perjantai 26. elokuuta 2016

Dalarö - Askfatshamnen (Ruotsi)

Seuraava päivä oli hieman pilvisempi ja tuulinen, joten päätimme siirtää veneen jälleen lyhyen merimatkan jälkeen Dalarön Askvatshamniin. Tämä satama sijaitsee samalla Dalarön saarella kuin edellinenkin Smådalarö, mutta etelämpänä.
Saavuttaessa satamaan, oli ensimmäinen laituri vierasvenelaituri. Sataman henkilökunta oli paikalla näyttämässä minne veneen sai laittaa. Tarvittaessa he selvittivät paikkoja myös muista laitureista. Muut laiturit kuuluivat Dalarö Båtklubbille. Satama sijaitsee Dalarön kanavan suulla.


Satamassa oli kaikki tarvittavat palvelut. Sähköä ja vettä oli laiturilla. Wc tiloja oli monta ja sataman hintaan kuului myös sauna sekä suihkut. Satamakonttori sijaitsi ihan laiturin vieressä. Ihan sataman vierestä, hieman ylempää rinteestä löytyi todella kiva leikkipaikka. Satama on siis erittäin mukava lapsiperheille. Kanavan toisella puolella oli uimaranta. Voit lukea lisää tietoa satamasta heidän nettisivuilta täältä.


Päivä oli tuulinen ja kippari oli tyytyväinen vasta kolmanteen paikkaan. Tulipahan harjoiteltua rantautumista tuulella =D. Kipparilla oli hyvä ajatus takana, sillä tuuli kävi rantaan todella hyvin ja liian keikkuvassa veneessä ei ole kiva olla.
Rannasta löytyi Bistro Solsidan. Paikka näytti viehättävältä ja se oli illalla ihan täynnä ruokailijoita. Me emme tällä kerralla käyneet siellä syömässä, sillä veneen jääkaapissa oli ruokaa, joka oli syötävä pois. Lisää tietoa Bistor Solsidanista voit lukea heidän nettisivuilta täältä.


Täällä saimme pienen sadekuuron, mutta se ei kestänyt kauaa. Juttelimme erään Suomesta kotoisin olevan rouvan kanssa ja hän kertoi, että täällä saaristossa on se haaste, että kesäisin sataa liian vähän. Siksi ei tahto tulla marjoja eikä vallankaan sieniä kunnolla. Rouva kertoi, että jos päivällä sataa, niin se ei sada koskaan koko päivää, vaan aurinko pilkahtaa aina jossain kohtaa päivää. Ja näin se oli. Olimme lomamme aikana melkein neljä viikkoa Ruotsin puolella ja saimme tuona aikana kolme sadekuuroa.


Sade meni ohi ja lähdimme käymään keskustassa kaupassa. Matkaa satamasta keskustaan oli vain muutama sata metriä, joten tämä satama on hyvä kaupassakäyntisatama. Meidän veneelle löytyi nimikkotie =D.


ICA marketissa oli hyvät valikoimat kaikkea.


Toriaukiolla oli Krabbstenen - Dalarön symbooli. Se oli ollut aikoinaan ankkurina pyydyksissä ja veneissä.
Dalarö oli minusta kuin Suomen Naantali. Kaupungissa oli kauniita puisia, erittäin siistejä ja hyvin hoidettuja taloja. Maisemat olivat ihanat. Pihoissa oli kauniita kukkaistutuksia.
Täälläkin näimme metsän eläviä ihan keskellä asutusta. Hetken aikaa katselimme toisiamme kunnes kauris jolkotteli hiljalleen pois.
Keskustassa oli kaunis pieni puukirkko. Sisälle ei valitettavasti päässyt, ovi oli lukossa. Kirkko on rakennettu 1600-luvulla. Kirkon ulkonäkö ja muoto on vaihdellut vuosien saatossa. 1780 seurakunta sai lahjoituksen Carl Christian Gyldeneriltä ja hänen kuoleman jälkeen tehtiin päätös, että uutta kirkkoa ei rakenneta, vaan olemassa olevaan tehtäisiin perusteellinen remontti. Tämän remontin jäljiltä on kirkon nykyinen muoto. Viimeisin restaurointi kirkolle on tehty 1936 jolloin arkkitehti Einar Lundberg halusi vahvistaa 1780-luvun muotoa.


Lähdimme vielä illalla kävelemään rantaan. Kaupungin rannalla oli myös vierasvenesatama, Hotellbryggan. Satamassa oli yksi laituri. Täällä oli polttoaineen tankkausmahdollisuus. Sataman laiturilla oli pieni kahvila ja kauppa.


 Satamasta löytyi wc ja suihkutilat.


Sataman kaupassa myytiin näin suloisia linnunpönttöjä. Kyllä tuonne kelpaisi rakentaa pesän ja kasvattaa poikasia =D.
Kävelimme keskustasta kanavan kautta takaisin satamaan.
Ilta saapui tähänkin sataman. Kesällä on monesti illalla aivan huikeita auringonlaskuja. Aurinko maalaa pilviin mitä uskomattomampia värejä.

14 kommenttia:

 1. Oletpa ehtinyt postata paljon ja kaunista. Kävin nyt niitä taantuvasti läpi ja edelleen ihastelen kuvanottotaitoasi, se on upea taito sinulla.
  Paljon olette nähneet ja kokeneet ja hienot repostaasit olet laittanut. Kuten tämä viimeinenkin. Dalarö vaikuttaa kivalta, pieneltä paikkakunnalta. Siellä voisi viihtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Orvokki =D. Dalarö, kuten moni muukin paikka reissumme varrella oli aivan ihana. Ruotissa on jotenkin joka paikassa tosi sistiä =D.

   Poista
 2. Oi oi, kyllä löydät kauneimmat paikat. Ehkä innostun näistä sinun postauksista niin paljon, että suuntaamme ensi kesänä Ruotsin puolelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Suvi. Voin suositella Ruotsin puolta todella lämpimästi. Meillä on ollut kaikki lomat aina huippu ihania mutta tämä oli tähän ennessä ehdottomasti paras =D.

   Poista
 3. Párekin Palvelijatar26 elokuuta, 2016 12:29

  Toinen toistaan kauniimpia rakennuksia. Ja voi miten upea taivas viimeisessä kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäiltaisin on monesti ihania ja upeita auringonlaskuja =).

   Poista
 4. Oi ihania kuvia tutusta paikasta! Meillä oli samantapaisia positiivisia kokemuksia tästä satamasta ja tuulen sekä aallokon kannalta se oli mielestämme suojaisin Dalarön satamista (verrattuna hotellin laituriin tai siihen, mikä on sen pienen saaren kupeessa). Meiltäkin on postaus tulossa myöhemmin syksyllä ;)

  Vau minkä bambi-bongauksen olitte tehneet - ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merenneito. Mukava nähdä sinun postaus samasta paikasta. Kiva nähdä miten eri tavalla toinen kuvaa ja näkee asiat =D.

   Poista
 5. Olipas kesäiset kuvat! On jotenkin tosi vaikuttavaa kun aurinko paistaa ja taivas on tummanpuhuva! Draamaa kuviinkin!

  VastaaPoista
 6. Tavattoman kaunista kuvausta.Tunnelmia.
  Näytät merellistä kesää upeimmillaan.

  VastaaPoista
 7. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka valtavan siistiä Ruotsissa on. Kaikki kuvaamasi paikat ovat hienossa kunnossa eikä roskia näy missään. Kiitos tämänkeäsiestä Ruotsin esittelystäsi. Tuonne olisi mukavaa päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Kviltaaja kuin jaksat olla "matkassa" mukana =).

   Poista