maanantai 27. huhtikuuta 2015

Telkät Survosenkoskella

Thaimaasta riitti postattavaa niin pitkäksi aikaa, että vasta nyt pääsen kertomaan pääsiäisen ajasta. Vieraillemme perhen kanssa aina vanhempieni luona ja heidän läheltä löytyy koski, jonne pitää joka kerta päästä kuvailemaan. Tällä kertaa lähdin katsomaan, olisiko koskikara kotosalla. Häntä ei valitettavasti näkynyt, mutta paikalla oli muutama telkkä.


Telkät pysyttelivät hieman etäällä, joten olen joutunut kroppaamaan kuvia aikalailla. Ja etäällä olon ja melko vilpoisen sään vuoksi myös kuvia tuli tällä kerralla otettua melko vähän.

Telkkien touhuja oli mukava katsella. Osa teki niin, että lensi kosken alkuun ja lasketteli sitten virran mukana alas. Näyttivät ihan kumiankoilta =D.


Koska oli kevät, oli myös kosiomenot kovassa käytössä. Niin yrittää uros tehdä tässä itseään tykö että. Näitä lintujen rituaaleja on suorastaan viihtyisää seurata, niin hupaisalta ne näyttävät.


Naaras leikkii vaikeasti tavoiteltavaa, ei ole urosta näkevinäänkään, vaan katselee muina telkkinä aivan toiseen suuntaan =D.


Tästä uros ihan imeissään. Minähän laitoin ihan parastani, miksi hän ei huomaa minua?


Nämä sorsien sukuun kuuluvat kokosukeltajat ovat minusta vekkulia väkeä. Luin netistä, että Euroopan telkkä kannasta noin neljäkymmentä prosenttia pesii Suomessa! Ilmankos telkkiä näkee melko usein vesillä. Ihana odotan sitä hetkeä kun saamme veneen vesille ja pääsee katsastamaan kevään lintukantaa merelle. Telkkä pesii puussa ja heille voi valmistaa myös pönttöjä pesimäpaikoiksi. Näinkin pienestä linnusta tulee pesään 8-14 munaa! Ennen vanhaan telkän munia on kerätty jopa ravinnoksi. Nämä telkät uiskentelivat Survosenkoskella.

Aurinkoista alkavaa viikkoa!

25 kommenttia:

 1. Hienot kuvat tästä veikeästä linnusta!

  Iloista vappuviikoa ja toivottavasti pääsette jo vapun tienoolla vesille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa =). Ja olet ensimmäinen joka saa tiedon, mutta kyllä, pääsemme vapuksi vesille, vene lasketaan tänään =D.

   Poista
 2. Onpas telkkä supermunia! Tosiaan näkee telkkiä vähän joka vesistössä. Meidän asuinalueen likaisessa lammikossakin yksi sukelsi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa samaa ajattelin, että ensinnäkin miten siihen lintuun mahtuu noin monta munaa ja toisekseen pesässä käy melkoinen vilske =D.

   Poista
 3. Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.

  VastaaPoista
 4. Telkkä on kiintoisa lintu. katselin kerran kun telkän poikaset etsivät hyvin aktiivisesti oman ravintonsa jo todella pieninä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta oli maininta kanssa netissä, että emo ei niitä juurikaan palvele, vaan heti kun hän ohjaa ne vesille, alkavat poikaset etsiä itse ravintoa. Ja hän ohjaa ne vesille hyvin nuorena =).

   Poista
 5. Se on telkkienkin pantava parastaan, että pääsee pesimään.:-)
  Kiintoisia kuvia, kera kerronnan.

  Olen myös seuraillut telkkiä, silloin kun olen lapsuuden maisemien rannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosket Liplatus =). Todella heillä pitää kiirettä =D.

   Poista
 6. "Muina telkkinä" :D

  Aika monet linnut tykkäävät Suomesta. Jaksan aina ihmetellä sitäkin, miten joutsenet sinnittelevät vesien jäätyessä täällä viimetinkaan saakka ja palaavat heti takaisin Suomeen, kun lumet alkavat sulaa. Luulisi, että etelän lämmössä olisi lokoisampaa...

  Mukavaa vappuviikkoa ja veneretkeä teidänkin perheelle1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Kai tässä Suomessa heitä jokin kiinnostaa. Itse aina pohdin sitä, että mikä tuo linnut juuri Suomeen? Että eivät mene esim. Ruotsiin.

   Poista
 7. Lintuja on niin kivaa seurata ja kuvatakin. Itse olen vaan onneton siinä hommassa. Mukavalta hollilta olet näitä telkkiä päässyt kuvaamaan.
  Kevät on pitkällä, huomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut on todella haastavia kuvattavia. Mitä pienempiä he ovat sitä haastavampia, kun eivät pysy juurikaan paikoillaan =D.

   Poista
 8. Ihania kuvia. Telkät ovat jotenkin mun lempi vesilintuja joutsenten ohella. Olimme viime viikolla vanhepieni luona Mikkelissä ja siinä lähellä on sellainen lampi, jossa pesii sekä telkkiä että joutsenia, mutta olivat todellakin niin kaukana että mun zoomilla ei saanut kunnon kuvia. Tekisi niin mieli ostaa 400 millinen zoomi, mutta kun ovat hieman hintavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli =). Minulla on sellainen 100-400 zoomi ja sekin oli liian lyhyt =D. Vasta nyt olen oppinut pikku hiljaa, että pitää yrittää päästä mahdollisimman lähelle. Tai vaikka vain istua paikallaan ja odottaa että ketä tulee lähelle =D. Ne kauniit kuva monista luonnon linnuista kun on otettu piilokojussa.

   Poista
 9. An excellent entry with some very nice pictures. I love the goldeneye.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Minustakin on aina ollut hauska seurata lintujen kosiopuuhia. Se on huvittavaa, miten naaraat käyttäytyvät kuin eivät huomaisia koiraita ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =D just niin, leikkivät vaikeasti tavoiteltavaa kai =D.

   Poista
 12. Suuri kauniita kuvia telkkä.
  Näin heidän viime kauden valitettavasti ole kuvassa.

  VastaaPoista