keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Karuselli

Tänä vuona oli Tuomaan markkinoilla myös yksi uutuus. Paikalle oli tuotu Hollannista karuselli. Se oli tosi hieno peli, joten pitihän sitä kokeilla. Jono oli pitkä kuin nälkävuosi, mutta meidän iloksi se eteni nopesti. Ja mikä parasta, karusellin kyyti oli ilmasita (tämä varmasti selittää sen pitkän jonon)!


Jonottaessa laitteeseen oli hyvää aikaa ihailla sen kauniita yksityiskohtia. Mietiskelin samalla, että mikään on karusellin historia, milloin ja miksi moinen laite on keksitty. Siitä piti tietysti ottaa selvää =).
Karuselli määritellään huvittelulaitteeksi jossa keskeistä on vaakasuuntainen pyörivä liike. Tämä ei lienee kenelleekkään uutta =). Karusellin kyydissä istutaan yleensä puusta tai lasikuidusta tehdyissä eläimissä, jotka liikkuuvat ylös ja alas. Ja tässä karusellissa ne oikesti liikkuivat. Yleisin eläin on hevonen, ja niitä löytyi tästäkin karusellista.
Hevosten lisäksi löytyi muitakin kulkupelejä, joiden päällä saattoi ottaa kyytiä. Ensimmäisistä karusellimaisista laitteista on merkintöjä jo 500 luvulta. Eurooppaan karusellit rantautuivat 1800-luvulla. Ensimmäisiä karuselleja pyöritettiin käsin ja myöhemmin höyryn avulla.
Musikki on kuulunut oleellisena osana karuselliin jo heti sen syntyhetkestä lähtien. Ennen kuin mekaaninen musiikki tuli karuselliin, kohotettiin huvittelun tunnelmaa elävällä musiikilla. Sisäiset mekaaniset urut yleistyivät 1880-luvun puolivälissä ja niitä veivattiin aluksi käsin. Tekniikka oli sama kuin positiiveissa, joten musikki myös kuulostaa samanlaiselta. Musiikki on karusellissa tyypillisesti hilpeää niin kuin voisi huvitteluun tarkoitetussa laitteessa olettaakkin olevan =D.
Minun pääni ei kestä mitään kovaa menoa, mutta tämä oli onneksi sen verran leppoisaa, että ei tullut huono olo, päin vastoin! Meidän perhe valitsi veneen (yllätys yllätys), jossa otimme kyydin tässä kauniissa laitteessa. Kyydissä istuessani tunsin tyttömäistä hilpeyttä ja iloa. Meissä jokaisessa asuu sisäinen pieni tyttö ja poika =). Eikä karusellit ole lainkaan lasten yksinoikeus, ehei, kyllä me aikuisetkin saamme nauttia tästä hauskasta  huvittelulaitteesta.
Karusellin keskiössä oli kauniita maalauksia, jotka oli kuvitettu satuolennoilla.


Vielä ehditte kyytiin, sillä Tuomaan markkinat ovat avoinna viimeistä päivää 21.12.2014 saakka, joka päivä klo 10-19. Nyt karusellin kyytii. Jonoa ei kannata säikähtää, se etenee nopesti. Ja omaa vuoroa odotellessa on mukava katsella toisten riemua =).

18 kommenttia:

 1. Iiiiihana karuselli. Vähän erinäköinen kuin Lintsin perinteinen. Mutta samaa kaliperiä kuitenkin.
  Kivat yksityiskohtia täynnä olevat kuvat.
  Ties ehtiikö tuonne Tuomaan markkinoille...

  VastaaPoista
 2. Hieno! en ole nähnyt karusellia sitten lapsuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käydään joka kesä Lintsillä (juniori haluaa), joten siellä tulee kierros aina ajettua. Tällä sai hieman kovemmat kyydit =D.

   Poista
 3. On ihana karuselli ja upeat kuvat jälleen...!!

  VastaaPoista
 4. Vau, ihka oikea karuselli :)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana! Tuomaan markkinat ovat yksi asia suomalaisessa (tai helsinkiläisessä) joulussa, mitä kaipaan. Tuon motskan kyytiin olisin varmasti lapsena halunnut, ja miksei aikuisenakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomaan markkinat ovat kyllä yksi must visit listalla joulun alla. Tänä vuona sääkin suosi, ei satanut vaakatossa räntää, kuten monena vuotena on tehnyt =D.

   Poista
 6. Kaunis tuo karuselli. Mulla ei vaan pää tahdo kestää mitään pyöritystä enkä ole tänä syksynä ehtinyt edes markkinoille asti, joten jää tuo nyt kokematta. Tulisikohan se ensi vuonna uudestaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karuselli oli todella kaunis. Minun pää on myös huono kaikelle pyöritykselle, kestän tällaisen karusellin just ja just =D. Toivottavasti tästä tulisi perinne, joulukaruselli =).

   Poista
 7. Beautiful shots! They make me want to take a ride there :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Marleen =). So you have to come to Finalnd and take a riden =D.

   Poista
 8. Greeting Katinka, your photos are fantastic and this carousel is so bright and colorful. Thank you for visiting my blog, I have enjoyed yours ver much :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much! And I'd like visiting in your blog, because these I found manu wonderful pictures =). Merry christmast to you and your family!

   Poista