keskiviikko 31. elokuuta 2016

Apollo

Vaikka otsikosta voisi ensin kuvitella, ei ole tulossa tarinaa kuuraketista, vaan perhosesta =D. Näin elämäni ensimmäisen kerran apollo perhosen viime vuonna kesällä Sottungassa, mutta en saanut siitä valitettavasti valokuvaa. Apollo on Suomen kookkain perhonen ja se harvinaistui 1950-luvulla. Se on erittäin uhanalainen ja se on rauhoitettu meillä Suomessa vuodesta 1976. Nyt pääsin ihastelemaan useamman isoapolloperhosen liitelyä Utön saarella Ruotsissa, jossa se on myös rauhoitettu. Ja tällä kerralla annoin kameran laulaa =D.


Aamupäivästä oli ahkera munien laskenta käynnissä. Perhonen oli niin keskittynyt puuhaan, että pääsin melko lähelle kameran kassan. Yritin olla parhaan mukaan häiritsemättä sen puuhia.
Kävimme pyöräilemässä saaren eteläkärjessä ja kun palasimme takaisin, oli paikalla monta apolloa. Nyt oli ruoankeruu menossa. Osa perhosista oli jo hieman elämää nähnyt, eli melko kulahtanut. Mutta se ei haitannut minua. Vihdoin sain kuvia näistä upeista perhosista.
Apollo vaatii elinympäristökseen aurinkoista kalliomaastoa. Naaras munii munat heiniin tai tiputtaa ne maahan. Toukka etsii ravinnokseen isomaksaruohoa. Yksi tapa löytää perhosia luonnosta on etsiä juuri kasveja, joita perhosen toukat käyttävät ravinnokseen ja missä aikuiset ruokailevat. Aikuiset apollot ruokailevat ahkerasti ohdakkeilla. Apollo talvehtii joko munana tai pienenä toukkana. 
Kolmistaan perhosten kesken.


Kolmistaan pörriäisten kanssa =D.

Sinne lensi pois =D. Tämä oli lomani upein luontohetki, joka ei unohdu koskaa. Voi olla, etten enää ikinä näe apolloa uudelleen, siksi olin niin onnellinen, että sain siitä monta kuvaa. Tässä eivät oleet suinkaan kaikki =D.

22 kommenttia:

 1. Oikea kaunotar ja sait siitä hienot kuvat!!

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia jälleen ! Olen itse joskus 30 vuotta sitten nähnyt ko. perhosen muistaakseni Kökarissa. Nykyään ilmeisesti yleistynyt melkoisesti esim. Paraisilla. Haaveena jälleennäkeminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mikko! Tämä oli minulle toinen kerta elämässäni ja se edellinen oli vuosi sitten. Olin aivan innoissani =).

   Poista
 3. Oo, upeat kuvat upeasta harvinaisuudesta!
  En ole koskaan nähnyt isoapolloa livenä, joten voin kuvitella miten onnellinen olet tästä kohtaamisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin pakahtua onnesta =D. Ahvenanmaalla ja Ruotsissa niitä näköjään näkee =D.

   Poista
 4. Wau, mahtava bongaus ja kuvat!

  VastaaPoista
 5. Oi onnellista perhosten kuvaajaa.

  VastaaPoista
 6. Olipa kiinnostava postaus. En edes tiennyt, miltä apolloperhonen näyttää, mutta nytpä tiedän! Maksaruohoa, jota meillä kasvaa luonnonvaraisesti, suositaan nykyisin villiyrttiruokana, mutta onneksi sen käytöstä ohjeistetaankin, että sitä ei koskaan pidä kerätä kokonaan pois apolloperhosen takia :). NÄin olen toiminut, vaikken perhosta ole - ehkä - nähnyt. Nyt alan tähyilemään, kun näin kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apollo on todella harvinainen ja rauhoitettu. Olisi aivan ihanaa jos se joku päivä lepattelisi teidän maksaruoholla =D. Toivottavasti perhonen on yleistymässä.

   Poista
 7. Liityn edellisten kommenttien joukkoon ja lisään, että ihan vielä kädestä hänen upeuttaan syötit! :)
  Ja nuo yhteiskuvat muiden perhosten ja pörriäisten kanssa!Wautsivauvau! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirjam-Matilda =D. Perhoset olivat todella syömingeissä eivätkä liioin meistä häiriintyneet =D.

   Poista
 8. Wautsiwau, upeita kuvia! Vaati varmasti hermoja pysyä rauhallisena riemufiiliksen keskellä =) Sen lisäksi, että kuvat ovat upeita, on niissä jotenkin koskettava tunnelma.
  Enpäs muuten ennen ole tiedostanut, että paattimme nimi on myös perhonen. Ulkomuodoltaan niissä ei kyllä mitään samaa ole, mutta ehkä molemmat ovat tietyllä tapaa tietyssä hetkessä vapaita =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Myy =D. Apollo on todella harvinainen perhonen. Ja kyllä, molemmat ovat vapaita toinen tuulilla toinen aalloilla =D.

   Poista
 9. Miten kaunnit kuvat. Olet tainnut kesyttää tän perhosen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Ihan ruoan himossa tuli kukalle =D.

   Poista