keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Landsortin majakka (Ruotsi)

Öjan saarella sijaitsee Ruotsin vanhin majakka, Landsort. Majakka vilahteli jo saarelta, kun saavuimme lautalla kylän laituriin. Majakka oli punavalkoinen. Minä pidän eniten juuri punavalkoisista majakoista.


Satamasta ei ollut pitkä matka majakalle. Olin ihan täpinöissäni, pääsisin jälleen ihastelemaan uutta majakkaa!
Majakalle vei kiviportaat. Siellä se oli! Voi miten ihana!
Landsortin ensimmäinen majakka rakennettiin vuonna 1658 saaren eteläkärkeen. Majakan rakennutti hollantilainen kauppias Johan van de Hagen. Majakka korvasi aiemmin paikalla olleen pookin ja se oli ensimmäisiä yrityksiä käyttää navigointilaitteita ja valaistua peiliä parantamaan turvallisuutta merellä.
Nykyinen majakka rakennettiin 1670-luvun alussa. Van der Hagenin perilliset valvoivat majakan rakentamista. Majakka on rakennettu kivestä. Vuosien saatossa majakkaa paranneltiin ja nykyisen muotonsa se on saanut 1869-1870. Vuoteen 1840 saakka majakka oli yksityisessä omistuksessa ja tämän jälkeen se siirtyi kruunulle.


Saarella oli nähtävänä puolustuksessa käytettyjä tykkejä.


Majakka sähköistettiin 1938. Se on tällä hetkellä kansallinen muistomerkki jota hallinnoi Merenkulkulaitos. Vuoden 1963 jälkeen siellä ei ole ollut henkilökuntaa.


 Majakan edessä on pieni kioski josta sai ostaa jäätelöä ja virvokkeita. Majakkaan pääsi käymään sisälle oppaan kanssa pari kertaa päivässä. Pääsymaksu maksettiin kioskiin.


Kioskin pihassa oli Gunnar Carl Nilssonin raudasta valmistama taideteos Livslinje.


Koska majakkahullu oli majakkasaarella, pitihän sitä päästä majakkaan sisälle. Muutama rappunen ylös ja pääsimme katsomaan kaunista maisemaa.
Näkymiä matkalla majakan huipulle.
Majakan torni on 25,2 metriä korkea. Majakan valo kantaa 22 merimailia ja valo on 44,5 metriä merenpinnan yläpuolella.
Majakasta oli saarelle todella upeat näkymät. Tätä maisemaa olisi voinut katsella vaikka kuinka kauan. Yllättäen minä olinkin viimeinen kuka tuli majakasta alas =D.


Landsord oli ehdottomasti lomamme kohokohta. Ostimme muistoksi kotiin majakan pienoismallin jonne voi laittaa kynttilän.

12 kommenttia:

 1. IHANA PAIKKA! Kaikki kuvat ovat ihania, mutta rakastuin etenkin noihin ikkunakuviin matkalla ylös, siis 6. ja 5. kuva alhaalta päin <3 Aloin muuten juuri lukemaan vähän aihetta sivuavaa kirjaa "Valo valtameren yllä", joka sijoittuu (ainakin osaksi, olen vasta ihan alkumetreillä...) syrjäiselle majakkasaarelle :) vink vink!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nunu vinkistä, pitää edottomasti etsiä tuo kirja käsiin!

   Poista
 2. Magnificas fotografias, gostei.
  Um abraço e continuação de uma boa semana.
  Andarilhar

  VastaaPoista
 3. Párekin Palvelijatar07 syyskuuta, 2016 13:33

  Varmasti oli mahtava elämys kiivetä ylös majakkaan ihastelemaan näkymiä. Itse majakka on tosi kaunis. Tuli sellainen olo, että dekkarikirjailija saisi varmasti upeita ideoita tuolla majakkasaarella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämys oli ihana. Aivan totta, tämä saari oli todella paikka josta dekkari kirjailija saisi ammennettua vaikka mitä. Me kävimme myös erässä paikassa lomamme aikana, josta on jo tehty monta dekkari kirjaa, en paljata vielä paikkaa, tulee yllärinä =D.

   Poista
 4. Hienot maisemat. Kuvasi ovat uskomattoman teräviä ja tarkkoja!

  VastaaPoista
 5. Huikea paikka! Ja miten mahtava tuo kioski on keskellä ei mitään... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäisit paikasta ihan varmasti, joten laita korvan taakse =).

   Poista
 6. Ihanan ihana majakka. Ja miten kauniit näköalat.
  Mutta kyllä tuo kioski on vertaansa vailla... Kuten Annika sanoi, kioski keskellä ei mitään :)

  VastaaPoista