen majakkalaivan jo vuonna 1859. Laivat tulee kansainvälisten sääntöjen mukaan maalata punaisiksi ja laivan nimi pitää olla maalattuna molempiin kylkiin suurilla valkoisilla kirjaimilla.
Majakkalaiva Finngrundetin ensimmäinen majakka koostui öljylampusta ja peilistä. Vuonna 1940 majakan valo sähköistettiin.


Miehistöä laivalle tarvittiin kaikkiaan kahdeksan henkilöä. Miehistön tehtävänä oli huolehtia majakan toiminnasta. Aamupäivisin tehtiin huoltotöitä ja muina aikoina vartioitiin merta. Jonkun tuli olla aina vahtivuorossa, myös yöllä. Koska työt olivat vuorotyötä, oli miehistöllä myös vapaa-aikaa jolloin harrastettiin mm. kalastusta ja puutöitä.


Ennen radion asentamista majakkaan, olivat luotsit ainoa yhteys maihin. Luotsit toimittivat ruokaa, postia, polttoainetta ja muuta tarpeellista laivaan kahden viikon välein. Radion asennuksen myötä paranivat laivalla työskentelevien työolot. Saatiinhan nyt yhteys maihin ja myös toisiin laivoihin.
Majakkalaiva Finngrundetin pituus on 31 metriä, leveys 6,85 metriä ja syväys 3,1 metriä. Majakan toimintasäde on noin 11 merimailia.

10 kommenttia:

 1. It's wonderful that a ship has another life as a museum. Wonderful photos, very interesting.

  VastaaPoista
 2. Párekin Palvelijatar17 elokuuta, 2016 19:33

  Enpä ole ikinä tiennytkään majakkalaivoista! Todella mielenkiintoista luettavaa ja hienot kuvat, kuten aina. KIITOS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annan sinulle ja Parekille menovinkin =D. Helsingin keskustassa lähellä kauppatoria on myös majakkalaiva joka on kahvila - ravintola. Lue vinkistä lisää täältä: http://haaveenahyvakuva.blogspot.fi/2015/07/majakkalaiva-relandersgrund.html
   Sinulla on siis mahdollisuus päästä käymään siellä majakkalaivassa =D.

   Poista
 3. En ole aiemmin "päässyt vierailemaan" majakkalaivalla! Hytit noissa vanhoissa laivoissa on jotenkin niin upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minullekkin ensimmäinen kerta näin perusteellisesti =D.

   Poista